ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ''ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ'' ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ
Ιστορική ανακωχή στην «πολυκατοικία»
Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να δώσουν τα χέρια ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της μεταξύ τους συνεργασίας.
Του Κώστα Λασκαράτου
Η Χανιώτισσα πολιτικός και ο Μεσσήνιος πρόεδρος φέρονται έτοιμοι να παραμερίσουν κάθε προσωπική τους διαφορά και χρόνια διαμάχη, προκειμένου να δημιουργήσουν, όπως λένε, ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν να οδηγήσουν τον τόπο, εκτός της ζώνης του ευρώ.
Η οριστική συμφωνία, είναι εδώ και ημέρες ένα βήμα πριν ολοκληρωθεί, ωστόσο ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες, έχουν πάει πίσω τον «ιστορικό συμβιβασμό», με την Ντόρα Μπακογιάννη να επιδιώκει έως την τελευταία στιγμή την διάσωση της… ταμπέλας της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Με άλλα λόγια, μένει να φανεί –αν τελικώς ανακοινωθεί η συμφωνία των δυο άσπονδων πολιτικών εχθρών- αν η ΔΗ.ΣΥ. θα ενσωματωθεί στη Νέα Δημοκρατία ή αν θα υπάρξει κάποια άλλου είδους συνεργασία, μεταξύ των δυο παρατάξεων, όπως για παράδειγμα η διατήρηση της αυτόνομης υπόστασής τους, χωρίς ασφαλώς να κατέλθουν ως συνασπισμός κομμάτων διατρέχοντας τον κίνδυνο να απωλέσουν το μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει η πρώτη δύναμη, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο.
Ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν πρέπει μόνο να βρουν τη «χρυσή τομή» της μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και να προετοιμάσουν, πριν τις τελικές ανακοινώσεις, το έδαφος και στο εσωτερικό των κομμάτων τους προκειμένου να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν, οι κραδασμοί. Σε κάθε περίπτωση, οι αναταράξεις θεωρείται δύσκολο να αποφευχθούν, καθώς η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και μιας ομάδας στενών συνεργατών της στη ΝΔ, θα σημάνει ενδεχομένως την έξοδο από την επόμενη Βουλή ορισμένων «γαλάζιων» αιρετών, αφού τις θέσεις τους στις λίστες του κόμματος θα καταλάβουν οι …μεταγραφές.
Μια σχέση με… παρελθόν
Η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία και οι συνομιλίες που η ίδια έχει το τελευταίο διάστημα με τον Αντώνη Σαμαρά, οπωσδήποτε μπορεί να θεωρηθούν ιστορικές, καθώς οι σχέσεις των δυο πολιτικών προσώπων βρίσκονται σε οριακά σημεία, τα τελευταία 20 χρόνια.
Η ψυχροπολεμική σχέση ξεκινά το 1992 με την αποχώρηση Σαμαρά από τη ΝΔ. Η εποχή των παγετώνων όμως έρχεται έναν χρόνο αργότερα, το 1993, όταν ο Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, «συνδέεται» με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προχωρώντας σε δυο μεταγραφές προσώπων, οι οποίες στάθηκαν ικανές να στερήσουν τη δεδηλωμένη από τη Νέα Δημοκρατία και να οδηγήσουν τον τόπο σε εκλογές.
Τα χρόνια περνούν, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει καμμία σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη παρά το γεγονός πως από το 2004 αποτελεί ξανά κομμάτι της ΝΔ, με την οποία εκλέγεται αρχικά ευρωβουλευτής και το 2007 βουλευτής Μεσσηνίας.
Αν και η Ντόρα Μπακογιάννη, εκείνη την περίοδο, πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή του τόπου και αποτελεί στην ουσία το νούμερο 2 του κόμματος, στις 7 Ιανουαρίου του 2009, ο Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει Υπουργός Πολιτισμού, με απόφαση του Κώστα Καραμανλή, γεγονός που δε συνέβαλε στο ελάχιστο ώστε να χτιστούν γέφυρες ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των δυο προσώπων, παρά την «υποχρεωτική» συνύπαρξή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Η προσωπική κόντρα, γίνεται εντονότερη μετά την ήττα του κόμματος, τον Οκτώβρη του 2009. Ο Κώστας Καραμανλής, ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ηγεσία της παράταξης και η Ντόρα Μπακογιάννη κατέρχεται στις εσωκομματικές εκλογές με βασικό της αντίπαλο τον Αντώνη Σαμαρά που διεκδικεί και αυτός –όπως και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης- την προεδρική καρέκλα.
Εκείνες τις ημέρες, η Ψηλή του πολιτικού συστήματος, φέρονταν να θεωρεί ακίνδυνη την υποψηφιότητα Σαμαρά, καθώς οι δημοσκοπήσεις που είχε στα χέρια της, την έκαναν να θεωρεί εαυτόν νικήτρια. Τελικώς, η Ντόρα Μπακογιάννη ηττάται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα και ο επί χρόνια πολιτικός της αντίπαλος αναδεικνύεται 7ος πρόεδρος στην ιστορία της ΝΔ. Η ίδια, σε δημόσιες εμφανίσεις της, δηλώνει «στρατιώτης της παράταξης», όλοι όμως γνωρίζουν πως δυσκολεύεται να δεχθεί το αποτέλεσμα και περιμένουν την αποχώρησή της.
Τελικώς, το διαζύγιό της με την παράταξη έρχεται, όχι όμως με καθαρά δική της πρωτοβουλία. Η Ντόρα Μπακογιάννη παραμένει στο κόμμα, μέχρι τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίζει να τη διαγράψει, δυο χρόνια πριν, ανήμερα των γενεθλίων της, λόγω της επιλογής της να μην ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία, και να στηρίξει δια της ψήφου της, το Μνημόνιο 1.
Όσο περνάει ο καιρός, τα όσα χωρίζουν, πολιτικά, τα δυο πρόσωπα μοιάζουν να πληθαίνουν. Η «κόντρα» μάλιστα, δεν αργεί να ξαναγίνει «οικογενειακή υπόθεση», όταν τέσσερις μόλις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ανοιχτά, με συνέντευξή του στο Mega, «λαϊκιστή» τον Αντώνη Σαμαρά και εκτιμά πως δεν θα γίνει ποτέ του πρωθυπουργός. Η αντίδραση της Ρηγίλλης (σ.σ. δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμη η μεταφορά των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Συγγρού), ήταν έντονη. Με μια αυστηρή της ανακοίνωση, χαρακτήριζε τον επίτιμο πρόεδρο, ναυαγοσώστη του Γιώργου Παπανδρέου και κατέληγε στη φράση «Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη…», γεγονός που έκανε πολλούς να την ερμηνεύσουν ως άτυπο αποχαιρετισμό του πρώην πρωθυπουργού από την παράταξη.
Έναν μήνα αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου του 2010, η Ντόρα Μπακογιάννη, προχωρά στο δικό της πολιτικό τόλμημα, ιδρύοντας τη ΔΗΣΥ και εγκαινιάζοντας τα γραφεία της, λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα από τη ΝΔ, στη Λεωφόρο Συγγρού. Μια πολιτική πρωτοβουλία που αν και είχε από την αρχή…χαμηλές πτήσεις, στάθηκε ικανή να διχάσει όχι μόνο την κεντροδεξιά αλλά και την ίδια την οικογένεια Μητσοτάκη. Μια σειρά βουλευτών της ΝΔ, όπως οι κύριοι Αυγενάκης και Κοντογιάννης την ακολουθούν, προκαλώντας διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στη Νέα Δημοκρατία, όμως ο μικρότερός της αδελφός, Κυριάκος, παραμείνει στο κόμμα, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με αποτέλεσμα οι σχέσεις των δυο αδελφών να μείνουν, επί μακρόν, στον πάγο… ιδίως για θέματα πολιτικών αποφάσεων.
Η πρώτη κρούση
Η πρώτη απόπειρα προσέγγισης της Ντόρας Μπακογιάννη έγινε προεκλογικά με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητά ανοιχτά πανστρατιά, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή αφορά και όλους όσοι πιθανώς πλήγωσαν την παράταξη. Η Ντόρα Μπακογιάννη απήντησε και εκείνη δημοσίως αρνητικά, θεωρώντας πως το προσκλητήριο δεν την αφορούσε. Στο παρασκήνιο, η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. φέρονταν να είχε δεχθεί κρούση της ηγεσίας της ΝΔ, ώστε να δώσει τη στήριξή της στη Συγγρού και να ενταχθεί στο κόμμα μετεκλογικά, κάτι το οποίο δεν δέχθηκε καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που είχε αναρτήσει το newsbomb, η ίδια θα συζητούσε μόνο την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Το εκλογικό «χαστούκι» της 6ης Μαΐου, με τα ιστορικά χαμηλά της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και την αδυναμία του πολιτικού εγχειρήματος Μπακογιάννη, να περάσει το κατώφλι του Κοινοβουλίου, φαίνεται πως έκανε τους δυο έμπειρους πολιτικούς να επανεξετάσουν τη στάση τους, στη βάση μιας πολιτικής πλατφόρμας.
Σε ανθρώπινο επίπεδο, οι πάγοι έσπασαν, με το συλλυπητήριο τηλεφώνημα του προέδρου της ΝΔ προς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για το θάνατο της συζύγου του Μαρίκας, ανήμερα των εθνικών εκλογών. Ωστόσο, οι πολιτικές διεργασίες άρχισαν εκ νέου λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές αλλά και τουλάχιστον μια κατ΄ ιδίαν συνάντηση με το άλλοτε κορυφαίο στέλεχος της παράταξης.
Πρόσωπα - κλειδιά, αυτών των ημερών, θεωρούνται πάντως και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης αλλά και ο υιός της Ντόρας, δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης, οι οποίοι φέρονται να έχουν στενή επικοινωνία, παρά το γεγονός ότι κανείς τους δεν το επιβεβαιώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου