Powered By Blogger

Κυριακή 20 Μαΐου 2012


G8: Σημαντική η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

G8: Σημαντική η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Την σημασία που έχει η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη- με τήρηση των δεσμεύσεων της-υπογράμμισαν οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Οχτώ (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) αλλά και την και δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν και να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους, προωθώντας παράλληλα την δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) δήλωσαν πως είναι "μέλημά" τους να προωθήσουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας προκειμένου να αναζωογονήσουν την παγκόσμια οικονομία και έδωσαν την υποστήριξή τους στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
"Συμφωνούμε για τη σημασία που έχει μια ισχυρή και συνεκτική [ενιαία] ευρωζώνη για την παγκόσμια σταθερότητα και ανάκαμψη και βεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τήρηση των δεσμεύσεών της", ανέφεραν σε δήλωση μετά τη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ.
Οι ηγέτες της G8 δεσμεύθηκαν επίσης να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχύσουν και να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους αλλά και να καταπολεμήσουν τις οικονομικές εντάσεις εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Τόνισαν επίσης την ανάγκη οι ασθενείς οικονομίες της ευρωζώνης να επιμείνουν στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, ακόμη και εάν οι ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν αυξανόμενη ανυπομονησία με τα μέτρα λιτότητας, των οποίων πιο ένθερμος υποστηρικτής όλων, είναι η Γερμανία.
"Δεσμευόμαστε στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και, στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε ισχυρές και βιώσιμες πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης που λαμβάνουν υπόψη την εξελισσόμενη οικονομική κατάσταση των χωρών και στηρίζουν την εμπιστοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη", αναφέρουν οι ηγέτες στη δήλωσή τους.
Η λιτότητα και η ανάπτυξη πρέπει να πηγαίνουν μαζί, συμφώνησαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, έπειτα από συζητήσεις με τους ομολόγους τους στην Ομάδα των Οκτώ (G8).
"Το μήνυμα είναι πως η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος", δήλωσε στους δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. "Συμφωνήσαμε πλήρως ότι χρειαζόμαστε και τις δυο", πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε: "Θα πρέπει να επιδιώξουμε ταυτόχρονα την εκπλήρωση αυτών των δύο σκοπών". Πρόσθεσε πως η σύνοδος κορυφής της G8 που υπήρξε "καρποφόρος" θα στείλει "ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ένα μήνυμα ανάπτυξης" στους πολίτες και στις νευρικές χρηματοοικονομικές αγορές.
Προηγουμένως, ο κ. Κάμερον, που είχε κατ'ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα σήμερα το πρωί, εστίασε στο γεγονός ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη "πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, κάτι που απαιτεί τη λήψη μέτρων, με στόχο τους τα μειωμένα κρατικά ελλείμματα, τις ισχυρές τράπεζες, την ισχυρή διακυβέρνηση".
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως "έχει απόλυτο δίκιο" η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, "ότι κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη πρέπει να έχει δυνατά σχέδια, για να αντιμετωπίσει τα κρατικά ελλείμματα".
" Όμως, η λιτότητα κι η ανάπτυξη δεν αποτελούν τις λύσεις που είναι σε άμεση χρονική συνάρτηση" , σχολίασε. "Στη Βρετανία, φορονουμε ότι εφαρμόζοντας την πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων πάς μεταγενέστερα στην ανάπτυξη, ώστε τελικά να μπορείς να έχεις χαμηλά επιτόκια, τόσο ζωτικά για την οικονομία", εξήγησε.
Εκτός από την οικονομική κρίση, οι G8 εξέτασαν και άλλα θέματα όπως το Αφγανιστάν και η χρονική διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας εκεί , ένα ιδιωτικής χρηματοδότησης πρόγραμμα καταπολέμησης της πείνας στην Αφρική, μία αμερικανική πρόταση για χρήση των πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΠΑ ενόψει του εμπάργκο για το ιρανικό πετρέλαιο και της ανάγκης προσιτών καυσίμων, η αναγκαιότητα πολιτικής λύσης στη Συρία και η αντιμετώπιση των βορειοκορεατικών πυραυλικών εξοπλισμών.
"Θα εμμείνουμε στην πολιτική των κυρώσεων κατά του Ιράν", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου