ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ
Χωρίς αντικείμενο 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι μετά τις συγχωνεύσεις
Διαδικασίες εξπρές για την κατάργηση ή συγχώνευση περίπου 270 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προωθεί η κυβέρνηση.
Στο στόχαστρο βρίσκονται χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, το μέλλον των οποίων θα κριθεί στη βάση αξιολόγησης που θα γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, θα επηρεάσει περίπου 4.000 υπαλλήλους οι οποίοι όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης δεν πρόκειται να απολυθούν, αλλά θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Ο κ. Μανιτάκης γνωστοποίησε ότι απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στην οποία περιγράφονται τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ κατέστησε σαφές ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει εκπονηθεί ένας «οδικός χάρτης» στον οποίο περιγράφονται όλα τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν.
Σύμφωνα με αυτό μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων. Στη συνέχεια θα γίνει η αξιολόγηση του προσωπικού η οποία θα πραγματοποιηθεί από στελέχη της ίδιας της διοίκησης.
Στόχος της αξιολόγησης είναι να ενοποιηθούν, να καταργηθούν και να συγχωνευθούν μονάδες οι οποίες κρίνεται ότι είναι ανενεργές ή καλύπτει η μία την άλλη.
«Δεν θα κάνουμε απολύσεις, δεν θα παραβούμε την ισχύουσα νομοθεσία. Θέλουμε να φτιάξουμε μία άλλη διοίκηση. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν έχει χρώμα πολιτικά, δεν μπορεί να κομματικοποιηθεί. Υπάρχει πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης και θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο κ. Μανιτάκης.
Ποιοι οργανισμοί συγχωνεύονται
Στα χέρια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται η λίστα με τους πρώτους Οργανισμούς του Δημοσίου που αναμένεται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτοι στη λίστα συγχωνεύσεων ή καταργήσεων βρίσκονται 20 οργανισμοί, ανάμεσα στους οποίους η ΔΕΘ, η HELEXPO και ο ΟΠΕ.
Οι 20 αυτοί οργανισμοί περιλαμβάνουν 200 μονάδες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις αφήνουν χωρίς αντικείμενο περίπου τους 4.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Η απόφαση για την κατάργηση ή συγχώνευση κάθε οργανισμού θα γίνει κατόπιν αξιολόγησης από επιτροπή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με κριτήριο τη σχέση ανάμεσα στο κόστος λειτουργίας και το παραγόμενο έργο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου