Powered By Blogger

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ο ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ...

Τι κομίζει στην Αθήνα ο Μπαρόζο

Μέτρα τώρα για να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα κόντρα στις πιέσεις του Βερολίνου.
















Ταξίδι «αστραπή» στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μεταφέροντας στις βαλίτσες του τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. 
Η συνάντηση αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή και όπως επισημαίνουν πηγές των Βρυξελλών έχει άμεση σχέση με το αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται για την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες από τη Γερμανία. Μέσα σε δυο μέρες είδαμε μπαράζ προειδοποιήσεων και απειλών από τη καγκελάριο Άνγκερλα Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, αλλά και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Ο κ. Μπαρόζο αναμένεται να ζητήσει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, επιτάχυνση των ενεργειών ώστε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων να ξαναμπεί σε τροχιά.
Την ίδια ώρα φουντώνουν εκ νέου τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με το Βερολίνο να πυροδοτεί ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα.  Άλλωστε γι’ αυτό έρχεται και ο Μπαρόζο στην Αθήνα, ώστε να στηρίξει και να προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για το πολεμικό κλίμα 
Η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στο κάδρο, με τους Ευρωπαίους να ασκούν πλέον ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα για σκληρά μέτρα και εγγυήσεις.
Ουσιαστικά ο Ζοζέ Μπαρόζο τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, θέλοντας να δείξει ότι μοναδικός σύμμαχος της Αθήνας είναι η Κομισιόν, με τον όρο βέβαια ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Προϋπόθεση να παρουσιάσει έργο η Ελλάδα
Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζοζέ Μπαρόζο γίνεται υπό το αυστηρό βλέμμα της τρόικας που έχει σημειώσει ελλείψεις στο πρόγραμμα, ενώ στην έκθεσή της έχει διαπιστώσει έλλειμμα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία για το εάν τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση θα θεωρηθούν μόνιμου χαρακτήρα από τους ελεγκτές, εάν δηλαδή θα εγκριθούν και θα ανάψει το πράσινο φως ή εάν θα ζητηθούν άλλα.

Η πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν απ' την αρχή της κρίσης ερμηνεύεται σαφώς ως ένα μήνυμα στήριξης προς τη χώρα έναντι όλων όσοι μιλούν για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά έστω και έτσι ο κ. Μπαρόζο θα επιχειρήσει να στείλει και πάλι το μήνυμα στους Έλληνες να προχωρήσουν στις αλλαγές.

Όλα δείχνουν ότι αρχίζει να συζητείται και νέα αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και ανάγκη επιμήκυνσης ώστε να βγει η χώρα απ' την διαρκή ύφεση.
Οι εταίροι όμως τώρα, περισσότερο από ποτέ, ζητούν απτές αποδείξεις της πρόθεσης της Ελλάδας για ριζικές αλλαγές και φυσικά απαρέγκλιτη τήρηση του Μνημονίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου