Powered By Blogger

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

«Πεδίο μάχης» η κυπριακή ΑΟΖ

Σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις στρατιωτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, της Τουρκίας, της Βρετανίας και του Ισραήλ.
















Η Τουρκία διεξάγει σήμερα τη δεύτερη φάση των παράνομων αεροναυτικών της ασκήσεων. Την Πέμπτη, οι τουρκικές ασκήσεις διήρκεσαν από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. και πήραν μέρος δύο τορπιλάκατοι και μία κορβέτα, αναφέρουν «Τα Νέα». Η άσκηση έγινε νοτίως της Κύπρου, τόσο σε διεθνή ύδατα όσο και σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, στα οικόπεδα 2, 3, 8, 9, 12 και 13.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί ήδη σε διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη για την τουρκική άσκηση. Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, κ. Δημήτρης Ηλιάδης, δήλωσε στο Sigmalive ότι η Βρετανία και το Ισραήλ, που πραγματοποιούν επίσης στρατιωτικές ασκήσεις, έχουν συνεννοηθεί και λάβει έγκριση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία, όμως, παρανομεί, ανέφερε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι με τις ενέργειές της θέτει σε κίνδυνο την πολιτική και στρατιωτική ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα.
Όσον αφορά στην άσκηση της Βρετανίας, πραγματοποιείται σε περιοχή την οποία θεωρούν στη δικαιοδοσία των βρετανικών βάσεων. Επίσης, πηγή των βάσεων δήλωσε ότι δεν έχει γίνει καμία επικοινωνία με τον τουρκικό στρατό για το χειρισμό της κατάστασης. Ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόκληση από τους Τούρκους. Στην περίπτωση τώρα του Ισραήλ, η άσκηση θεωρείται ως απάντηση στην τουρκική. Ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη τεσσάρων πολεμικών πλοίων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκατοντάδων στρατιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου