Powered By Blogger

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ

Καταγραφή - εξπρές των ακινήτων 


των υπουργείων ζητά ο 


πρωθυπουργός


ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ























Την καταγραφή όλων των ακινήτων που διαθέτει κάθε υπουργείο καθώς και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί και φορείς, με προθεσμία μιας μόλις εβδομάδας, ζητά με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος, με εντολή του πρωθυπουργού.
Στόχος είναι η περιστολή δαπανών για την στέγαση υπηρεσιών, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται με μισθώσεις άλλων κτιρίων που ανήκουν σε ιδιώτες, την ίδια ώρα που πολλά ακίνητα του δημοσίου μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, χωρίς να καταβάλλονται υπέρογκα ποσά.
Σημειώνεται ότι το 2011 με έγγραφο του το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι η δαπάνη για πληρωμή μισθωμάτων υπουργείων, περιφερειών και περιφερειακών υπηρεσιών κόστισε 155,77 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε και μετά τη μείωση στα μισθώματα που αξίωσε το δημόσιο λόγω κρίσης.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η σχετική δαπάνη για το 2009 είχε ανέλθει σε 178,16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010 σε 169,70 εκ ευρώ.
Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην προηγούμενη Βουλή από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με τα οποία τα μισθώματα κτιρίων, στα οποία στεγάζονται δημόσιες οικονομικές και κτηματικές υπηρεσίες, ανήλθαν στα 27,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε έγγραφο που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόταν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλουν κάθε χρόνο για τις στεγαστικές τους ανάγκες σε ενοίκια ύψους 37 εκατ. ευρώ.
Ξενοίκιαστα με το έτσι θέλω
Δεκάδες ακίνητα που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο «αραχνιάζουν» εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς κανένα σχέδιο αξιοποίησής τους. Την ίδια στιγμή που, στην Ελλάδα της χρεοκοπίας, το κράτος δίνει πάνω από 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να ενοικιάζει ακίνητα που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, έχουμε την... πολυτέλεια να διαθέτουμε κτίρια-φαντάσματα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Η κακή διαχείριση, η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου, η διαχρονική ανευθυνότητα αλλά και τα... συμφέροντα δεν επιτρέπουν τη λήψη τολμηρών αποφάσεων που θα εξοικονομήσουν εκατομμύρια ευρώ.
Όπως λένε χαρακτηριστικά γνώστες της αγοράς ακινήτων, «έχουν γίνει ακόμη και πολιτικές παρεμβάσεις για να μη φύγουν δημόσιες υπηρεσίες από συγκεκριμένα κτίρια. Κι αυτό, μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση ρουσφετιών, για να μη χάσει ο ιδιοκτήτης τα σίγουρα ενοίκια του Δημοσίου».
Πάνω από έναν χρόνο πριν, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κατέθεσε κατάλογο με 20 ακίνητα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Πρόκειται για κτίρια που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία ή είναι εθνικά κληροδοτήματα και τα οποία δεν έχουν για χρόνια μισθωτή, αντιθέτως μόνο ζημιές φέρνουν στους ιδιοκτήτες τους.
Εξοικονόμηση χρημάτων
Το πρόγραμμα λεγόταν «Ήφαιστος» και είχε σκοπό την αξιοποίηση των κτιρίων ώστε να αναζωογονηθεί το κέντρο και να εξοικονομηθούν χιλιάδες ευρώ μέσω της μετεγκατάστασης κρατικών υπηρεσιών.
Δυστυχώς, το πρόγραμμα αυτό χάθηκε στα συρτάρια κάποιου υπουργικού γραφείου και τα ακίνητα παραμένουν «φαντάσματα».
Πρόκειται για τα εξής κτίρια: Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ), Αξαρλιάν 7 (ΙΚΑ), Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ), Βουλής 6 (ΙΚΑ), Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ), Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ), Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ), Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών), Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ), Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ), Βουλής 2 (κληροδότημα), Καποδιστρίου (Α' Βοηθειών), Αγίου Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ), Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ), Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ), Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα), Στουρνάρη (κληροδότημα), Αναπήρων Πολέμου - Κολωνάκι (Κληροδότημα), ξενοδοχείο «La Mirage» (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας).
Η πρόταση της ΚΕΔ για τα κτίρια αυτά ήταν να εγκατασταθούν τόσο δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε ιδιωτικά ακίνητα όσο και νέες λειτουργίες για τις οποίες αναζητούνται χώροι. Και δεν είναι μόνο αυτή η δημόσια περιουσία που θα μπορούσε να δοθεί σε κρατικές εταιρείες.
Έθνος της Κυριακής, 25/2/2012, (ρεπορτάζ: Βασίλης Κανέλλης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου