Powered By Blogger

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΡΟ ΣΙΘΩΝΙΑΣ
Ξεκίνησαν τα δρομολόγια για το γύρο της Σιθωνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών ξεκίνησε καθημερινό  δρομολόγιο δημοτικής συγκοινωνίας στο Δήμο Σιθωνίας.
Το λεωφορείο αναχωρεί από τη Μεταμόρφωση και κάνει το γύρο της Σιθωνίας και επιστρέφει πάλι στη Μεταμόρφωση. Στο συγκεκριμένο δρομολόγιο υπάρχουν 34 στάσεις, καθώς το λεωφορείο σταματάει σε όλες τις στάσεις που υπάρχουν στις παραλίες και στα κάμπινγκ του Δήμου Σιθωνίας.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ιωάννης Τζίτζιος, η ιδέα για την έναρξη δρομολογίου που θα συνδέει καθημερινά οικισμούς και παραλίες της Σιθωνίας συζητήθηκε και επεξεργάστηκε από τα αρμόδια όργανα του Δήμου σε συνεργασία με τους εκπροσώπους φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό,
προκειμένου οι κάτοικοι και κυρίως οι επισκέπτες που επιλέγουν τη Σιθωνία για τις διακοπές τους, να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.
«Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημοτικής συγκοινωνίας, το οποίο θα διαρκέσει πιλοτικά μέχρι το τέλος του  καλοκαιριού και κινείται κυκλικά κάνοντας το γύρο της χερσονήσου της Σιθωνίας και αντίστροφα. Ευελπιστούμε ότι την επόμενη χρόνια θα καταφέρουμε να επεκτείνουμε χρονικά και ποσοτικά το πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Τζίτζιος.
Αναλυτικά τα δρομολόγια:
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ...
Ποιοι εκπαιδευτικοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα  - Ποιοι εξαιρούνται
Όλα τα ονόματα
Ποιοι εκπαιδευτικοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα -
Όλα τα ονόματα

«Διαπίστωση κατάργησης θέσεων κατά κλάδο και κατηγορία του προσωπικού της Δ/θμιας 
 Εκπαίδευσης και διαθεσιμότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού των καταργούμενων 
 ειδικοτήτων, από την 22η
 Ιουλίου 2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 του 
 Ν.4172/2013 (Φ.Ε.Κ.167 τ.Α ΄/23-7-2013 και της υποπαραγράφου Ζ.2. της παραγράφου Ζ΄ 
 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (Φ.Ε.Κ.222 τ.Α΄)» 
Επισυνάψεις: 

Ποιοι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα - 
Όλα τα ονόματα

Υπουργείο παιδείας
 « Εξαίρεση εκπαιδευτικών από τη διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 82 του Ν.4172/2013 (Φ.Ε.Κ.167 τ.Α΄/23-7-2013)».
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
Επιμένει σε νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ

"Βλέπει" περαιτέρω μείωση μισθών 7% φέτος και 1,5% το 2014 για να επιτευχθούν οι στόχοι - Προβλέπει ύφεση 4,5% την τρέχουσα χρονιά και οριακή ανάπτυξη 0,6% το 2014

Όχι μία αλλά δύο παρεμβάσεις περιμένει απ' τους Ευρωπαίους το ΔΝΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει απ' την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Το Ταμείο σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί να μειωθεί το ελληνικό χρέος πολύ κάτω απ' το 110% του ΑΕΠ ως το 2022 και να συνδράμουν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας υπό το πρόγραμμα προσαρμογής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεσή του το Ταμρίο κρίνει τελικώς πως μία κίνηση από τους Ευρωπαίους θα γίνει τελικά, αφού το βασικό σενάριο της έκθεσης βγάζει το χρέος στο 113,6% του ΑΕΠ το 2022!
Ειδικότερα στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το Ταμείο σημειώνει πως σύμφωνα με το ίδιο το πρόγραμμα το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ, έπειτα από τον προσδιορισμό μέτρων για τη μείωση του κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες που θα καθοριστούν τη διετία 2014 - 15.
Ωστόσο για ακόμα μία φορά ο Ποουλ Τόμσεν κρούει καμπανάκι κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την πρόβλεψη της δυναμικής τους χρέους είναι μία πιθανή μικρότερη - των προβλέψεων - ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και οι αστοχίες στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ενδεικτικά, εάν δεν επιτυγχάνεται αύξηση του πρωτογενές πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια και απλά μένει στο μηδέν τότε το χρέος θα φθάσει το 148% του ΑΕΠ το 2020 και θα συνεχίσει να αυξάνει.
Εάν πάλι το ονομαστικό ΑΕΠ είναι κατά μ.ο. 1 ποσοστιαία μονάδα μικρότερο απ' τη μέση πρόβλεψη για ετήσια αύξηση 4%, τότε το χρέος θα φθάσει το 134% το 2020.
Εάν υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις μόλις 11 δισ ευρώ ως το 2020, δηλαδή οι μισές απ' όσες υπολογίζει το ΔΝΤ τότε το χρέος θα φθάσει κάπου στο 128% του ΑΕΠ.
Εάν πάλι αυξηθούν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια των δανείων του EFSF τότε το χρέος θα φθάσει το 128% του ΑΕΠ το 2020.
Σε ότι αφορά το εξωτερικό δημόσιο χρέος το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί σταδιακά λόγω της βελτίωσης στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τη συνεχιζόμενη εξάρτηση στην επίσημη χρηματοδότηση σε χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο και εδώ κρύβονται, σύμφωνα με το Ταμείο, αρκετοί κίνδυνοι, όπως η καθυστέρηση στις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιβραδύνουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ο εκτροχιασμός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ο μεγαλύτερος του αναμενόμενου αποπληθωρισμός.
ΔΝΤ: Τα λεφτά του προγράμματος φθάνουν ως τον Ιούλιο του 2014
Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο ως τον Ιούλιο του 2014. Γι αυτό θα πρέπει να εξακριβωθούν οι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού  έως την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να διατηρηθεί το πρόγραμμα πλήρως χρηματοδοτούμενο σε βάθος 12μήνου.
Ήδη το Eurogroup έχει ξεκινήσει συζητήσεις για το πως θα καλυφθεί το κενό.η έκθεση υπογραμμίζει εκ νέου τη δέσμευση των Ευρωπαίων να παρέχουν οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη χρειαστεί προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
ΔΝΤ: Περαιτέρω μείωση μισθών για να επιτευχθούν οι στόχοι
Για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης θα πρέπει να μειωθούν και άλλοι οι μισθοί και τα ημερομίσθια σημειώνει η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ διατηρεί - με αρκετούς αστερίσκους ωστόσο - την πρόβλεψη για ύφεση 4,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάπτυξη 0,6% το 2014 κυρίως λόγω της τόνωσης των εξαγωγών και των επενδύσεων χάρη στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ωστόσο εκτιμά ότι η κατανάλωση, ιδιωτική και δημόσια, θα συνεχίσει να υποχωρεί σημαντικά κυρίως λόγω της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας και της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Μάλιστα για να επιτευχθεί η παραπάνω πρόβλεψη για το ΑΕΠ, το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και τα ημερομίσθια κατά 7% φέτος και κατά 1,5% το 2014 προκειμένου η συνολική μείωση απ' το 2010 ως το 2014 να φθάσει το 20%. Για το 2015 θέλει οι μισθοί να παραμείνουν στάσιμοι και από το 2016 να υπάρξει μία μικρή αύξηση γύρω στο 2%.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ωστόσο ότι οι κίνδυνοι γι αυτές του τις προβλέψεις είναι πολύ μεγάλοι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απαιτήσει προσαρμογή των μέτρων στην περίπτωση που υπάρξει εκτροχιασμός.
Και κυρίως στον τομέα της παραγωγικότητας, αφού υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η προς τα κάτω προσαρμογή των μισθών, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 10% στην ανάπτυξη της χώρας μεσοπρόθεσμα. Οποιαδήποτε αστοχία "θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ταχύτητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στο δυνητικό ΑΕΠ", σημειώνει η έκθεση.
Επίσης αναγνωρίζει ότι στις προβλέψεις της για την ανάκαμψη υπάρχει και ο μεγάλος κίνδυνος των χρέους, ιδιωτικού και δημοσίου. Σε ότι αφορά τα χρέη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα χαρακτηρίζει "ιδιαίτερα επικίνδυνα", αφού μπορεί να επισπεύσουν την προσαρμογή, έχοντας μεγαλύτερο αντίκτυπο -απ' αυτό των προβλέψεων- στη ζήτηση και εν τέλει την οικονομική ανάπτυξη. Το ίδιο όμως μπορεί να προκαλέσει και το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με το Ταμείο.
Το ΔΝΤ φοβάται επίσης την πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκληθεί στη χώρα εξαιτίας κυρίως της κοινωνικής πίεσης και της μεγάλης ανεργίας. Επιπλέον απαιτούνται επιπλέον φιλόδοξες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής ούτως ώστε να συγκρατηθεί το δημόσιο χρέος, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για κοινωνική ένταση και πολιτική αντίσταση, γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Ο τέταρτος κίνδυνος για τις προοπτικές της Ελλάδας είναι εξωγενής και αφορά την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνει το ΔΝΤ. Ε΄λαν συνεχιστεί η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ τότε αυτό θα πλήξει τις ελληνικές εξαγωγές και εν τέλει την ανάπτυξη, προειδοποιεί το Ταμείο. Μία πρώιμη έξοδος απ' τη πολιτική νομισματικής χαλάρωσης των αναπτυγμένων οικονομιών θα δημιουργούσε πιο δυσχερείς χρηματοδοτικές συνθήκες για την Ελλάδα.
ΔΝΤ: Προς απόλυση η πλειοψηφία των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα
Προς απόλυση οδεύουν οι περισσότεροι υπάλληλοι που θα βγουν φέτος σε διαθεσιμότητα αποκαλύπτει η έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι το 80% με 90% των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσμότητα στο α' κύμα θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις.
"Η κυβέρνηση συμφώνησε με καθυστέρηση ενός τριμήνου να τεθούν 12.500 εργαζόμενοι σε καθεστώς κινητικότητας και συνολικά 25.000 ως το τέλος της χρονιάς. Επίσης δεσμεύθηκαν να θέσουν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο 4.000 υπαλλήλους.... απ' αυτούς ένας σημαντικός αριθμός (2.000) θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης", αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Διαβάστε εδώ την έκθεση του ΔΝΤ
ΕΤΣΙ ΕΞΟΝΤΩΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ... 
Τουρκικό εύρημα το «χαράτσι» που πληρώνουμε
Νόμο της Οθωμανικής Τουρκίας που χρησιμοποιήθηκε το 1942 για την εξόντωση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, εφαρμόζουν σήμερα τρόικα και ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του μνημονίου. 
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Ο νόμος των Νεότουρκων τότε λεγόταν «βαρλίκι». Ο νόμος σήμερα τρόικας-Βενιζέλου-Στουρνάρα λέγεται χαράτσι ή φόρος ακίνητης περιουσίας.
Ακούγεται απίστευτο αλλά τρόικα και ελληνικές κυβερνήσεις ξέθαψαν νόμο των Τούρκων Οθωμανών για να μας επιβάλλουν τα χαράτσια που πληρώνουμε τουλάχιστον μέχρι το 2016.
Η άθλια αυτή ιστορία που αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb.gr άρχισε το 1942 όταν η Τουρκία ξεκίνησε μία λυσσαλέα επιδρομή εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και των περιουσιών τους, με άμεσο στόχο να τους αναγκάσουν να φύγουν από την Πόλη.
Ο νόμος που εφάρμοσαν για να αρπάξουν τις ελληνικές ιδιοκτησίες και τις επιχειρήσεις των Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών λεγόταν «βαρλίκ βεργκισί» που σημαίνει στη μετάφρασή του «φόρος ακίνητης περιουσίας»!!!
Εάν εμείς αντιγράφουμε τους Τούρκους στο βαρλίκι, εκείνοι είχαν εμπνευστεί το νόμο τους από τα μέτρα που είχε πάρει η ναζιστική Γερμανία για τη δήμευση των περιουσιών των Εβραίων και την εξόντωσή τους.
Όπως έλεγαν τότε οι Νεότουρκοι, το βαρλίκι είχε στόχο αύξησης των εσόδων του κράτους για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στην εθνική τους οικονομία. Ακριβώς δηλαδή ό,τι λένε και σήμερα στην Ελλάδα για τους στόχους που καλύπτει το χαράτσι. Το βαρλίκι έπρεπε να καταβάλλει ο κάθε φορολογούμενος σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κρατικών οικονομικών υπηρεσιών της Τουρκίας, οι οποίες όμως μόνιμα υπερεκτιμούσαν τις περιουσίες των μειονοτήτων και κυρίως της ελληνικής. Όπως τονίζει ο Τούρκος καθηγητής Αϊχάν Ακτάρ, συγγραφέας του βιβλίου «Το ημερολόγιο του Γιώργου Χατζηδημητριάδη», οι Τούρκοι βιάζονταν να δέσουν με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια τις μειονότητες για την επιβολή των φόρων μέσα από το βαρλίκι και έστελναν σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας όσους δεν μπορούσαν να πληρώσουν αυτό το χαράτσι της τουρκικής κυβέρνησης και όσους δεν είχαν ακίνητα να τους τα πάρουν. Λίγο πριν πεθάνει ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νεοκλής Σαρρής, που είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, μου είχε πει στην τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση: Είναι αδίστακτοι οι τροϊκανοί. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν εφαρμόσουν ακόμα και το βαρλίκι. Μόνο που τώρα Έλληνες θα εξοντώνουν Έλληνες».
Ήταν μία προφητική δήλωση του αείμνηστου Σαρρή, που επιβεβαιώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟ : ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 
Ποιοι σώζονται από τη διαθεσιμότητα

Σήμερα η λίστα με τις υπηρεσίες απ' όπου θα προέλθουν οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα
- 8.211 υπάλληλοι στο στόχαστρο και 1.500... εφεδρικοί για να “κλείσει” ο αριθμός των 12.500
- Πτυχίο και πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ δίνουν τα περισσότερα μόρια στους υπαλλήλους
- Αρνητικό βαθμό θα παίρνουν πόσοι έχουν πειθαρχικές παραβάσεις
- Υπάλληλοι χωρίς πτυχίο και με συμβάσεις κινδυνεύουν περισσότερο

Αρχίζει σήμερα η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο. Οι Γ.Γ. των υπουργείο θα αποστείλουν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών τις δομές απ' όπου θα προέλθουν οι προς διαθεσιμότητα υπάλληλοι.
Παράλληλα φαίνεται να “κλείνει” και η διαδικασία μέσα απ' την οποία οι υπάλληλοι των παραπάνω δομών θα κριθούν ώστε να προκύψει στο τέλος, στις 16 Σεπτεμβρίου η λίστα με τους προς διαθεσιμότητα υπάλληλους.
Τα συμβούλια θα κρίνουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα κάθε υπαλλήλου.
Τα υπηρεσιακά συμβούλια κάθε υπουργείου, αποτελούμενα από ένα μέλος του ΣΕΠ και δύο στελέχη των υπουργείων, πιθανότατα γενικούς διευθυντές, θα κρίνουν τα τυπικά προσώντα και θα μοριοδοτήσουν κάθε υπάλληλο ξεχωριστά.
Βάσει των μορίων θα προκύψει πίνακας απ' τον οποίο εκείνοι που θα βρεθούν με τη μικρότερη βαθμολογία μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 8.211 υπαλλήλων που ... λείπουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.5000 προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων θα είναι και εκείνοι που θα βρεθούν για 8 μήνες εκτός Δημοσίου και θα περιμένουν εάν και κατά πόσο θα βρεθεί γι' αυτούς μια νέα θέση.
Επιπλέον μοριοδότηση για όσους μπήκαν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ
Σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθούν και ως αποζημίωση θα υπολογιστεί το 75% του μισθού που θα λαμβάνουν επί οκτάμηνο.
Ποια προσόντα δίνουν ... μπόνους:
Υπάλληλοι Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  Βαθμός πτυχίου – μεταπτυχιακού - διδακτορικού
Πτυχίο Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
Συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια
Ξένες γλώσσες
Βαθμός αξιολόγησης
Προϋπηρεσία
Οικογενειακή κατάσταση
Υπάλληλοι μέσης εκπαίδευσης Βαθμός του απολυτηρίου
Ξένες γλώσσες
Γνώση υπολογιστή
Προϋπηρεσία
Οικογενειακή κατάσταση
Υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης Βαθμός απολυτηρίου δημοτικού
Προϋπηρεσία
Οικογενειακή κατάσταση
Αρνητική μοριοδότηση
Αφαίρεση μορίων Πειθαρχικά παραπτώματα. Ανάλογα με τις ποινές που έχουν επιβληθεί
Ειδικές κατηγορίες
Επιπλέον μόρια Αυξημένη μοριοδότηση
Άτομα με ειδικές ανάγκες
Σύζυγοι και γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες
Όσοι από τους υπαλλήλους έχουν εισαχθεί στο δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ θα μοριοδοτούνται επιπλέον, ενώ επιπλέον μόρια θα παίρνουν και όσοι υπάλληλοι εισήχθησαν με διαγωνισμό τα αποτελέσματα του οποίου ελέγχθηκαν από το ΑΣΕΠ.
Οι κατηγορίες υπαλλήλων που κινδυνεύουν περισσότερο
Όσοι μετά το 1994 προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ μετά το 1994.
Οι περίπου 25.000 που μονιμοποιήθηκαν με τον λεγόμενο νόμο Παυλόπουλου. Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ μετά το 1994 και έχουν μεταταχθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων με τον Καλλικράτη.
Οι υπάλληλοι που θα αποδειχθεί ότι έχουν καταθέσει πλαστά πιστοποιητικά.
Ο πίνακας του ΑΣΕΠ θα δείξει ποιοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα
Στο τέλος της διαδικασίας μοριοδότησης θα συνταχθεί πίνακας από το ΑΣΕΠ με βάση τον οποίο όσοι συγκεντρώνουν την χαμηλότερη βαθμολογία θα είναι εκείνοι που θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ...
Το σχέδιο για το Νέο Λύκειο και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
 
 Το νέο αναλυτικό πρόγραμμα και τα μαθήματα των πανελλαδικών
Όλο το σχέδιο για το νέο λύκειο και τις πανελλαδικές
Αλλάζουν όλα στο λύκειο από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς το υπουργείο Παιδείας καταθέτει στη Βουλή σχέδιο νόμου, που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το «Εθνος της Κυριακής», και έχει τον φιλόδοξο στόχο να εφαρμοστεί στην Α΄ τάξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Ολο το σχέδιο για το νέο λύκειο και τις πανελλαδικές 
Μειώνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και οι κατευθύνσεις σπουδών, αποσυνδέεται το απολυτήριο του λυκείου από τις Πανελλαδικές, ενισχύεται η εξειδίκευση στη Γ' λυκείου και ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα ελέγχει τα πάντα γύρω από τις εισαγωγικές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Το νέο λύκειο είναι αποτέλεσμα του πενταετούς εθνικού διαλόγου και της συμφωνίας των κομμάτων της συγκυβέρνησης, και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, είναι σίγουρος ότι η ολοκληρωτική ανάπτυξή του σε διάστημα τριών ετών θα δημιουργήσει νέο «επαναστατικό τοπίο μάθησης». Νέα Προγράμματα Σπουδών κι ένα σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποσυνδεδεμένο από το σχολείο έρχονται να καταργήσουν το λύκειο με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.
Πρεμιέρα από φέτος
 
Όλο το σχέδιο για το νέο λύκειο και τις πανελλαδικές 
Το καινοτόμο «σχέδιο Αρβανιτόπουλου» θα έχουν την ευκαιρία να το γνωρίσουν πρώτοι οι φετινοί μαθητές του λυκείου 2013-2014. Η Α' λυκείου θα είναι η «ομαλή μετάβαση» στο νέο Πρόγραμμα σπουδών, η Β' θα είναι το πρώτο σκαλί για το πανεπιστήμιο με την καθιέρωση των τριών ομάδων σπουδών και η Γ' τάξη θα είναι η πλήρης εξειδίκευση και η οριστική στροφή του υποψηφίου προς τη σχολή που θα σπουδάσει. Η Α' λυκείου δηλαδή, θα είναι τάξη προσανατολισμού για τους μαθητές, ενώ στη Β' και Γ' λυκείου ο μαθητής θα επιλέγει κύκλο σπουδών.
Το «Νέο λύκειο» βασίζεται στο τρίπτυχο: Λιγότερα μαθήματα, Δραστικός περιορισμός της «περιττής» Γενικής Παιδείας και Εξειδίκευση ανά Κύκλο Μαθημάτων. Το σίγουρο είναι ότι οδεύουμε σε μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη και ισχυρή Γ΄ λυκείου με ομάδες μαθημάτων από τις οποίες θα επιλέγουν οι μαθητές αυτή που θα τους οδηγήσει στη σχολή της αρεσκείας τους. Οι εξετάσεις για το απολυτήριο θα δίνονται σε 6 έως 8 βασικά μαθήματα. Οσοι εκ των υστέρων θα θελήσουν να συνεχίσουν θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, ανά Ομάδα Προσανατολισμού για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια.
Ενισχύεται η αυτοτέλεια του λυκείου, καθώς αυτονομείται και το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου. Το ωρολόγιο πρόγραμμα επικεντρώνεται στο μορφωτικό του... καθήκον και στους στόχους του και αποδεσμεύεται από την προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Δημιουργείται τράπεζα θεμάτων, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα δεκάδες προβλήματα που έχουν προκύψει κατά καιρούς στην επιλογή των θεμάτων για τις Εξετάσεις που έπλητταν το κύρος του θεσμού. Εισάγεται, λοιπόν, η τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Μέρος των θεμάτων των προαγωγικών και των απολυτηρίων εξετάσεων θα επιλέγεται με κλήρωση. Αυτό θα προσφέρει στους υποψηφίους μια αντικειμενικότερη αξιολόγηση, ενώ εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της αποστήθισης. Η διδακτέα και η εξεταστέα ύλη θα είναι κοινή για όλα τα σχολεία. Το 50% των θεμάτων για τα μαθήματα της Γλώσσας (Ελληνικής και Ξένης), των Μαθηματικών, της Φυσικής-Χημείας-Βιολογίας και της Ιστορίας των Α' και Β' τάξεων Ημερησίου Λυκείου και Μαθηματικών, Γλώσσας και Ιστορίας της Γ' τάξης προέρχεται με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων και το υπόλοιπο 50% τίθεται από τον διδάσκοντα.
Στα υπόλοιπα μαθήματα όλα τα θέματα επιλέγονται από τον διδάσκοντα. Η αξιολόγηση γίνεται από τον οικείο καθηγητή. Στόχος θα είναι να διδάσκεται όλη η ύλη και να μη μετατρέπεται το Λύκειο σε φροντιστήριο, όπου ο μαθητής «παρακολουθεί» μόνον τα μαθήματα που θα δώσει στις Πανελλαδικές.
Οι 6 ριζικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ριζικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνουν τα εξής.
1. Μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από έξι που είναι σήμερα σε τέσσερα.
2. Περιορίζονται τα επιστημονικά πεδία από τέσσερα σε τρία. Στην ουσία ενοποιείται το τεχνολογικό με αυτό των θετικών επιστημών και δημιουργείται ένα ανεξάρτητο επιστημονικό πεδίο που θα περιλάβει όλες τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
3. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης λυκείου θα παίρνουν το απολυτήριο με εξέταση σε 6 έως 8 βασικά μαθήματα και μετά εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα προσέρχονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού (κατεύθυνση).
4. Καταργείται η κεντρική επιτροπή εξετάσεων και στη θέση της έρχεται ένας «κυρίαρχος-επόπτης» Οργανισμός, ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Παράλληλα δημιουργείται και τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας ώστε να «εξαντλείται» η ύλη και να μην εξαρτάται από τον κάθε διδάσκοντα.
5. Εισάγεται ως βασικό μάθημα η «Φιλοσοφία» στη Β' λυκείου καθώς και το μάθημα της «Πολιτικής Παιδείας» (Θεσμοί-Αρχές Δικαίου-Οικονομία) στην Α' & Β' λυκείου.
6. Ενισχύονται τα μαθήματα γενικής παιδείας στην Α' και Β' λυκείου, ενώ στην Γ΄ τάξη αναπτύσσονται τα μαθήματα εξειδίκευσης. Αυτό έχεις ως συνέπεια, πρώτον, την αυτοτέλεια στο πρόγραμμα (Α΄ & Β' λυκείου) και δεύτερον την «ουσιαστική» εμβάθυνση στην Γ' λυκείου, που προετοιμάζει για το πανεπιστήμιο.
ΤΟ ΝΕΟ... ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ
Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα στις τρεις τάξεις του Λυκείου
Στην Α' τάξη του λυκείου θα υπάρχει κοινό ωρολόγιο πρόγραμμα 33 ωρών την εβδομάδα. Επιπλέον καθιερώνεται ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες την εβδομάδα), που θα επιλέγεται από τα εξής μαθήματα: α) Εφαρμογές στην Πληροφορική, β) Διαχείριση Φυσικών Πόρων και γ) Εκφραση-Πολιτισμός-Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.
Στη Β' τάξη του λυκείου αρχίζουν να εισάγονται οι κατευθύνσεις. Μπαίνουν δυναμικά στο πρόγραμμα οι Ομάδες μαθημάτων Προσανατολισμού.
Αυτή η τάξη σήμερα διδάσκεται 25 ώρες γενική παιδεία και 17 κατεύθυνση.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου λυκείου όμως θα είναι 30 ωρών την εβδομάδα και η Ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού 5 ώρες εβδομαδιαίως.
Οι δύο κύκλοι θα είναι οι εξής:
1. Ομάδα μαθημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.
2. Ομάδα μαθημάτων Θετικών Σπουδών: Μαθηματικά και Φυσική.
Η Γ' τάξη
Μέχρι σήμερα η Γ' τάξη διδάσκεται ένα κοινό πρόγραμμα 17 ωρών μαθημάτων γενικής παιδείας και 14 κατεύθυνσης. Στο νέο λύκειο η τρίτη θα έχει το κοινό πρόγραμμα που θα είναι 14ωρο, καθώς και την Ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού, που θα διδάσκεται 18 ώρες την εβδομάδα:
1. Ομάδα μαθημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών.
2. Ομάδα μαθημάτων Θετικών Σπουδών.
3. Ομάδα μαθημάτων Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών.
ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΚΕΕ
Οι θρυλικές ΚΕΕ (Κεντρικές Επιτροπές Εξετάσεων), καταργούνται με το καινούργιο σχέδιο του λυκείου.
Στη θέση τους δημιουργείται ο περίφημος Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων, που χρόνια φημολογείται και ζητείται από την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Σκοπός του θα είναι το σύνολο των διαδικασιών διοργάνωσης των Πανελλαδικών. Θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη, θα επιλέγει τους «τοπ» βαθμολογητές που θα φροντίζουν για την αντικειμενική αξιολόγηση των γραπτών και θα εποπτεύει όλα όσα σχετίζονται με την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Επειτα από 35 χρόνια αντιπαραθέσεων
Όλοι συμφωνούν για την ανάγκη μιας εκ βάθρων μεταρρύθμισης
Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια (από τη μεταπολίτευση και μετά) το ζήτημα του λυκείου και το συνδεόμενο με αυτό ζήτημα των εισαγωγικών εξετάσεων αποτέλεσαν σημείο αιχμής της εκπαιδευτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.
Η πολιτική αντιπαράθεση που το ζήτημα αυτό διαχρονικά έχει προκαλέσει οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι για πολλές δεκαετίες η ελληνική κοινωνία είδε την εκπαίδευση των παιδιών της και την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο ως το όχημα μίας μοναδικής ευκαιρίας για ανοδική κοινωνική κινητικότητα.
Το λύκειο, όπως λειτουργεί σήμερα, είναι κατά βάση μία βαθμίδα που προσφέρει γενικές και αποσπασματικού χαρακτήρα γνώσεις, έχει λιγοστά μαθήματα εξειδίκευσης και ακόμα λιγότερα μαθήματα επιλογής.
Οι μαθητές αναλώνονται πολύ στην αφομοίωση πολλών κατακερματισμένων πληροφοριών που εντάσσονται σε πολλά γνωστικά πεδία, ενώ η διδασκαλία έχει ως βάση τις διαλέξεις που αφήνουν στους μαθητές ελάχιστα περιθώρια για δημιουργική αυτενέργεια και πρωτοβουλία.
Η κατάσταση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα διεθνώς ισχύοντα.
Ο «καθρέφτης»
Τα αποτελέσματα του λυκείου μπορούν να αξιολογηθούν σε σχέση με δύο διαστάσεις: τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών και την απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά εργασίας. Αυτές, λοιπόν, χωλαίνουν πολύ στο λύκειο με την τωρινή του μορφή.
Το λύκειο ως έχει, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, αποθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία και ανταμείβει τη στείρα απομνημόνευση της ύλης. Δεν λαμβάνει υπόψη του τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, ενώ την ίδια στιγμή φορτώνει με υπέρμετρο άγχος και πίεση τους μαθητές.
Αυτή η πίεση έχει επιπτώσεις στην προσωπική και τη σχολική ζωή των εφήβων και οδηγεί σε απαξίωση του σχολείου.
Επιπλέον το ωρολόγιο πρόγραμμά του οδηγεί σε αδυναμία εμπέδωσης της ύλης λόγω του κατακερματισμού του σχολικού χρόνου σε πολλά γνωστικά αντικείμενα, τα οποία δεν καλύπτονται επαρκώς και στο απαραίτητο για τις εισαγωγικές εξετάσεις βάθος.
Αποτέλεσμα όλων των προαναφερθέντων ελλειμμάτων είναι η συνεχής κατάρρευση του λυκείου, που χρήζει άμεση ανάγκη μεταρρύθμισης. Σε αυτήν την προοπτική, άλλωστε, συμφωνούν και όλα τα κόμματα.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ 

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

21 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ!
Όταν έσβησαν τα πιο λαμπερά μάτια της οθόνης...
Σαν σήμερα "έφυγε" από τη ζωή 
''Το ωραιότερο πρόσωπο που γέννησε ποτέ το θέατρο'' : Σταμάτης Φασουλής
21 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού.
Η Τζένη Καρέζη πέθανε στο σπίτι της στις 27 Ιουλίου1992, μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο.
Η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών.
Στις 29 Ιουλίου του 1992 εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και απλού κόσμου.
ΤΟ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΟ ΣΧΕΔΙΟ...
Η “Αόρατος Χειρ”

«Δεν βγαίνει το σχέδιο…», «Υπάρχει σχέδιο ;», «Σχέδιο Β» κλπ… Λες και θα μπορούσε να υπάρξει σχέδιο διασώσεως μιας χώρας χωρίς πρωτογενή τομέα, μιας χώρας που εκτός από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χάλυβα, αυτοκίνητα, όπλα, είδη πολυτελείας εισάγει και γάλα, αλεύρι, πατάτες, ντομάτες και …λεμόνια !
Σχέδιο σωτηρίας ενός Έθνους του οποίου η πολιτική ζωή σταμάτησε το 404 π.Χ., ενός Έθνους που ηττήθηκε από Δύση και Ανατολή και με εξαίρεση την Αυτοκρατορία της Νίκαιας δεν κατάφερε ποτέ να επανακτήσει το κέντρο Ισχύος του, ενός Έθνους απόντος από τον διεθνή καταμερισμό παραγωγής και εργασίας σε όλους τους τομείς εδώ και αιώνες. Ενός Έθνους που βαυκαλίζεται πως όλοι του χρωστούν γιατί έτυχε σ’ αυτήν τη γη να ζήσουν ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας, που τους αντάλλαξε πρόθυμα με Εβραϊκές και ανατολίτικες δοξασίες και έκτοτε τρέφεται με το ιδεολόγημα του «Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού»…
Ενός Έθνους που ασχημονεί στην γλώσσα του – που σώθηκε γιατί υπήρξε lingua franca για αιώνες – , στην γη του, στα νερά του, στην ίδια του την Ιστορία που αγνοεί η ανακαλύπτει μέσα από ξένους. Ενός Έθνους που αισθάνεται ήδη ενεργειακό Eldorado, όταν αδυνατεί να διασφαλίσει πολιτικά και στρατιωτικά την  κυριότητα των κοιτασμάτων του και δεν διαθέτει τεχνογνωσία εκμεταλλεύσεως  τους…
Ενός Έθνους  που εγκατέλειψε χωράφια, εργοστάσια και ναυπηγεία, όταν το έπεισαν ότι «η οικοδομή είναι η ατμομηχανή της οικονομίας» και ότι η «βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός»… Ότι ο παρασιτισμός της εργολαβίας και της αντιπαροχής, η κουτοπόνηρη δουλοπρέπεια του  τουρισμού, τα μουσάτα γκαρσόνια και το συρτάκι, το βλαχομπαρόκ  λαιφστάιλ και η συλλογή κοινωνικά άχρηστων ντοκτορά θα πέρναγαν την χώρα στον «αιώνα της πληροφορίας και της άυλης ανάπτυξης».
Ένα Έθνος που δεν έχει πια μηχανουργούς και ελασματουργούς, παραγωγικούς αγρότες και μορφωμένους δασκάλους, αλλά παράγει μαζικά ημιεγγράμματους μηχανικούς, ιατρούς, τεχνολόγους τροφίμων, βιβλιοθηκονόμους  και ότι άλλο μηχανεύθηκε το πελατειακό σύστημα της σποράς Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην επαρχία…
Ποιοί λοιπόν να έχουν σχέδιο ; Οι Ευρωπαίοι ;
Μια Ευρώπη πιεζόμενη από τον διεθνή αγώνα ανακατανομής και τις στοιχειακές δυνάμεις της δημογραφίας στην περιφέρεια της, το λιγότερο που επιθυμεί είναι φλεγόμενες Τράπεζες και λεηλατημένα σουπερμάρκετ έξω από την πόρτα της. Εν μέρει γιατί έχει αρκετές τέτοιες πυριτιδαποθήκες στις μητροπόλεις της. Γι’ αυτό το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί με τις απαραίτητες δόσεις τον ημιθανή «εταίρο» της και βεβαίως να προσπαθεί να διασφαλίσει ό,τι μπορεί από τα δανεικά και ό,τι αρπάξει από τα … «πλαίσια στήριξης» που έγιναν dolce vita  της τοπικής λούμπεν «ηγέτιδος τάξεως».
Οι Αμερικανοί ;
Το μόνο που τους νοιάζει είναι η πρόσβαση στις «ευκολίες», στην Σούδα, στο Άκτιο και αλλού, να μην αγοράσει κανένας Ρώσσος λιμάνια και διυλιστήρια και επίσης να μην παράγεται και εξάγεται εδώ «τρομοκρατία», που στο απλοϊκό μυαλό τους σημαίνει από «Πυρήνες της Φωτιάς» έως … απεργίες και διαδηλώσεις.
Οι Ρώσσοι ;
Από τα Ορλωφικά έως τον Αττίλα του 74, περνώντας από την ανταρσία του ΚΚΕ το 47 -49 απέδειξαν ότι δεν «παίζουν» σκληρά στον Ελλαδο – Κυπριακό χώρο. Είτε κατά Μαcκinder είτε κατά Mahan η Ελλάδα ανήκει στο «μεταίχμιο», στην περιφέρεια του Heartland και η Ευρασιατική Ρωσσία, με τα εξωφρενικά ενεργειακά αποθέματα, με το 50 % του πλούτου του πλανήτη στην Σιβηρία είχε και έχει άλλες προτεραιότητες, είτε με τσαρικό, είτε με κομμουνιστικό είτε με νεο-συντηρητικό, πρώην κλεπτοκρατικό πρόσημο.
Ποιοί άλλοι ; Το ντόπιο «πολιτικό σύστημα» ;
Σάρξ εκτ ης σαρκός του πλαδαρού, φθίνοντος, γερασμένου Έθνους, άλλοτε σοβαροφανείς, άλλοτε φωνακλάδες, μονίμως σε σύσκεψη (ως μη δυνάμενοι να σκεφθούν), και πάντα απαράσκευοι και Επιμηθείς, οι «πολιτικοί ταγοί» είναι ανίκανοι να εκπονήσουν η ακόμη και να εκτελέσουν σχέδιο άλλων.
Έφτιαξαν ένα ομοίωμα Κράτους που δεν μπόρεσε να επιτελέσει ούτε το στοιχειώδες Κρατικό καθήκον : Να προσφέρει Ασφάλεια, εξωτερική και εσωτερική στο Έθνος, να αποτρέψει  τις αλλεπάλληλες και μηδέποτε ανασχεθείσες συρρικνώσεις του και την εκ των ένδον φθορά του από το διεθνές κύμα ανομίας.
Αδιέξοδο ; Μάλλον. Εκτός εάν… Η «Αόρατος Χειρ» ! Η Δύναμη της «ετερογονίας των σκοπών» (το εκστόμισε και αυτό ο κενο-λεξιλάγνος Βενιζέλος, για άσχετο ως συνήθως θέμα…) που διαπλέκει τις  ανορθολογικές ενέργειες των πολλών και ενίοτε παράγει ορθολογικό αποτέλεσμα.
Η «Δύναμη» που από τις χαοτικές, σπασμωδικές, ακατανόητες ενέργειες ξένων και δικών μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανασυγκρότηση καταβάλλοντας  το απαραίτητο τίμημα στην Αρχή διατηρήσεως της Ενέργειας : Την θυσία, βλέπε καταστροφή μιας τουλάχιστον ανερμάτιστης, πεπλανημένης και χαζοχαρούμενης γενιάς.
Μια εκδήλωση της «Δυνάμεως» θα ήταν π.χ. η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέως με την επιστροφή κακήν – κακώς των κατ’ όνομα αστών του 70 και του 80 στα χωριά τους, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ικανότητος της χώρας να θρέψει τον πληθυσμό της σε είκοσι χρόνια από τώρα…
Τουλάχιστον ένας σύμβουλος του Πρωθυπουργού έχει την κουλτούρα και την παιδεία να αντιληφθεί τα παραπάνω… Πιθανόν να υπάρχει ένα τέτοιο «κρυφό», ανομολόγητο σχέδιο… Αρκεί να υπάρχει και η «λεπταισθησία της κρίσεως» ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότης (η γεωγραφική) της χώρας και ότι γίνει – εάν γίνει – να προλάβει την επόμενη συρρίκνωση…
Μήπως τελικώς υπάρχει σχέδιο ; Ένα ανομολόγητο, ανύπαρκτο στο χαρτί σχέδιο ;
Parisfal
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ...
Η λίστα των 2.114 εκπαιδευτικών που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα

Ξεκινά η αξιολόγηση των υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Σε καθεστώς ασφάλειας οι υπόλοιποι 151.000 εκπαιδευτικοί

«Εκλεισε» η λίστα των εκπαιδευτικών της Τεχνικής Εκπαίδευσης που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.114 εκπαιδευτικοί, ειδικοτήτων που καταργούνται. Το επόμενο βήμα από τον χώρο της εκπαίδευσης θα γίνει σε εκείνον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου μετά την ομόφωνη έγκριση για την αναδιοργάνωση των δομών και των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καλούνται τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας να αξιολογήσουν από τον Σεπτέμβριο τις διοικητικές δομές τους.

Πρόκειται για 10.200 διοικητικούς υπαλλήλους που υπηρετούν κυρίως στα αποκαλούμενα «μεγάλα» πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς και τα ΤΕΙ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αναλογούν 10.000 διοικητικοί υπάλληλοι για 12.000 καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ.
Τα ιδρύματα αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν σε αξιολόγηση του προσωπικού τους μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν πλεονάζοντες υπάλληλοι, με σκοπό να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανάλογα με τις ελλείψεις που παρατηρούνται.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ που τίθενται σε διαθεσιμότητα, το 60% από αυτούς θα εργαστεί στον τομέα της υγείας άμεσα, όπως προέκυψε από συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνη Γεωργιάδη, ενώ το υπόλοιπο 40%, επαγγελματίες στην ειδικότητά τους, θα μπορέσει να εργαστεί στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία ενισχύονται και αναβαθμίζονται όπως άλλωστε επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «ευλογία» για το υπουργείο την απορρόφηση των εκπαιδευτικών αυτών γιατί έχουν ειδικότητες όπως γιατροί, νοσηλευτές, οδοντοτεχνίτες, ακτινολόγοι κ.ο.κ., που χρειάζονται στο υπουργείο Υγείας.
Την ίδια ώρα μετακινούνται από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 4.933 εκπαιδευτικοί, από ειδικότητες όπως της Γαλλικής Φιλολογίας, της Πληροφορικής, των Θεατρικών Σπουδών, της Φυσικής Αγωγής κ.ά. Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας, το σημαντικό είναι ότι αλλάζουν μόνο βαθμίδα εκπαίδευσης και όχι πεδίο, δηλαδή διδάσκοντας το αντικείμενό τους σε μικρότερους μαθητές.
Για τους 151.000 εκπαιδευτικούς που δεν μπήκαν στο καθεστώς διαθεσιμότητας, ο κ. Αρβανιτόπουλος κατέστησε σαφές ότι «κανείς εκπαιδευτικός δεν είναι περιττός».
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, η τρόικα ζητούσε οριζόντια περικοπή, και αφορούσε αριθμούς εξωπραγματικούς για το υπουργείο, διότι πολύ απλά θα διέλυαν το εκπαιδευτικό σύστημα. «Με το σχέδιο αξιολόγησης δομών και διαδικασιών και των κεντρικών υπηρεσιών, καταλήξαμε και αποδείξαμε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην τρόικα, ότι οι άνθρωποι που μπορεί να συζητηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν γίνεται να υπερβαίνουν τους 2.000», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος προχωρά στην αναδιάρθρωση του συνόλου της Τεχνικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των ΙΕΚ, προκειμένου να εμπεριέχουν επαγγέλματα που οδηγούν σε μια θέση στην αγορά εργασίας. Οπως λένε πηγές του υπουργείου, το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας τον Ιούλιο του 2012, τόσο αυτές που έχουν υλοποιηθεί όσο και εκείνες που δρομολογούνται έως τον Σεπτέμβριο του 2013, υπακούουν και υπηρετούν μια ενιαία στρατηγική επιλογή: την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο, από την τυπική έως την άτυπη μάθηση.
Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, «ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, προτάσσει ως αναγκαία για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του. Και κυρίως με βάση αυτού που πρέπει να έχουν οι εκπαιδευόμενοι και όχι με το τι συμφέρει αυτούς που παρέχουν εκπαίδευση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, κατά την 30ή Ιουνίου 2013, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στα παρακάτω βήματα:
- Πρώτον, στις 4.933 κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες καθηγητών Γυμναστικής, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, σε υποχρεωτική μετάταξη ισάριθμων υπεράριθμων εκπαιδευτικών των ίδιων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν.
- Δεύτερον, σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών που προκύπτουν από κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων, σε ειδικότητες αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών, που οδηγούν στην ανεργία ή «επικαλύπτονται» στην αγορά εργασίας από αποφοίτους ΤΕΙ και δημοσίων ΙΕΚ.
- Τρίτον, σε υποχρεωτική μετάταξη στις 2.500 κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων κατηγορίας Π.Ε. και Τ.Ε. της Κεντρικής και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ, καθώς και των δημοσίων ΙΕΚ όσων εκπαιδευτικών συνεχίζουν να πλεονάζουν, με ισόποση μείωση αποσπάσεων, εφόσον είναι κατηγορίας Π.Ε. και Τ.Ε.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στην Ελλάδα η εκπαίδευση, από τη δευτεροβάθμια, την τεχνική, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, έχει φτιαχτεί με στρεβλό τρόπο, χωρίς ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Ολες οι δομές, ανεξαρτήτου βαθμίδας, εξυπηρετούσαν πελατειακές σχέσεις, ενώ στην ουσία οι ειδικότητες φτιάχνονταν τις περισσότερες φορές όχι για να εξυπηρετήσουν αυτούς που δέχονται την εκπαίδευση, αλλά αυτούς που την παρέχουν.
Η ΛΙΣΤΑ...
Πόσοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα από κάθε υπουργείο
Έτοιμη είναι η λίστα με τα ονόματα των 9.820 δημόσιων υπαλλήλων που θα τεθούν τους επόμενους μήνες σε διαθεσιμότητα. 
Το μεγαλύτερο βάρος φαίνεται πως πέφτει στα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα σαββατιάτικης εφημερίδας ο αριθμός των 9.820 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο οριστικοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δίνει εντολή στους υπουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την κατάρτιση λίστας με το πλεονάζον προσωπικό σε κάθε υπουργείο, ζητώντας από όλους τους υπουργούς να συνεργαστούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εφεξής επιτρέπεται με Προεδρικά Διατάγματα να καταρτίζονται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου
Σύμφωνα με την τροπολογία, με Προεδρικά Διατάγματα μπορούν να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Μεταξύ άλλων, θα είναι δυνατή η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.
Αναλυτικά η λίστα των διαθεσίμων στα υπουργεία  
Υπουργεία
Κινητικότητα Σεπτέμβριος
Παιδείας
1.500
Εσωτερικών
3.000
Εθνικής Άμυνας
500
Υγείας
1.500
Δημόσιας Τάξης
500
Εργασίας
600
Οικονομικών
400
Δικαιοσύνης
50
Ναυτιλίας
50
Πολιτισμού
500
Μεταφορών, Υποδομών
750
Αγροτικής Ανάπτυξης
130
Εξωτερικών
20
Ανάπτυξης
100
Τουρισμού
100
Περιβάλλοντος
100
Μακεδονίας – Θράκης
20
Σύνολο
9.820

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 
Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων 2013 - Ο μύθος καταρρέει ξανά 
Η κυβερνητική προπαγάνδα συνάγωνίζεται στα παραμύθια τη Χαλιμά
Στοιχεία που διαψεύδουν περίτρανα, την επί χρόνια κυβερνητική προπαγάνδα και το μύθο του ενός εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων, έρχονται στο φώς. 
 Σε 614.053 ανέρχονται σήμερα οι υπάλληλοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, του ελληνικού δημοσίου έτσι όπως καταγράφεται στη νέα ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, apografi.yap.gov.gr. Στη σελίδα δίνεται αναλυτικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων- οι οποίοι εργάζονται ω μόνιμοι είτε ως συμβασιούχοι – καθώς και ο αριθμός των υπαλλήλων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κινητικότητας, πειθαρχικής δίωξης, ή έχει αποχωρήσει, ανά μήνα.
Από τα στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Κατά 14.937 άτομα έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Το Δεκέμβριο του 2012 ήταν 628.990 υπάλληλοι και τον Ιούλιο του 2013 έπεσαν στους 614.053. Η μείωση μέσα στον Ιούλιο είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά και ποσοστιαία, σε μηνιαία βάση, το 2013.
- Από τους 618.709 υπαλλήλους, οι 184.292 ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ στους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας μετρήθηκαν και εκείνοι του υπουργείου Πολιτισμού που αυτονομήθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα είναι καθηγητές σε σχολεία ή σε διοικητικές θέσεις.
- Τα υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς έχουν τη μερίδα του λέοντος (513.041 υπάλληλοι) και ακολουθούν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης με 92.596 υπαλλήλους.
- Οι περισσότεροι (231.608 στους συνολικά 614.053) είναι μεταξύ 40 και 49 ετών, ενώ υπερτερούν οι άντρες των γυναικών (328.185 έναντι 285.868).
- Οι 249.085 δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή περίπου οι 4 στους 10, έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενώ οι 216.579 (ποσοστό 35,2% του συνόλου) είναι απόφοιτοι Γυμνασίου ή Λυκείου.
- 613.400 από τους συνολικά 614.053 δημοσίους υπαλλήλους δήλωσαν ότι γνωρίζουν να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή.
- Ως προς τις ξένες γλώσσες, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποσοστό 23,8% του συνόλου ξέρουν αγγλικά (146.169 στους 614.053), τη γαλλική γλώσσα ομιλούν 30.781 δημόσιοι υπάλληλοι (ποσοστό 5%) και (19.142) μιλάνε γερμανικά (ποσοστό 3,1%).
Δείτε τον πίνακα με τα αναλυτικά στοιχεία της απογραφής
Υπενθυμίζουμε ότι το 2010 τα στοιχεία έδειχναν οτι  το ποσοστό των δημόσιων υπαλλήλων επί του συνόλου των εργαζομένων κάθε χώρας, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 14η θέση επί συνόλου 17 ευρωπαϊκών κρατών, με επίδοση 11,4%. Βρίσκεται δηλαδή πολύ κάτω από την πρώτη στην κατάταξη Σουηδία (30%) ή τη Δανία (29%), τις χώρες που υποτίθεται ότι αποτελούσαν το προεκλογικό πρότυπο του σημερινού πρωθυπουργού. Αλλά η Ελλάδα υπολείπεται πολύ και από τη Γαλλία (21,2%) και τη Μεγάλη Βρετανία (17,8%), παρά τις έντονες περικοπές της τελευταίας. Η χώρα μας ξεπερνά -και μάλιστα ελάχιστα- μόνο την Ιρλανδία (11,0%), την Ολλανδία (10,7%) και τη Γερμανία (10,2%). Οπως παρατηρούσε τότε η μελέτη, η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη αυτή παραμένει τις τελευταίες δεκαετίες σταθερή.
ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΤΑΧΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΠΙΤΙ... 
Προσοχή με τα ακίνητα, είναι κομμάτι της ψυχής του Έλληνα…

Αυτό που συμβαίνει με τη φορολόγηση των ακινήτων ξεπερνάει ακόμα και τη πιο νοσηρή φαντασία. Ουδεμία οικονομική ή άλλη λογική έχει.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τιμωρούνται πλέον, με σαδιστικό τρόπο, επειδή είχαν την ….έμπνευση να «βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους».
Και ήταν απολύτως κατανοητή αυτή η σφοδρή επιθυμία καθ΄ ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού γνώρισε  την προσφυγιά, τον ξεριζωμό και την ξενητειά. Ήθελε να ριζώσει κάπου. Να αποκτήσει ένα χώρο δικό του. Από γενιά σε γενιά μεταλαμπαδεύτηκε αυτή η επιθυμία και φτάσαμε να έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης  στην Ευρώπη.
Προσοχή, δεν αναφέρομαι στους νεόπλουτους, αλλά  στην πρώτη κατοικία ενός μεσαίου νοικοκυριού, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτησιών.
Αυτή, λοιπόν, η πρώτη κατοικία βομβαρδίζεται ανηλεώς με φόρους. Σε λίγο θα είναι πλέον αβάσταχτο να έχεις δικό σου σπίτι και στην καλύτερη περίπτωση θα κληθείς να το πληρώσεις δυο φορές. Μια φορά όταν το απέκτησες και τη δεύτερη στο …κράτος!
Πολλά νοικοκυριά, που απέκτησαν το σπίτι τους με δάνεια, ζορίζονται τα τελευταία χρόνια όχι κατ’ ανάγκην από δική τους ευθύνη. Άνθρωποι που δεν είχαν συνηθίσει να είναι ασυνεπείς, η ανάγκη τους οδήγησε να γίνουν.
Αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους δεν τους…εκτελείς. Προσπαθείς να τους βοηθήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να τους δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτή είναι η αποστολή μιας οργανωμένης πολιτείας.
Υπό τις πιέσεις της τρόϊκας, μαθαίνω, επίκειται η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
Μάλιστα, κάποιοι  κουφιοκεφαλάκηδες του Υπουργείου Οικονομικών (οι γνωστοί που θέλουν πάντα να είναι αρεστοί στ΄ αφεντικά) , ακούω, ότι σκέφτονται να …επιταχύνουν τη διαδικασία και να μην χρειάζεται καν δικαστική απόφαση για τον πλειστηριασμό! Θέλω, να ελπίζω ότι θα πρόκειται για κακόγουστο αστείο…Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται!
Όμως, πέρα από αυτό διαδραματίζεται και κάτι άλλο, περισσότερο επικίνδυνο.
Οι τράπεζες, τις οποίες ο ελληνικός λαός έσωσε, φορτώνοντας με 50 δις τους επερχομένους και τους αγέννητους, πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κυρίως στεγαστικά) στα λεγόμενα distressed funds,  τα «κοράκια» των αγορών με άλλα λόγια, σε σχεδόν εξευτελιστικές τιμές. Μέχρι το 30% της ονομαστικής τους αξίας μαθαίνω. Δηλαδή, ένα ενυπόθηκο  «κόκκινο δάνειο», ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, μπορεί να «πωληθεί» για 25-30 χιλιάδες ευρώ. Έτσι η τράπεζα βάζει κάποια μετρητά στο ταμείο της, διαγράφει το δάνειο από τον ισολογισμό της, βελτιώνει τη λογιστική της απεικόνιση και όλα καλά!
Το «κοράκι» στη συνέχεια, έρχεται στη θέση της τράπεζας και προφανώς προσδοκά να πάρει από τον δανειολήπτη το σύνολον του δανείου του! Και επειδή αυτά τα  «κοράκια» δεν έχουν ούτε …θεό, ούτε πατρίδα, αντιλαμβάνεστε ό,τι δεν θα στείλουν….λουλούδια στους ιδιοκτήτες, αλλά δικαστικούς επιμελητές!
Είναι, λοιπόν, υπαρκτός ο κίνδυνος  μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων να εκποιηθεί, έναντι πινακίου φακής,  και χιλιάδες συμπολίτες μας, πέραν των άλλων δυσκολιών, να μην έχουν « που την κεφαλήν κλίναι». Και η περιουσία αυτή να περάσει σε …ξένα χέρια! Δεν πρόκειται για λαϊκισμό ή κινδυνολογία. Είναι το πιθανότερο σενάριο, πολύ φοβούμαι.
Έχω, κατ΄επανάληψη, επισημάνει ότι ήταν τραγικό ( για μένα ακατανόητο ακόμα και σήμερα) σφάλμα  η εκποίηση της ΑΤΕ και του ΤΤ. Όχι μόνο γιατί θυσιάσαμε δυο κρατικές τράπεζες για να …σώσουμε ιδιώτες, ούτε γιατί δεκάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι των ανωτέρω τραπεζών έχασαν τις περιουσίες τους, όσο, κυρίως, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πλέον στη διάθεση της έναν κρατικό πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με το οποίο θα  παρενέβαινε  και θα ασκούσε πολιτική. Ξέρω, το κράτος τα έκανε μπάχαλο όπου άσκησε διοίκηση στις τράπεζες, αλλά επειδή συμβαίνουν …..ατυχήματα, δεν  θα  σταματήσουμε να …..οδηγούμε.
Η ΑΤΕ και το ΤΤ θα μπορούσαν να συγχωνευθούν, να αναδιαρθρωθούν και να μετεξελιχθούν σε μια ισχυρή και βιώσιμη τράπεζα. Μια τέτοια τράπεζα, θα είχε τη δυνατότητα ν’  αποκτήσει αυτά τα «κόκκινα δάνεια» και στη συνέχεια να επαναδιαπραγματευτεί με τους δανειολήπτες νέους όρους αποπληρωμής, ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Θα ήταν πολλαπλά τα οφέλη από μια τέτοια πολιτική.
Τι μπορεί να γίνει σήμερα;
Θεωρώ ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς δύο κατευθύνσεις.
Πρώτον, να διευκολυνθούν, ουσιαστικά,  οι συνεπείς δανειολήπτες, ώστε να μην έχουμε άλλα κόκκινα δάνεια. Γιατί αν δίνονται λύσεις (οι όποιες λύσεις τέλος πάντων) μόνον για  αυτούς που δεν πληρώνουν, τότε ανακύπτουν μια σειρά από προφανή ηθικά, πολιτικά και οικονομικά διλήμματα, τα οποία παρέλκει να αναφέρουμε.
Δεύτερον, η πολιτεία πρέπει να προστατέψει τους εν αδυναμία ευρισκόμενους δανειολήπτες.  Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Αφ’ ενός  να σεβαστεί την έννομη τάξη που διέπει τις αναγκαστικές εκτελέσεις και αφ΄ετέρου να εξετάσει τη δυνατότητα ίδρυσης κάποιου οργανισμού που θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων».
Ένα είναι βέβαιον, η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, που είναι  κομμάτι της ψυχής τους, δεν πρέπει να παραδοθεί βορά στα «κοράκια»
ΚΡ
ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 
Απειλούν με κλείσιμο σχολείων από Σεπτέμβριο οι εκπαιδευτικοί
Άκαρπη φαίνεται ότι ήταν η συνάντηση του προεδρείου της ΟΛΜΕ με τον Γιάννη Στουρνάρα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Απειλούν με κλείσιμο σχολείων από Σεπτέμβριο οι εκπαιδευτικοί
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Θέμης Κοτσιφάκης, όπως είπε και στους συναδέλφους του μετά την συνάντηση, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να ανακαλέσει τις αποφάσεις που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και προειδοποίησε ότι τον Σεπτέμβριο δεν θα ανοίξουν τα σχολεία καθώς ήδη στο συνέδριο της ΟΛΜΕ έχουν παρθεί αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις τις οποίες, όπως τόνισε, συντονίζουν με άλλα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Εν συνεχεία, ο κ. Κοτσιφάκης ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να δεσμευτεί ότι δεν θα απολυθεί κανένας από τους 2.100 εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την Δευτέρα, ωστόσο όπως είπε μετά στους δημοσιογράφους και τους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Λουκέτο σε 118 σχολεία
Σε νέες συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποβαθμίσεις νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Παιδείας για το νέο σχολικό έτος προκειμένου, όπως αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση, να εξοικονομηθούν 76.000 ευρώ για το 2013 και 228.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα οικονομικά έτη.

Λουκέτο σε 118 σχολεία
Συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές ο αριθμός των σχολικών μονάδων που καταργούνται ή συγχωνεύονται είναι μικρότερος, αλλά σε κάθε περίπτωση ο χάρτης των ελληνικών σχολείων συρρικνώνεται κυρίως σε Αττική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.