Powered By Blogger

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ...
Κέρδη και ζημιές από το καλοκαιρινό μπρα ντε φερ με την τρόικα

Ένας μήνας σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σφραγίζεται από την απόφαση του αποψινού Eurogroup για την εκταμίευση δόσης 2,2 δις ευρώ που αποτελεί μέρος της συνολικής δόσης 8,1 δις που έπρεπε να έχει πάρει η Ελλάδα. Όμως, οι συνεχείς καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, ήταν αυτές που σημάδεψαν την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα. Οι δανειστές αισθάνονται ότι τους κοροϊδέψαμε επί ένα σχεδόν χρόνο, όταν και δεν έγινε καμιά απόλυση αλλά και καμιά κινητικότητα, αν και τα είχαμε υποσχεθεί και τα δύο. Το «ταμπού» της μεταπολίτευσης, το Δημόσιο, δεν πειράχτηκε μήνες τώρα παρά το γεγονός ότι υπήρχε η υπογραφή τριών κομμάτων για να υπάρξει μια ριζική μεταρρύθμιση που θα περιελάμβανε και απολύσεις και διαθεσιμότητα και μετακινήσεις σε κλάδους που παρουσιάζουν ελλείψεις.
Το «ατυχές» για την Ελλάδα θέμα θα αποτελέσει το κύριο σημείο της σκληρής κριτικής που θα δεχθεί ο Γ. Στουρνάρας απόψε από τους υπουργούς Οικονομικών. Και είναι φοβερό: Ενώ πάει καλά στα μακροοικονομικά της η Ελλάδα, κατάφερε να δημιουργήσει μια ακόμη «μαύρη τρύπα» στο πρόγραμμα μετά από αυτό της αδυναμίας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Η μη λήψη αποφάσεων για το Δημόσιο, πλην ίσως της κίνησης Σαμαρά να κλείσει η ΕΡΤ, στιγματίζει την προσπάθεια της χώρας να δείξει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο κι ότι μπορεί να διεκδικήσει θέματα όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση ή ακόμη περισσότερο, ένα γενναίο κούρεμα του χρέους.
Αν θα ήθελε να πει κανείς για τα κέρδη από τη διαπραγμάτευση, αυτά είναι φυσικά η μη λήψη νέων μέτρων που αφορούν μισθούς και συντάξεις. Διότι ποτέ δεν ήταν κάτι τέτοιο δεδομένο, ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιμένει ότι δε μπορεί να δεχθεί περικοπές.
Το δεύτερο κέρδος είναι ότι διασώζονται οι συντάξεις των απόστρατων αλλά και οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών.
Επίσης, δεν θα επιβληθεί ο φόρος δύο τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα στον ΟΑΕΕ. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε απολύσεις.
Τέλος, υπάρχει ελπίδα στην αποψινή συνεδρίαση να βγει κάτι καλό για τον ΦΠΑ στην εστίαση αν και δεν είναι ευοίωνες οι προβλέψεις.
Γι’ αυτά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις ιδιαίτερα σημαντικές που θα αλλάξουν τη ζωή πολλών πολιτών. Κατ’ αρχάς ξεκινά (εκτός κι αν κάνουμε πάλι την πάπια) η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων ενώ άλλοι τόσοι πρέπει να βρεθούν με τη νέα χρονιά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκπαιδευτικοί είναι οι βασικές πηγές άντλησης ονομάτων που θα γίνουν διαθέσιμοι για 8 μήνες, στη συνέχεια θα αξιολογηθούν και σχεδόν οι μισοί θα απολυθούν.
Επίσης, εφαρμόζεται ένα χρόνο νωρίτερα ο Φόρος Πολυτελείας, ο οποίος θα πλήξει τους σκαφάτους, όσους έχουν πισίνες και όσους διαθέτουν αυτοκίνητο πάνω από 1.950 κυβικά. Για αυτοκίνητα μέχρι 2.500 κυβικά ο φόρος φτάνει το 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης και για αυτοκίνητα πάνω από 2.501 κυβικά στο 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης.
Για ένα Ι.Χ. 2.000 κυβικών που έχει συμπληρώσει πάνω από 5 και μέχρι 10 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία, ο φόρος πολυτελείας θα είναι 308 ευρώ το χρόνο. Για αυτοκίνητο 3.000 κυβικών ηλικίας έως και 5 ετών, ο φόρος θα είναι 1.780€. Εξαιρούνται τα επιβατικά άνω των 10 ετών και τα αυτοκίνητα αναπήρων
Το σχέδιο για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης το 2014 περιλάμβανε και τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Αλλά οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν το τέλος παραμονής πλόων και μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επηρεαστούν ή όχι.
Πισίνες (εσωτερικές και εξωτερικές): Ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. Σε πισίνα 30 τετραγωνικών μέτρων, ο φόρος που θα προκύπτει είναι 960 ευρώ ετησίως και σε πισίνα 50 τ.μ. θα είναι 1.600 ευρώ.
Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα: Ο φόρος θα αντιστοιχεί στο 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.
Άλλο επώδυνο μέτρο είναι ότι από το 2014 καταργούνται οι εξαιρέσεις ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες αυταπασχολούμενοι σε χωριά ή επιστήμονες με δικό τους «ειδικό Ταμείο» θα μπουν στν ΟΑΕΕ, για να καλύψουν την τρύπα των 600 εκατ.
Στη ζυγαριά της «χασούρας» περιλαμβάνονται οι περικοπές κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον στα εξοπλιστικά αμυντικά προγράμματα του Εθνικής Αμύνης, ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις.
Κόβονται τέλος παροχές του ΕΟΠΥΥ ενώ οι κλινικάρχες και τα διαγνωστικά κέντρα θα πληρώσουν 500 εκατ. ευρώ ως επιστροφή από τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν.
Και μην ξεχνάμε και το Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 ο οποίος, αν ισχύσει το σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν τον λες και δίκαιο. Αντίθετα, 6 εκατ. Έλληνες θα πληρώνουν κάθε χρόνο φόρο, ακόμη και για το… κοτέτσι ή τον κήπο στο χωριό, και μάλιστα χωρίς αφορολόγητο όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου