Powered By Blogger

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ EUROGROUP 
Παράταση ζωής ή ξαφνικός θάνατος;

H Ελλάδα παίρνει 6,8 δισ. ευρώ και διεκδικούσε -παρατύπως- μέχρι την τελευταία στιγμή άλλα 1,3 δισ. που θα τα πάρει μόλις ψηφίσουν τα κοινοβούλια των χωρών, και κυρίως το γερμανικό αμέσως μετά τις εκλογές. Για να πάρει τα χρήματα αυτά δέχθηκε ορισμένες σκληρές ρυθμίσεις, κυρίως σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα, που όλοι συνομολογούν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Επίσης και ο φόρος πολυτελείας, που αφορά μεγάλα κυβισμού Ι.Χ., πισίνες και σκάφη, επομένως δεν αφορά τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού. Στις δεσμεύσεις και ο φόρος στα ακίνητα ο οποίος συζητείται εδώ και δύο χρόνια, δεν είναι καινούργιο μέτρο, ωστόσο, πλήττει 6 εκατ. ιδιοκτήτες. Το σενάριο που βγήκε στο φως δε δείχνει ότι είναι και τόσο… δίκαιος φόρος αφού δεν έχει αφορολόγητο ενώ αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες θα χτυπήσει πολλές οικογένειες σε λαϊκές συνοικίες.
Ωστόσο, μέχρι να πάει προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο υπάρχουν περιθώρια για διορθώσεις και πιθανότατα να γίνουν.
Από την άλλη, αποφεύχθηκαν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δεν πλήττονται οι στρατιωτικοί και οι απόστρατοι ενώ δεν μπαίνει φόρος στις επιχειρήσεις υπέρ ΟΑΕΕ. Και το τελευταίο; Υπάρχουν ελπίδες για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου, αν και μοιάζει με παρηγοριά στον άρρωστο αφού η τουριστική σεζόν θα είναι προς το τέλος της.
Αυτά είναι λίγο πολύ τα συμπεράσματα από τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ με μια όμως σημαντική επισήμανση. Η τρόικα, και κυρίως οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα βάζουν ένα εκβιαστικό δίλημμα στην Ελλάδα. Κι άλλες φορές το έκαναν αλλά όχι με τέτοιο τρόπο. Λένε λοιπόν: Επειδή μας κοροϊδεύετε τόσο καιρό με το δημόσιο αν μέχρι τις 19 Ιουλίου δεν έχετε προχωρήσει με την κινητικότητα δόση δεν έχει. Έτσι απλά και ωραία. Σαν κοινοί εκβιαστές που ενώ έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει εγκλήματα συνεχίζουν να πιέζουν την Ελλάδα με διακοπή της χρηματοδότησης και φυσικά χρηματοδοτικό κενό. Και μπορεί για μερικούς μήνες να μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, όμως, θα είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση.
Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει η κυβέρνηση; Να αποφασίσει ό,τι δεν αποφάσισε τόσο καιρό στο Δημόσιο ή όχι; Να βάλει φόρο στους σκαφάτους ή όχι; Να πάρει κάποια λεφτά από τους έχοντες πισίνα ή όχι; Ποια είναι η άλλη επιλογή; Να κόψει τους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου, να βάλει μια έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, να τσακίσει τους στρατιωτικούς.
Δυστυχώς υπάρχει άσπρο και μαύρο και για όσο η τρόικα έχει το πάνω χέρι θα πρέπει να διαλέγουμε το μαύρο. Αυτό που μπορεί να προκαλεί δυσφορία και να έχει βγάλει και πάλι τους βουλευτές στα κάγκελα, που όμως, δίνει παράταση ζωής κι όχι ξαφνικό θάνατο.
Αυτό που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία μέχρι τον Οκτώβριο τουλάχιστον να πάρει ανάσα, να δει τι θα κάνει, που πάει η οικονομία και φυσικά να διορθώσει τα λάθη και τις καθυστερήσεις της σε βασικές δεσμεύσεις. Εντάξει, πιεζόμαστε, περνάμε δύσκολα, η κοινωνία καταρρέει αλλά και οι κουτόφραγκοι έχουν πάψει να είναι κουτόφραγκοι.
Παράταση ζωής. Αυτό είναι διότι το άλλο είναι ξαφνικός θάνατος. Εκτός κι αν πιστεύει κάποιος ότι λέει ο Τσίπρας και οι δικοί του για στάση πληρωμών.
Οι επόμενοι πέντε μήνες του χρόνου είναι κρίσιμοι και πρέπει να βγούμε αλώβητοι. Έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος του δρόμου, έχουμε φάει το μοσχάρι, δε θα κολλήσουμε στην ουρά.
Κι όποιος θέλει ας διαβάσει το άρθρο του antinews (http://www.antinews.gr/2013/07/08/221321/) για τις ελπίδες του Σαμαρά και το πότε θα πει «άντε γεια» στην τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου