Powered By Blogger

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ... 
Η Τρόικα θα ζητήσει τις … “10 πληγές του Φαραώ”

Αν πιστέψουμε τα όσα λέγονται και όσα ακούγονται σχετικά με το τελικό σχέδιο της τρόικας για την τύχη της Ελλάδας, τότε καλύτερα να μεταναστεύσουμε από τώρα, μπας και προλάβουμε και βρούμε εισιτήριο.
Προφανώς θα γνωρίζουν και στο Μαξίμου όσα διαρρέονται και γράφονται σε εφημερίδες του λεγόμενου αντιμνημονιακού μπλοκ που, ωστόσο, έχουν πιο κρυφούς σκοπούς και στόχους απ΄ ότι μια δήθεν κριτική στην κυβέρνηση. Αλλά για τα κόμματα, τους επιχειρηματίες και τους δημοσιογράφους της δραχμής και της πεντάρας έχουμε μιλήσει άλλη φορά.
Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, που ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφουν τις 10 πληγές του Φαραώ. Λένε δηλαδή, ξεκινώντας από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω εταιρείας που θα ελέγχουν οι ξένοι, ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα που επιβλήθηκαν είναι ασπιρίνες μπροστά σ’ αυτά που έρχονται.
Μεταξύ των άλλων τα πιο σημαντικά θέματα που θα μπουν στο νέο Μνημόνιο που όπως λένε θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα νέο πακέτο βοήθειας από 10 δις ευρώ και πάνω είναι:
- Την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, χωρίς την εκτελεστική εμπλοκή φορέων του ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή φεύγει η διαχείριση της περιουσίας του ελληνικού κράτους από τους Έλληνες. Ακούγεται επιμέρους ότι θα δημιουργηθεί εταιρεία holding η οποία θα αναλάβει ακίνητα αξίας 20 δις ευρώ που δεν έχει το ΤΑΙΠΕΔ, ως εγγύηση για να πάμε σε έμμεσο κούρεμα με μηδενικά επιτόκια μέχρι το 2022.
- Την ολοκλήρωση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας στο ελληνικό δημόσιο και του σχεδιασμού της στελέχωσής του από μηδενική βάση. Δηλαδή ξεχνάμε τον Μητσοτάκη, τον Μανιτάκη και τους άλλους και κάποιοι ξένοι και Έλληνες managers θα αναλάβουν να απολύουν χωρίς διαθεσιμότητες και άλλες υπεκφυγές.
- Τη δημιουργία νέου, απλού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος. Αφού δεν τα κατάφεραν οι Έλληνες θα κάνουν μια μελέτη οι ξένοι και θα την εφαρμόσουν.
- Το επόμενο και τελικό κύμα αλλαγών στο ασφαλιστικό, με ένα μόνο κρατικό ταμείο, εθνική σύνταξη, πλήρη κατάργηση του εφάπαξ και δημιουργία νέων ιδιωτικών ή επαγγελματικών επικουρικών ταμείων. Αυτό δεν θέλει σχολιασμό τα λέει όλα από μόνο του το μέτρο.
- Την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών για το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις εξαγωγές, τη γραφειοκρατία και το εθνικό πλαίσιο αδειοδοτήσεων και τέλος
- Την επόπτευση της επόμενης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας μέσω της νέας επενδυτική τράπεζας στο Λουξεμβούργο.
Ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζητάνε οι δανειστές να τους παραδώσουμε τα κλειδιά της χώρας και να κάνουμε στην άκρη να περάσουν. Κι όλα αυτά παρά τις προσδοκίες και την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα βγαίνει κι ότι θα βγούμε το 2014 στις αγορές και την ανάπτυξη ή ότι ακόμη και σε νέο κούρεμα με επιμήκυνση να πάμε δε θα επιβληθούν νέα μέτρα.
Όλα αυτά θα συζητηθούν από τις 22 Σεπτεμβρίου και μετά, οπότε και φτάνουν οι επικεφαλής της τρόικας για να θέσουν στην Ελλάδα το νέο τρόπο σκέψης τους, το νέο… όραμά τους για τη χώρα μας.
Πραγματικά δεν ξέρουμε αν όλα αυτά αληθεύουν ή μόνο κάποια από αυτά. Εκείνο που μπορεί να δει κανείς διά γυμνού οφθαλμού είναι έστω και τα μισά να ισχύουν τότε έχουμε την απόλυτη εκχώρηση της πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης της Ελλάδας στους ξένους τεχνοκράτες. Κι επίσης έχουν την απόλυτη ομολογία της πλήρους αποτυχίας του μέχρι τώρα προγράμματος, που σημαίνει ωστόσο ότι πήγαν χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Αντέχει η χώρα άλλους τέτοιους πειραματισμούς; Σε καμιά περίπτωση, εδώ η κατάσταση της κοινωνίας είναι τέτοια που είμαστε στα όρια της κοινωνικής αναταραχής, για νέο σοκ θα μιλάμε; Και φυσικά ούτε λόγος για πολιτική σταθερότητα. Με το που θα τολμήσουν να θέσουν οι τροικανοί τέτοιο πλαίσιο συζήτησης την άλλη μέρα η κυβέρνηση θα πέσει. Όχι γιατί θα την ρίξουν αλλά γιατί δε θα είναι νομιμοποιημένη να λάβει τέτοιες αποφάσεις, ούτε και θα θελήσει φυσικά να γίνει ο νέος Εφιάλτης της Ελλάδας.
Όπως όλα δείχνουν, η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα είναι η τελική και η πιο ανατρεπτική. Αν η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τι θα ζητήσουν οι τροικανοί τότε δεν έχει άλλα περιθώρια πέρα από ένα ιστορικό «όχι». Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έρθει ο Τσίπρας να το παίξει μάγκας αφού χειρότερα πράγματα δεν είναι δυνατόν να του ζητήσουν οι ξένοι.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει μια τελευταία ευκαιρία να παλέψει για μια έντιμη λύση για την οικονομία. Αν αφήσει την τρόικα να αλωνίσει τότε καλύτερα να βρει τρύπα να κρυφτεί διότι η οργή θα είναι μεγάλη.

Η 11άδα
Κι επειδή είναι της μόδας τα ποδοσφαιρικά, λένε στην κυβέρνηση ότι έχουν ετοιμάσει την 11άδα που θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους τροικανούς.
Όπως γράφει η εφημερία «Καθημερινή της Κυριακής» τους «11» που αποτελούν την ομάδα κρούσης με τον Τόμσεν και την παρέα του συγκροτούν:
1. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
2. Ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.
3. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης.
4. Ο Πάνος Τσακλόγλου, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
5. Η γενική γραμματέας του υπ. Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
6. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Στέλιος Παπαδόπουλος.
7. Η διευθύντρια προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου, Σταυρούλα Μηλιάκου.
8. Ο διευθυντής του Τμήματος Προγραμματισμού, Δημοσίων Στοιχείων και Μεθοδολογίας του ΓΛΚ, Στέλιος Μαραβελάκης.
9. Ο Στέλιος Πέτσας, προϊστάμενος Εσόδων του ΓΛΚ και πρώην στέλεχος του ΟΟΣΑ.
10. Ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, τμηματάρχης προϋπολογισμού του ΓΛΚ.
11. Ο Κρις Ουρεγκιάν, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.
Μόνο μην πάθει κανείς υπερκόπωση γιατί δεν έχουν προβλεφθεί… αναπληρωματικοί. Αυτοί θα παίξουν όλο το 90λεπτό, αυτοί και στην παράταση και τα πέναλτι.
ΑΨ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου