Powered By Blogger

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ...'' 
Οι «αβεβαιότητες» του Αντώνη Σαμαρά
Τα κρίσιμα εξωτερικά θέματα και οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις Γερμανικές εκλογές προβληματίζουν έντονα τον Πρωθυπουργό:
Η ελληνική προεδρία της ΕΕ, το Κυπριακό και τα προμηνύματα πολέμου στη Συρία.

Λέγεται ότι τις τελευταίες ημέρες το ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά χωρίζεται στα δύο: τις περισσότερες ώρες καταπιάνεται με τις τρέχουσες υποθέσεις της διακυβέρνησης, ενόψει και της έλευσης της τρόικας, ενώ ενδιάμεσα υπάρχουν και στιγμές που μελετά σχολαστικά φακέλους για το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι θέμα μεθοδολογίας; Οχι ακριβώς. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι μεγάλες καταιγίδες του φθινοπώρου δεν θα επέλθουν από την οικονομία, για την οποία εμφανίζονται αισιόδοξοι.
Τα δύσκολα έρχονται έξωθεν και σε αυτά μπορεί να προστεθεί και η αναταραχή που θα φέρει η ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση, έστω και περιορισμένης διάρκειας και έκτασης, στη Συρτία. Ο Αντ. Σαμαράς δεν αισθάνεται καθόλου ευτυχής και στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου μιλάνε για την επερχόμενη «αβεβαιότητα», λέξη που αποκαλύπτει τις ανησυχίες τους.
Ο όρος «αβεβαιότητα» διαπερνά το σύνολο των κυβερνητικών σχεδιασμών και η «ρητορική της ασφάλειας» που προτιμάται ως επικοινωνιακός αντιπερισπασμός μάλλον την επιβεβαιώνει. Πολλά στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται επί ξυρού ακμής και συναρτώνται με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.
Ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι τους προσεχείς τέσσερις μήνες, ήτοι ως την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. θα κριθούν πάρα πολλά για την χώρα: η λύση ή μη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η πορεία του Κυπριακού και της ονομασίας των Σκοπίων, το μέλλον της Ευρώπης, αλλά κυρίως η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και το μέλλον της.
Αυτό υποχρεώνει τον Πρωθυπουργό να προετοιμάζεται για να μετάσχει στις κρίσιμες διεργασίες που επακολουθούν αρκούντως μελετημένος. Όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες συνεδριάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα φώτα στο Μέγαρο Μαξίμου θα κλείνουν όλο και πιο αργά τα βράδια και ο Αντ. Σαμαράς θα δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές του.
Το ερώτημα είναι πόσο θα επηρεαστούν οι αποφάσεις του Αντ. Σαμαρά από την αβεβαιότητα στην οικονομία αλλά και οι διεθνείς προτεραιότητες της χώρας, από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει και δεν φοβάται αναταραχές και αμφισβητήσεις, αλλά κατανοεί ότι έως την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., διακυβεύονται πολλά.
Η μόνη βεβαιότητα για τον ίδιο, σε πολύ αισιόδοξο τόνοι, είναι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία και, αν πρόκειται να τεθεί το ερώτημα «με ποιον θα πάμε στις εκλογές;», αυτό θα γίνει σχεδόν μία ανάσα πριν από τις κάλπες.
Μάρκος Αυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου