Powered By Blogger

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΜΑΓΚΙ...
Δικαίωση της διορατικότητας και των θέσεων του Σαμαρά

Σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη που δικαιώνει τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, προέβη ο Λορένζο Μπίνι Σμάγκι, ένα από τα έξι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως το Νοέμβριο του 2011. Ο Σμάγκι σε βιβλίο που έγραψε με τίτλο «Morire di Austerita» («Πεθαίνοντας από τη Λιτότητα»), αναφέρει ότι η Άγκελα Μέρκελ μέχρι το φθινόπωρο του 2012, μέχρι πριν ένα χρόνο δηλαδή, εξέταζε το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πίστευε ακράδαντα, σύμφωνα με τον Σμάγκι, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει άμεσα από το κοινό νόμισμα. Όπως τονίζει στο βιβλίο του ο Σμάγκι, η Α. Μέρκελ άλλαξε στάση μόνο όταν πείστηκε πως μια ελληνική έξοδος θα είχε ολέθριες συνέπειες και έσπευσε να στηρίξει τη νέα ελληνική κυβέρνηση με την επίσκεψή της στην Αθήνα.
Ο Μπ. Σμάγκι επιβεβαιώνει ακόμα πως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε απειλήσει την Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί με έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ το 2011. Σύμφωνα με το πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η απειλή αυτή οδήγησε τελικά και στην αποχώρηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη θέση του πρωθυπουργού.
Στο ”Πεθαίνοντας από τη Λιτότητα” ο Σμάγκι θυμίζει επίσης πως το ελληνικό πρόγραμμα είχε εκτροχιαστεί από τις αρχές του 2011.
Μετά ακολούθησαν οι ”Αγανακτισμένοι” στο Σύνταγμα, η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, τα άγρια επεισόδια στην ψήφιση του πρώτου Μνημονίου και το αποκορύφωμα ήρθε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Οικονομικών.
Τότε δηλαδή που η Τρόικα έφυγε εσπευσμένα από την Ελλάδα με αποτέλεσμα, λίγες ημέρες μετά, στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, που έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία, ο Σόϊμπλε να προβεί στην ανατριχιαστική πρόταση προς τον Βενιζέλο: ”Δεχθείτε την οργανωμένη έξοδο από το ευρώ και εμείς θα σας βοηθήσουμε”.
Ουσιαστικά δηλαδή οι Ευρωπαίοι σχεδίαζαν ένα χρόνο πως θα πετάξουν την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά κατάλαβαν ότι το κόστος τους θα ήταν πολύ υψηλό αν το έκαναν. Και αμέσως η Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον νέο τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κι άλλαξε άρδην η πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα. Τότε ελήφθησαν οι αποφάσεις για το νέο κούρεμα και το νέο δάνειο που δόθηκε στην Ελλάδα.
Έτσι, έστω κι αργά, επιβεβαιώνεται η ηγετική διορατικότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Επειδή αφενός δικαιώνεται η άποψη που είχε και τότε και τώρα ότι μόνο αν μείνει η Ελλάδα εντός του ευρώ δε θα κινδύνευε και η υπόλοιπη Ευρώπη. Και αφετέρου δικαιώνεται για την μεγάλη αλλαγή θέσης και την συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Αν επέμενε στην μέρι τότε γραμμή τοτυ, το κόστος θα ήταν η έξοδος από την Ευρωζώνη και όσα τραγικά θα ακολουθούσαν.
Τελικά, όταν η Μέρκελ ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα είχε λάβει τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού (στο προηγούμενο ταξίδι του στην Γερμανία) ότι μπορούν να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Και τότε είχε δηλώσει πως θα στηρίξει την Ελλάδα, θα συνεχίσει βεβαίως να την πιέζει αλλά δεν θα βγει από το ευρώ.
Από τότε κι έπειτα το σενάριο του grexit απομακρύνθηκε οριστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προχθεσινή δημοσκόπηση ευρωπαίων οικονομολόγων καταγράφηκε το μικρότερο ποσοστό (γύρω στο 1/3) των τελευταίων ετών όσων πίστευαν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ.
Α.Ψ. – Dimi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου