Πώς ο Σαμαράς επέστρεψε τη διερευνητική εντολή
Λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΝΔ επέστρεψε τηδιερευνητική εντολή, επισπεύδοντας τη διαδικασία.
Κάθε περιθώριο, εξάντλησε ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να βρει τη «χρυσή τομή» και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να μην μείνει η Ελλάδα ακυβέρνητη.
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ο αρχηγός της ΝΔ παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε έναν μαραθώνιο συναντήσεων, σχεδόν, με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή.
Το πρώτο ραντεβού δόθηκε στις 4μ.μ., με τον επικεφαλής της δεύτερης, όπως αναδείχθηκε, δύναμης, του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο αργότερα, ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές από την Κουμουνδούρου πως δεν μπορούσε να δεχθεί μια τέτοια συνεργασία, καθώς σύμφωνα με τη Συγγρού «έχει δεσμευτεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της Αριστεράς».
Το δεύτερο τετ-α-τετ ακολούθησε, μια ώρα αργότερα, μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να γίνει ευρύτερη κυβέρνηση Ενότητας με τη συμμετοχή, πέραν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ ενώ παρουσίασε μια πρόταση πέντε σημείων για το σχηματισμό ενός τέτοιου σχήματος.
Η τρίτη και τελευταία συνάντηση, έγινε με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Φώτη Κουβέλη, που όπως είχε προϊδεάσει απέρριψε την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά.
Μια «πόρτα», μια εξ΄ αποστάσεως διαφωνία και η Χρυσή Αυγή
Η σημερινή προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά, να βρεθεί μια λύση, δεν περιελάμβανε ωστόσο συνάντηση με τους προέδρους όλων των κομμάτων που πέρασαν το κατώφλι του κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ενημέρωσε μέσω του γραφείου του, το «στρατηγείο» του Αντώνη Σαμαρά, πως δεν επιθυμούσε καμία επαφή με τον αρχηγό της ΝΔ. Άλλωστε ο κ. Καμμένος, διεμήνυσε ήδη από εχθές, πως ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή του, πως δεν θα συνεργάζονταν «ούτε νεκρός», με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση ούτε με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ. Ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε στην κ. Αλέκα Παπαρήγα και συμφώνησαν από κοινού πως δεν συντρέχει λόγος να συναντηθούν, αφού το κομμουνιστικό κόμμα διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και άρα δεν υπάρχει, εκ προϊμίου, κανένα σημείο επαφής.
Εκτός «ατζέντας» Σαμαρά, ήταν η Χρυσή Αυγή. Ο πρόεδρος της ΝΔ, έχοντας πολλάκις καταγγείλει το Ναζισμό, δεν επεδίωξε καμία επικοινωνία με τον επικεφαλής της, κ. Μιχαλολιάκο.
Οι επιδιώξεις Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς, είχε ήδη από εχθές, τις πρώτες απογευματινές ώρες, φροντίσει αν διαμηνύσει, μέσω «επίσημων διαρροών», που μετέφερε έγκαιρα το newsbomb, πως θα εξαντλούσε κάθε περιθώριο εύρεσης λύσης για το καλό του τόπου, με δύο επιδιώξεις:
- να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και
- να αλλάξει η πολιτική του Μνημονίου, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση, με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να ανακουφιστεί η κοινωνία.
«Εμείς, όπως είχαμε υποχρέωση, κάναμε ό, τι ήταν δυνατό. Ήμασταν, άλλωστε, το μόνο κόμμα που είχαμε προειδοποιήσει ότι η Πολιτική του Μνημονίου θα αποτύχει, λόγω της απέραντης δυστυχίας που προκάλεσε. Κι αυτή η αποτυχία οδήγησε στο χθεσινό αποτέλεσμα. Χαιρόμαστε, που έστω και αργά κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη της «επαναδιαπραγμάτευσης». Που αποτελούσε κάποτε στόχο οξείας κριτικής, όταν πρώτοι και μόνοι το είπαμε. Άλλο, αν σήμερα, το λέει η μισή Ευρώπη. Ήμασταν, επίσης, το μόνο κόμμα που, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποιούσαμε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Αυτό ακριβώς που και σήμερα προσπάθησα να αποτρέψω. Έκανα ό,τι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Όμως, στάθηκε αδύνατο. Κατόπιν τούτου, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσα την εντολή», δήλωσε μετά το πέρας το ναυάγιο των συνομιλιών, ο Αντώνης Σαμαράς, που αύριο είναι έτοιμος να αποδεχθεί, εφόσον υπάρξει βέβαια, δέκτης της πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πάρει το μεσημέρι την διερευνητική εντολή από τον ΠτΔ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου