Powered By Blogger

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 164,5 εκατ. ευρώ σε δρόμους

Οδικά έργα που αναμένεται να βελτιώσουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες και την ασφάλεια των μετακινήσεων από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική και εντός του νομού ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, είναι σε εξέλιξη ή έχουν δημοπρατηθεί από το υπουργείο Υποδομών και από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία και σχεδιασμό του υπουργείου.

Θέρμη - Γαλάτιστα 
Η Εγνατία Οδός ΑΕ υπέγραψε τη σύμβαση για τη βελτίωση και... διαπλάτυνση του τμήματος Θέρμη - Γαλάτιστα, σε μήκος 20,4 χλμ., με προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ. Ο εργολάβος εγκαθίσταται αυτές τις μέρες και έχει προθεσμία περαίωσης 30 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.
Στο αντικείμενο περιλαμβάνεται η βελτίωση και η διαπλάτυνση του τμήματος Θέρμη - όρια νομού Θεσσαλονίκης - Γαλάτιστα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, ώστε να αποκτήσει ο δρόμος διατομή 11 μέτρα. Η Εγνατία Οδός ΑΕ, σύμφωνα με τη διακήρυξη του έργου, διατηρεί το δικαίωμα ανάθεσης στον ανάδοχο της κατασκευής ενδιάμεσου τμήματος περίπου 3 χλμ. σε νέα χάραξη μετά την έκδοση ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο στη σημερινή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι ο δρόμος εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Χαλκιδική, τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος. Ο δρόμος είναι στενός, το πλάτος του περιορίζεται σε πολλές θέσεις στα 6,5 μέτρα και έχει συνεχείς στροφές. Διέρχεται από πολλές κατοικημένες περιοχές, τη Θέρμη, τη Νέα Ραιδεστό, τα Βασιλικά, το Γαλαρινό, και εξυπηρετεί το Βιομηχανικό Πάρκο Θέρμης και το Σέδες. Το υπόλοιπο τμήμα του άξονα Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, από τη Γαλάτιστα μέχρι τον Πολύγυρο, έχει κατασκευαστεί πριν πολλά χρόνια και το νέο τμήμα θα «κουμπώσει» σ’ αυτό.
Με το έργο που ξεκινά, το πλάτος του δρόμου θα αυξηθεί στα 11 μέτρα, με στηθαίο, μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και λωρίδα πολλαπλών χρήσεων. Θα αναμορφωθούν 12 ισόπεδοι κόμβοι: Θέρμης, Διεύθυνσης Συγκοινωνιών, Σουρωτής, Περιστεράς, δυτικής εισόδου Βασιλικών (Σφαγείων), Αγίας Αναστασίας, Γαλαρινού, Γαλάτιστας και στις χιλιομετρικές θέσεις 23,89 χλμ. (σύνδεση με παλιά εθνική οδό), 27 χλμ. (σύνδεση με παλιά εθνική οδό), 27,35 χλμ. και 28 χλμ. (Σφαγεία).

Νέα Μουδανιά - Ποτίδαια  
Αύριο Τρίτη 21 Αυγούστου στις 10 το πρωί λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό για την κατασκευή του άξονα Νέα Μουδανιά - Ποτίδαια. Το τμήμα, με αφετηρία τον ανισόπεδο κόμβο Νέων Μουδανιών, έχει μήκος 4,2 χλμ. και ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 19 εκατ. ευρώ, εκτός ΦΠΑ.
Βασικό σχέδιο του έργου είναι η βελτίωση-διαπλάτυνση του οδικού τμήματος που αφορά στη μετατροπή της υφιστάμενης δίιχνης οδού σε τετράιχνη, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και αμφίπλευρο μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας. Επιπλέον περιλαμβάνονται: Η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου ΑΚ1 και η κατασκευή του παράπλευρου οδικού δικτύου, που αποτελείται από: α) τον αριστερό παράπλευρο, β) τον δεξιό παράπλευρο και γ) τοπικές οδούς, βοηθητικούς δρόμους εξυπηρέτησης παροδίων και συνδετήρια τμήματα αποκατάστασης προσβάσεων παροδίων, καθώς και οι εργασίες προσαρμογής προς την υφιστάμενη οδική αρτηρία. Η διάρκεια της σύμβασης ή προθεσμία ολοκλήρωσης είναι 36 μήνες από την ανάθεση της σύμβασης.
Περιμετρική Πολυγύρου 
Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες κατασκευής της ανατολικής παράκαμψης Πολυγύρου, με προϋπολογισμό 8,65 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Η ανατολική παράκαμψη Πολυγύρου αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του Πολυγύρου, καθώς με την ολοκλήρωσή της οι διερχόμενοι από/προς Σιθωνία οδηγοί δεν θα περνούν μέσα από τον Πολύγυρο και η κυκλοφορία θα γίνεται απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα. Το οδικό τμήμα που θα κατασκευαστεί, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, θα αρχίζει από το πέρας της επαρχιακής οδού Γερακινής - Πολυγύρου και θα καταλήγει στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Βραστών - Ιερισσού, δίπλα στην περιαστική οδό Πολυγύρου. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατασκευή ισόπεδων κόμβων στην αρχή και στο τέλος του οδικού τμήματος, ενώ η διατομή της οδού σχεδιάστηκε όμοια με αυτή της οδού Πολυγύρου - Γερακινής, με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Παράκαμψη Αρναίας 
Δημοπρατήθηκε το έργο «Παράκαμψη Αρναίας», προϋπολογισμού 25,3 εκατ. ευρώ, και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο μέχρι το τέλος του έτους. Το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Περιλαμβάνει την κατασκευή νέου οδικού τμήματος εθνικής οδού παράκαμψης Αρναίας, μήκους 5,2 χλμ. και πλάτους 13 μέτρων, δηλαδή μία λωρίδα ανά κατεύθυνση χωρίς διαχωρισμό κυκλοφορίας. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή νέου συνδετήριου δρόμου με την οδό προς Μεγάλη Παναγιά, μήκους 3 χλμ., καθώς και η κατασκευή τεσσάρων ισόπεδων κυκλοφοριακών κόμβων για τη σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς. Τέλος, θα κατασκευαστούν μία γέφυρα ανοίγματος 30 μέτρων και κιβωτοειδείς οχετοί ανοίγματος μέχρι 6 μέτρα. Με την παράκαμψη αυτή θα αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία οχημάτων μέσα από τον πολεοδομικό ιστό της Αρναίας, που σήμερα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα ασφάλειας τόσο στους οδηγούς όσο και στους κατοίκους της περιοχής.
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι εδώ και ένα χρόνο οι εργασίες για την κατασκευή του οδικού τμήματος Ποτίδαια - Κασσάνδρεια, μήκους 17 χλμ. και προϋπολογισμού 75,6 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του οδικού τμήματος Ποτίδαια - Κασσάνδρεια, μήκους 17 χιλιομέτρων, εκ των οποίων στα πρώτα 5,5 χλμ. πρόκειται να γίνει διαπλάτυνση του υφισταμένου δρόμου ενώ τα υπόλοιπα 11,5 χλμ. θα κατασκευαστούν σε νέα χάραξη. Η σύνδεση του οδικού τμήματος με το υπάρχον δίκτυο οδών γίνεται μέσω δύο ανισόπεδων κόμβων, ενός στην περιοχή Φώκαιας και του άλλου στην περιοχή της Κασσάνδρειας.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου