Powered By Blogger

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ... 
Σαμαράς: «Ανατρέπουμε σιγά-σιγά το κλίμα εις βάρος της Ελλάδας»

Την αισιοδοξία του για αναστροφή του κλίματος υπέρ της χώρας μας στην Ευρώπη και ανάκτηση της αξιοπιστίας της, εξέφρασε από το Παρίσι, σε δήλωσή του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Ολοκληρώθηκε ένα ταξίδι πολυσήμαντο, με τις επαφές μου με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα και στην εξέλιξη της κρίσης. Συναντήσεις που ήταν καλά προετοιμασμένες και οι οποίες μας επέτρεψαν σιγά-σιγά να ανατρέψουμε ένα κλίμα που υπήρχε σε βάρος του τόπου μας. Επαναλαμβάνω: σιγά-σιγά, και το λέω αυτό, διότι οι πάντες ζητούν αποδείξεις γι' αυτή την αλλαγή πορείας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Δόθηκε ευκαιρία και προς το διεθνή Τύπο, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «με τον οποίο ήρθα σε επαφή, να αποκτήσει μια πραγματική γνώση, ώστε να επέλθει και κάποια κατανόηση των προβλημάτων και να μπορέσει ο κόσμος που μας ακούει στο εξωτερικό, που ακούει για την Ελλάδα, να έχει μία καλύτερη δυνατότητα προσέγγισης, από εκείνη που είχε μέχρι τώρα».
Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, τόνισε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.
Και «εμείς αυτήν τη μάχη δίνουμε, πέρα και πάνω από κόμματα και φωνές που ακούγονται. Εμείς αυτή τη μάχη θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε, γιατί αυτό απαιτεί σήμερα η πατρίδα μας και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε» κατέληξε.
Πλέον, ο πρωθυπουργός μεθοδεύει τα επόμενα βήματά του, καθώς εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα.
Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, που είναι η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στην Κύπρο, θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στη σύσκεψη αυτή θα φανούν οι διαθέσεις των Ευρωπαίων.
Επόμενος σταθμός είναι η επίσημη σύνοδος του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ του δανείου και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, όπου θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης. Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου το πακέτο των μέτρων θα έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Καθοριστική σε κάθε περίπτωση θα είναι η έκθεση της Τρόικας, που θα επιβεβαιώσει και  την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως φρόντισαν να τονίσουν στις επίσημες δηλώσεις τους τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Ολάντ.
Παράλληλα, όμως, η έκθεση θα περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και για τη βιωσιμότητα του χρέους και υπό αυτήν την έννοια, θα επηρεάσει σημαντικά και τις αποφάσεις για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι σταθερός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε σε όλους τους συνομιλητές του τις σταθερές θέσεις της κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.
Θετικό θεωρεί η κυβέρνηση ότι και οι δύο ηγέτες, κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ, έκαναν κατηγορηματικές δηλώσεις ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Πιο θερμός ήταν ο κ. Ολάντ, ωστόσο δεν υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ των δύο αρχηγών των ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης για το θέμα της Ελλάδας.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις», αλλά και ότι «τα οικονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν κατά τρόπο που να τα αντέξει ο ελληνικός λαός». Οι υπεύθυνοι της Γερμανίας έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα που βάζουν.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τις συναντήσεις ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας, όπου το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό.
Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα είναι ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κανονίστηκαν δύο διμερείς επαφές του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους ομολόγους του της Γερμανίας κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Γαλλίας. κ. Πιέρ Μοσκοβισί. Στις δύο συναντήσεις θα συζητηθούν αναλυτικότερα τα οικονομικά θέματα και οι προτάσεις και εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς.
Στις συναντήσεις του ο κ. Σαμαράς συζήτησε και γεωστρατηγικά θέματα, όπως και το πρόβλημα της μετανάστευσης, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κρίση στην Συρία.
Το πρόβλημα της Συρίας και του ενδεχόμενου κύματος προσφύγων ενδιαφέρει περισσότερο τη γαλλική πλευρά και συζητήθηκε στη συνάντηση, όπου παρενέβη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κρίση ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα και έβαλε και το θέμα της ενίσχυσης της Frontex.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου