Powered By Blogger

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Προς νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών 
Τα «αγκάθια» της συνάντησης – «Το βασικό πακέτο κλείδωσε» υποστηρίζει ο Γ. Στουρνάρας. 

Χωρίς οριστική συμφωνία στο τελικό πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις για νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για να «κλείσει» το πακέτο μέτρων, την ώρα που οι ημερομηνίες και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές που θα «ματώσουν τα μικρομεσαία εισοδήματα», τόσο στους χαμηλούς μισθούς όσο και στις χαμηλές συντάξεις. Επίσης, ζήτησε να μην αυτονομηθούν τα μέτρα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα. Αναφερόμενος στις συντάξεις του ΟΓΑ, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν».
«Το βασικό πακέτο κλείδωσε»
Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι «το βασικό πακέτο κλείδωσε» διευκρινίζοντας ότι πρέπει να λυθούν ορισμένα «αγκάθια» που αφορούν «σε δυο - τρία ελάσσονα θέματα».
Μεταξύ αυτών, το ζήτημα με τα ειδικά μισθολόγια, ενώ μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ.
«Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για τα μέτρα»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι αρχηγοί δεν μπήκαν «σε λεπτομέρειες για τα μέτρα» και έθεσε ως όρο τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την αποφυγή οριζόντιων περικοπών.
Επίσης, αναφέρθηκε πέραν των χαμηλόμισθων και στη μεσαία τάξη, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί και ζήτησε από τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί σε αυτά που ακούν.
Συνάντηση εκπροσώπων των τριών κομμάτων
Το βράδυ έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον εκπρόσωπο οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππο Σαχινίδη και της ΔΗΜΑΡ κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη.
 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων 
Ποια μέτρα «κλείδωσαν» και που διαφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. στην οποία έδωσε το «παρών» και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε στους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Οι τρεις πολιτικοί διαφώνησαν σε αρκετά σημεία του πακέτου μέτρων, δίνοντας ραντεβού για νέα συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «σκόπελος» των ειδικών μισθολογίων δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί, με τους πολιτικούς αρχηγούς να εκφράζουν ενστάσεις και να μεταθέτουν το θέμα για την επόμενη συνάντηση.
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε πως από την πλευρά του υπάρχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις για ορισμένα θέματα, ωστόσο η συζήτηση θα συνεχιστεί.
Επέμεινε να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και να μην θιγούν τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους κκ Βενιζέλο και Σαμαρά ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. 
«Το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα ανοιχτά, τεχνικής φύσεως. Ερωτηθείς για τα ειδικά μισθολόγια δήλωσε ότι συζητούνται ακόμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ.
«Τα μέτρα δεν πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις θυσίες του ελληνικού λαού», δήλωσε από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους ο Ευ. Βενιζέλος.
«Θα απαιτηθούν πρόσθετες θυσίες και περικοπές», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι κατά την συνάντηση οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπήκαν στις λεπτομέρειες των μέτρων και πως θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων για να συζητήσουν διεξοδικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι υπάρχουν απαράβατα όρια, σημειώνοντας παράλληλα πως η τρικομματική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο στη Βουλή και στην κοινή γνώμη.
Το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να συζητηθούν και πάλι τα νέα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου