Powered By Blogger

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 
Κλείνουν 202 οργανισμοί του δημόσιου τομέα 
Απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι, ενώ η επιχορήγηση που ελάμβαναν, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, έφτανε περίπου τα 40 εκατ. ευρώ.
Ανοίγει ο κύκλος των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, 202 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου θα περιλαμβάνονται στην πρώτη ρύθμιση, που θα έρθει στη Βουλή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα αφορά στη μείωση του κράτους.
Από την πολιτική των καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών, εκτός της συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών, δεδομένου ότι αυτοί επιχορηγούνται σε ετήσια βάση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα προκύψει και μια πρώτη βάση απασχολούμενου προσωπικού, που θα οδηγηθεί σε αποχώρηση μέσω του καθεστώτος διαθεσιμότητας ή άλλων μορφών μείωσης προσωπικού, που τελικά θα επιλεγούν.
Θα πρόκειται για τους πλεονάζοντες απασχολουμένους, οι οποίοι, μαζί με τους μετεξεταστέους στα τεστ αξιολόγησης, τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, θα τεθούν στην πρώτη γραμμή για υπαγωγή στη νέα μορφή της εφεδρείας που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Oλες οι δράσεις που θα προωθηθούν από την κυβέρνηση στοχεύουν στην εκπλήρωση του μνημονιακού στόχου για εξοικονόμηση δαπανών της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.
Η ανακοίνωση των 202 Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που θα οδηγηθούν προς κατάργηση ή συγχώνευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση του μεγαλύτερου ποσοστού των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, που αγγίζουν τα 1.500. Η αξιολόγηση γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, βασικός πυρήνας των οποίων είναι «το κόστος για το φορολογούμενο και το όφελος για τους πολίτες», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα, ρόλο-«κλειδί» για το ποιοι οργανισμοί και φορείς θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν διαδραματίζει η ΕΥΣΣΕΠ, η Eιδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού, Συντονισμού και Εφαρμογής Προγραμμάτων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία κρίνει το κόστος λειτουργίας του κάθε οργανισμού σε σχέση με το έργο που αυτός παράγει.
Μία πρώτη… γεύση του δραστικού «κύματος» συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών του Δημοσίου είχε δοθεί στα τέλη Ιουλίου. Τότε, ανακοινώθηκε η λίστα με 21 φορείς, αποτελούμενους από 213 νομικά πρόσωπα ανά την Επικράτεια, οι οποίοι άνοιξαν το… χορό. Στους οργανισμούς που ανακοινώθηκαν και βαίνουν προς συγχώνευση απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι, ενώ η επιχορήγηση που ελάμβαναν, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, έφθανε αθροιστικά περίπου τα 40 εκατ. ευρώ.
Οι 21 οργανισμοί που καταργούνται είτε έχουν περιορισμένων διαστάσεων πραγματικό αντικείμενο είτε το αντικείμενό τους μπορεί να υπηρετηθεί αποτελεσματικότερα από τις κεντρικές υπηρεσίες τού κατά περίπτωση εποπτεύοντος υπουργείου.
Ανοίγει η πόρτα για μείωση των υπαλλήλων πέραν των 150.000 μέχρι το τέλος του 2015
«Ο ΑΡΙΘΜΟΣ και το μέγεθος του Δημοσίου δεν είναι… ιερή αγελάδα». Η συγκεκριμένη φράση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτυπώνει ξεκάθαρα το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα πέραν των 150.000 μέχρι το τέλος του 2015.
Μετά την παταγώδη αποτυχία του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο στόχος που είχε τεθεί έκανε λόγο για 30.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που θα περνούσαν τις… συμπληγάδες του καθεστώτος και θα απολύονταν ύστερα από ένα χρόνο και τελικά αποχώρησαν μόνο 6.500 άτομα, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά επιλέγει να αλλάξει ρότα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης αποφάσισαν να αφήσουν κατά μέρους τους «πράσινους» αποτυχημένους πειραματισμούς και, αντί της εφεδρείας, να προωθήσουν ένα συνολικό πακέτο παρεμβάσεων, που θα έχει διπλό στόχο:
1. Τη μείωση του προσωπικού στο στενό «πυρήνα» του Δημοσίου και στον ευρύτερο τομέα.
2. τη συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Όσοι δεν περάσουν τη βάση στα τεστ αξιολόγησης που θα σαρώσουν από τη νέα χρονιά το Δημόσιο, οι επίορκοι υπάλληλοι (περίπου 3.000 υποθέσεις έχουν περάσει από τα πρωτοβάθμια συμβούλια και δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει), το πλεονάζον προσωπικό από τους οργανισμούς προς κατάργηση ή συγχώνευση και όσοι βρίσκονται κοντά στο κατώφλι της σύνταξης αναμένεται ότι θα αποτελέσουν την πρώτη δεξαμενή της νέας μορφής της εφεδρείας.
Στο στόχαστρο θα τεθούν οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου. Η συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται πιο… προσπελάσιμη να τεθεί στη νέου τύπου εφεδρεία, καθώς δεν καλύπτεται, ουσιαστικά, από τη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας, όπως οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου.
Οι 4 δράσεις που θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της απασχόλησης
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που προωθούνται από την κυβέρνηση στρέφονται προς τέσσερις κατευθύνσεις και έχουν στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου, λειτουργικού και… οικονομικού Δημοσίου τομέα. Πιο αναλυτικά, προβλέπουν:
1. Αξιολόγηση του συνόλου των εργαζομένων σε ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου, η οποία αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους.
2. Απομάκρυνση μέσα σε χρονικό διάστημα από ένα μέχρι και τρία χρόνια όλων των εργαζομένων που θα αξιολογηθούν αρνητικά, καθώς και όλων των επίορκων υπαλλήλων.
3. Απομάκρυνση εργαζομένων με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
4. Αξιολόγηση των υπηρεσιών του κράτους, που θα οδηγήσει στη μείωση κατά 30% των δομών, με στόχο την άμεση εξοικονόμηση πόρων.
Δημήτρης Γκάτσιος στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου