Powered By Blogger

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την 25η Μαρτίου 

Μήνυμα του Προέδρου της δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει: «Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης και έκφρασης σεβασμού και ευγνωμοσύνης σε εκείνους που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η Επανάσταση του 1821 προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό, ενέπνευσε, συγκίνησε και εξακολουθεί να δημιουργεί σκέψεις για τη δύναμη της συλλογικότητας, της πίστης σε ιδανικά, του πάθους για ελευθερία και ανεξαρτησία.

»Σε μέρες όπως αυτή έχει νόημα να αναλογιζόμαστε παραδείγματα γενναιότητας και πατριωτισμού. Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στην Κύπρο. Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, δεν αρκούν μόνον τα λόγια αλλά η έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή μας.
»Ο Ελληνισμός δοκιμάζεται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο σκληρό. Πολλά συμβαίνουν χωρίς να εξαρτώνται από τις δικές μας προσπάθειες, άλλα μπορούμε να τα οδηγήσουμε με τις δικές μας αποφάσεις και τις δικές μας δράσεις. Για να υλοποιηθούν, χρειάζεται ενότητα πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο που θα μας επιτρέψει να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία μπροστά».

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την 25η Μαρτίου 
Μέρα Ιστορικής Μνήμης η σημερινή, μέσα σε μέρες Εθνικής δοκιμασίας. Για όλο τον Ελληνισμό. Και ιδιαίτερα, σήμερα, για την Κύπρο...
Αλλά αρκεί να κοιτάξουμε πίσω, σε ολόκληρη την πρόσφατη Ιστορία μας, για να καταλάβουμε πόσες δοκιμασίες περάσαμε, πάντα με οδυνηρό τρόπο, αλλά πάντα με επιτυχία. Και βγήκαμε πάντα ισχυρότεροι ως Έθνος, καλύτεροι ως κοινωνία, πιο υπερήφανοι γι’ αυτό που είμαστε, πιο... σίγουροι γι’ αυτά που μπορούμε να επιτύχουμε.
Φτάνει να παραμείνουμε ενωμένοι και όρθιοι...
Αυτό σημαίνει Ελευθερία: να πολεμάμε ενωμένοι, τα δεινά που μας βρίσκουν, τους εχθρούς που μας επιβουλεύονται και τον κακό τον εαυτό μας. Μακριά από διχαστικά συνθήματα, από την μοιρολατρία της υποταγής κι από πλέγματα Εθνικής μειονεξίας.
Οι Έλληνες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, αν μείνουν ενωμένοι και όρθιοι!

Μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την 25η Μαρτίου 

Κοντά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου επέλεξε να βρεθεί ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Ο υπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Προξενείο της Κορυτσάς και το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης, μετέβη στη Μητρόπολη Κορυτσάς, προκειμένου να παραστεί στη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ παρακολούθησε τη μαθητική γιορτή για την Εθνική Επέτειο στο σχολείο «Όμηρος».
«Γιορτάζουμε σήμερα τη μεγάλη επέτειο του Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία για να ξαναθυμηθούμε τα γεγονότα, να τιμήσουμε τους αγωνιστές, να αντλήσουμε διδάγματα για το παρόν και το μέλλον» δήλωσε για την επέτειο ο κ. Αρβανιτόπουλος.
«Σε μια εποχή πολύμορφης κρίσης για την πατρίδα μας, η αναδρομή στην ιστορία μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, εφόσον μας οδηγήσει σε συμπεράσματα για τα επιτεύγματα, αλλά και για τα λάθη μας. Ώστε να πολλαπλασιάσουμε τα πρώτα και να αποφύγουμε τα δεύτερα.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στους προγόνους μας και στην ιστορία μας αλλά, κυριότερα, απέναντι στη νέα γενιά να ξαναχτίσουμε, με επιλογές ρεαλιστικές και υπεύθυνες, μια πατρίδα δυνατή και ευημερούσα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική ανάκαμψη της χώρας είναι η προώθηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων αλλαγών στην εκπαίδευση. Αυτή η προσπάθεια υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές. Είναι υπόθεση εθνική» καταλήγει το μήνυμα του υπουργού Παιδείας.
ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ...
Όταν ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας
Ο Θεόδωρος Κολοτρώνης ξεσήκωσε το Γένος για ελευθερία ή θάνατο, ο Νικηταράς παρομοίασε τη μάχη του Ελληνισμού με την αναμέτρηση στις Θερμοπύλες κι ο Παλαιών Πατρών Γερμανών ζήτησε να αποτραπεί η διχόνοια στο όνομα της πίστης και της πατρίδας .
Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί μία από τις ημερομηνίες – σταθμούς στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους, σε μια γωνιά γης στην οποία γεννήθηκε, έζησε κι αναπτύχθηκε ο πολιτισμός.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, καθώς και με την κατάκτηση κάθε σημείου που υπήρχαν Έλληνες χάθηκε κάθε έννοια ανεξαρτησίας κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Όπως διαπιστώνουν σύγχρονοι ιστορικοί και μελετητές, ο ελληνικός λαός έδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή.
Διωγμοί, σφαγές, βίαιος εξισλαμισμός, παιδομάζωμα ήταν μερικές από τις μεθόδους που μετήλθαν οι Οθωμανοί για να εξαφανίσουν τον Ελληνισμό. Πέρασαν σχεδόν τέσσερις αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το έθνος επέζησε από μια «Οδύσσεια» χάρη στη συσπείρωσή του σε εθνικούς θεσμούς, όπως η εκκλησία, στις κοινότητες με την ορθοδοξία ως βασικό χαρακτηριστικό και φυσικά στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης.
Με επιμονή και επιμονή οι Έλληνες προετοίμαζαν την εξέγερσή τους. Ήδη πριν έγιναν πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες αλλά το πρωϊνό της 25ης Μαρτίου 1821, ανήμερα του Ευαγγελισμού, άναψε το φυτίλι της επανάστασης.
Δεν γνωρίζουμε τις εκδοχές που παρουσιάζουν ορισμένοι για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της ελευθερίας. Γνωρίζουμε ότι βροντοφώναξε την απόφαση των Ελλήνων για Ελευθερία ή Θάνατο.
Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του Θεόδωρου Κολοτρώνη. Έλεγε ότι «όταν αποφασίσουμε να κάνουμε την επανάσταση, δεν συλλογιστήκαμε ούτε πόσοι είμαστε, ούτε πως οι Τούρκοι είναι πολλοί και κρατούν τα κάστρα, σαν βροχή έπεσε σε όλους μας ο πόθος για την ελευθερία και όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι σε αυτόν τον κόσμο αποφασίσαμε να ελευθερωθούμε ή να πεθάνουμε».
Αυτή είναι η αλήθεια. Η επανάσταση του 1821 αποτελεί μία από τις ευγενέστερες και ιερότερες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας και συγκρίνεται με αυτήν στη Γαλλία, το 1789. Μόνο που η ελληνική επανάσταση είχε συγκινητικότερη διάσταση και υψηλότερα ιδανικά. Δεν ήταν απλά μια κοινωνική εξέγερση. Ήταν ξεσηκωμός πολιτικός, πολιτιστικός και με επίκεντρο τον άνθρωπο που διεκδικεί δικαιώματα, ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη από έναν ανελέητο ζυγό.
Ποιος δεν μπορεί να θυμηθεί την Έξοδο του Μεσολογγίου και τα πάθη των ελεύθερων πολιορκημένων της ιερής πόλης, όπως αποκάλεσε τον κλήρο και το λαό ο Διονύσιος Σολωμός στο κορυφαίο ποιητικό σύνθεμά του. Από το ανθρώπινο επίπεδο, η εξιστόρηση αυτού του σημαντικού γεγονότος πήρε τη διάσταση του μυθικού.

Οι θυσίες σε Μεσολόγγι και Μανιάκι
Η θυσία των Ελλήνων στο Μεσολόγγι απέδειξε σε όλο τον τότε πολιτισμένο κόσμο ότι δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από την ελευθερία. Κανείς δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει καταστάσεις και να μην επισημάνει ότι στις κρισιμότερες στιγμές του Αγώνα, το 1824, η διχόνοια και οι εμφύλιες διαμάχες κόντεψε να τινάξει στον αέρα τον επικό αγώνα των Ελλήνων.
Ο άνισος αγώνας του Παπαφλέσσα με τους πολεμιστές του στο Μανιάκι και ο ηρωϊκός θάνατός τους στις 16 Μαΐου 1825 αποτέλεσε την ύστατη πράξη αυτοθυσίας ενός ανθρώπου που πίστεψε με όλη τη δύναμη της ψυχής του στην ιδέα της απελευθέρωσης.
Και ποιος θα περίμενε να επαναληφθεί με διαφορετικούς όρους έναν γεγονός ανάλογο με τη μάχη που έδωσε ο Λεωνίδας με τους «300» απέναντι στην πολεμική μηχανή του Ξέρξη. Μετά το πέρας της μάχης ο Ιμπραήμ ζήτησε επίμονα να μεταφέρουν ενώπιόν του τον νεκρό Παπαφλέσσα.
Όταν οι στρατιώτες τού έφεραν το ακέφαλο πτώμα του πελοποννήσιου οπλαρχηγού, διέταξε να τον στήσουν όρθιο πάνω σε ένα δέντρο. Αιώνες πριν, μετά τον θάνατο όλων των Ελλήνων στην μάχη των Θερμοπυλών ο Ξέρξης διέταξε να βρεθεί το άψυχο σώμα του Λεωνίδα. Μόλις βρέθηκε, ζήτησε να τον αποκεφαλίσουν και να το στήσουν όρθιο.
Ακόμα και η ιδέα αυτών των γεγονότων δείχνει ποιος είναι ο Έλληνας, ο οποίος στην πορεία των αιώνων παρέμεινε ρομαντικός, ονειροπαρμένος, αλλά και αγωνιστής που πολεμά λυσσαλέα. Στα εννιά χρόνια της Επανάστασης δόθηκε επικός αγώνας στο όνομα της ελευθερίας, παρά τις εμπλοκές «Μεγάλων Δυνάμεων» που υπολόγιζαν σε κέρδη από την απελευθέρωση και σε μια ιδιότυπη κηδεμονία ενός μικρού βασιλείου στην εσχατιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τυπικά, η Ελλάδα έγινε πάλι ανεξάρτητο κράτος στις 3 Φεβρουαρίου 1830 όταν υπεγράφη το σχετικό Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

Η συνέχεια του Ελληνισμού
Είτε το θέλουμε, είτε όχι η εκκλησία ήταν αυτή που λειτούργησε ως «κιβωτός του Νώε» για να επιβιώσει ο Ελληνισμός. Και δεν μιλάμε για το παπαδαριό του ιερατείου αλλά για ιερείς με πολλά κότσια που βρέθηκαν στο πλευρό του λαού.
Η συνέχεια της παράδοσης και η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας διατηρήθηκε χάρη στην εκκλησία. Υπήρξαν ανώνυμοι ιερείς που έγιναν δάσκαλοι, παιδαγωγοί και σημαιοφόροι της εθνικής ιδέας, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους.
Δεν επισήμανε άδικα στην προκήρυξή του ο Δημήτριος Υψηλάντης τη φράση «μαχού υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Αν δεν ήταν έτσι, ούτε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θα έλεγε την αμίμητη φράση: «Ο Θεός έδωσε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω».
Αν η παράδοση, οι ρίζες, η γλώσσα και τα κοινά χαρακτηριστικά των Ελλήνων θα είχαν φθαρεί δεν θα είχε γίνει η Επανάσταση του 1821. Αναφέραμε την ομοιότητα ανάμεσα στον Παπαφλέσσα και τον Λεωνίδα της Σπάρτης. Φρόνιμο είναι να αναφέρουμε ότι ύστερα από 24 αιώνες ζωντανής ιστορίας, στα Δολιανά ανεφώνησε ο Νικηταράς προς τα ασκέρια των αγαρηνών: «Σταθείτε Πέρσαι να πολεμήσουμε», έτσι δρασκελίζει 24 αιώνες Ελληνικής ιστορίας.
Τυχαίο; Όχι αν αντιγράψουμε από τον Μακρυγιάννη: «Πάμε να ιδούμε τους έλληνες εις το μέρος όπου κατοικούνε να βρούμε το γέρο Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Θεμιστοκλή, τον λεβέντη Λεωνίδα και να τους ειπούμε, της χαροποιές ειδήσεις, ότι αναστήθηκαν οι απόγονοί τους».
Το ηθικό δίδαγμα είναι η διατήρηση των παραδόσεων και της ενότητας του Ελληνισμού πέρα και μακρυά από το σαράκι της διχόνοιας, το οποίο έπληξε τον Αγώνα του ’21 και καλλιεργείται πάλι από ξένα κέντρα στα σωθικά της κοινωνίας.

Τα μελανά σημεία
Λίγοι αναφέρονται στη διχόνοια που κόντεψε να ανατρέψει κάθε προσπάθεια και κάθε θυσία. Κάποιοι λένε ότι όπως η διχόνοια αποτελεί κατάρα κωδικοποιημένη στα χρωματοσώματα και τα γονίδιά μας. Τη σκιαγράφησε ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» αναδεικνύοντας την τραγικότητα του Κρέοντα αλλά και αιώνες αργότερα ο Νίκος Καζαντζάκης στην τραγωδία «Μέλισσα» με σημείο αναφοράς τον τύραννο της Κορίνθου Κύψελο.
Κατά την έναρξη της επαναστάσεως, οι αγωνιστές ενωμένοι, μονιασμένοι, νικούσαν τον Τούρκο. Μόλις όμως απομακρύνθηκε κάπως ο κίνδυνος, ξέσπασε η επιδημία, άρχισε η φαγωμάρα.
Την άνοιξη του 1825 τα πράγματα είχαν ξεφύγει τελείως. Στο Ναύπλιο, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός είπε στον Παπαφλέσσα: «δεν θέλουμε να εννοήσουμε ότι τίποτε δεν εκάμαμε νικήσαντες τους Τούρκους, αν δεν νικήσουμε και σύντομα μάλιστα τα πάθη μας. (…) Η διχόνοια, να ο μεγάλος εχθρός. Αυτή ξεθεμελιώνει σπίτια, ρημάζει λαούς και βασίλεια. Αυτή θα μας φάει…».
Στον Εθνικό Ύμνο, ο Διονύσιος Σολωμός χαρακτήρισε τη διχόνοια «δολερή» και την παρουσίασε να κρατά ένα σκήπτρο το σύμβολο της εξουσίας και χαμογελαστά να το υπόσχεται σ’ όλους. Γι’ αυτό κι ο Μακρυγιάννης έφθασε στο σημείο να παραδεχθεί ότι «τα πολλά εγώ δεν κατόρθωσαν να γίνουν εμείς».
Η διχόνοια οδήγησε τους Έλληνες στους «προστάτες». Τότε οι «Μεγάλες Δυνάμεις» και σήμερα οι «δανειστές» και οι «διεθνείς τοκογλύφοι». Η ιστορία του Ναυαρίνου και η επέμβαση των προστατιδών δυνάμεων αποδεικνύει ότι χωρίς ενότητα θα είμαστε πάντα μικροί και ελεγχόμενοι… Κι αυτά δεν τα λέμε εμείς αλλά οι πρωταγωνιστές του 1821 που έδωσαν τη ζωή τους κι έγιναν ήρωες.
newsbomb.gr
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ...
όνειδος για την Κύπρο

Η Κύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Γιούρογκρουπ νωρίς σήμερα τις πρωινές ώρες.
Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου.
Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.
Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.
Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.
Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.
Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι «ικανοποιημένος» για τη νέα συμφωνία δανεισμού που συνήψε με τους διεθνείς πιστωτές κατά την διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
«Είμαι ικανοποιημένος διότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο», είπε ο κ. Αναστασιάδης
Γερούν Ντάισελμπλουμ: Η συμφωνία «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά την Κύπρο και την ευρωζώνη»
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε νωρίς σήμερα η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη», εκτίμησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές —την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο— παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντάισελμπλουμ κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών.
Άγνωστο επί του παρόντος με τι ποσό θα συμμετάσχει το ΔΝΤ
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα, μετά το πέρας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που ενέκριναν μια συμφωνία για τον δανεισμό της Κύπρου και την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στη νήσο, ότι θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Ωστόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ύψος της συμμετοχής του στη δανειακή σύμβαση.
Β. Σόιμπλε: Η συμφωνία δεν χρειάζεται την έγκριση της Κυπριακής Βουλής
Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη βουλή της νήσου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.
«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2013-14
Το 2013-14 θα προσληφθούν μέχρι 2000 καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί- ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Για το σχολικό έτος 2013-2014, με την υπ’ αρ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.10/92/ οικ. 26986/20-11-2012 απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της Π.Υ.Σ. 33/2006, εγκρίθηκε η πρόσληψη δύο χιλιάδων (2.000x10μήνες=20.000 ανθρωπομήνες) Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών στην Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, Μουσικά Σχολεία Καλλιτεχνικά Σχολεία, ΣΜΕΑ & ΚΕΔΔΥ, Ξένα και Μειονοτικά, 2ο Γυμνάσιο Αυλώνα και Λυκειακές Τάξεις αυτού, Σιβιτανίδειος Σχολή, Σχολείο Αρμένικου Κυανού Σταυρού και Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο του Λονδίνου.
Τα παραπάνω αναφέρει έγγφαφο του υπουργείου Παιδείας το οποίο απευθύνεται στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Φιλολόγων.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Σύμφωνα με το έγγραφο η ανωτέρω έγκριση εκδόθηκε αφού ελήφθη υπόψη η υπ’ αρ. 9561/1-11-2012 πρόταση του Υπουργού Παιδείας.
Η κατανομή του εγκεκριμένων προσλήψεων κατά βαθμίδα και ειδικότερη κατηγορία γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.
Το υπουργείο Παιδείας στο έγγγραφό του εξηγεί επίσης:
Α.Σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 6 (πρώην 7) του άρθρου 11 του Ν.3833/2010, όπως είχε αντικατασταθεί και αναριθμηθεί με την παρ. 4δ του άρθρου 3 του Ν.3899/2010 (ΦΕΚ 212 τ.Α΄), αντικαταστάθηκε με την αρ. 3 του άρθρου 37 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152 τ.Α΄/1-7-2011) και αντικαταστάθηκε εκ νέου με την παρ. Ζ5 (2) του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 τ.Α΄/12- 11-2012) οι εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου για το έτος 2011 περιορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του έτους 2010 και κατά δέκα τοις εκατό (10%) επιπλέον το 2012. Για τα έτη 2013 και 2014 το ποσοστό προσδιορίζεται σε 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και για τα έτη 2015 και 2016 σε 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
β.Προϋπόθεση της κίνησης των διαδικασιών πρόσληψης, αποτελεί η εγγραφή των αναγκαίων πιστώσεων στον Προϋπολογισμό του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Εγγραφή, η οποία γίνεται κατόπιν σχετικής έγκρισης που δίνεται με Απόφαση της Επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 του άρθρου 2 παρ. 1.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Δ.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

1. Επιμόρφωση Φιλολόγων για τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία

Επιμορφωτικό σεμινάριο για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο σύμφωνα με τα Νέα Πρόγραμμα Σπουδών»
Συνημμένα:
ΑρχείοΜέγεθος
Download this file (ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.docx)Επιμόρφωση Φιλολόγων για τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία13 Kb

2. Εγκύκλιος μετατάξεων εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 

Μετατάξεις εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ05 Γαλλικης Γλώσσας, ΠΕ07 Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ32 Θεατρικών σπουδών, ΠΕ18.41 Δραματικής Τέχνης, ΠΕ19 Πληροφορικής Πτυχιούχων Α.Ε.Ι. και ΠΕ20 Πληροφορικής Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. από τη Δ/βμια στην Π/θμια εκπαίδευση
Συνημμένα:
ΑρχείοΜέγεθος
Download this file (130321_eguklios_metataksewn.pdf)Εγκύκλιος μετατάξεων εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης1768 Kb

3. Πρόσκληση - ενημέρωση για την 5η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα

Στις 27-31 Μαρτίου του 2013 στην Θεσσαλονίκη η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Παράρτημα Μακεδονίας θα διοργανώσει την 5η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα με θέμα: Μαθηματικές Διαδρομές και Αναζητήσεις...
Συνημμένα:
ΑρχείοΜέγεθος
Download this file (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 5η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2013.docx)Πρόσκληση -ενημέρωση για την 5η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα 19 Kb
Download this file (Πρόγραμμα 5ης Μαθηματικής Εβδομάδας 2013 - teliko.pdf)Πρόγραμμα 5ης Μαθηματικής Εβδομάδας 20132459 Kb
ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ 
Κάτω από δρακόντεια μέτρα η παρέλαση των μαθητών
Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας χωρίς πολλά παρατράγουδα, με μικρή ένταση και με τη σύλληψη του γραμματέα του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» που ηγείται ο Μίκης Θεοδωράκης. Μέλη του κινήματος διαμαρτυρήθηκαν για την ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Μια ακόμη παρέλαση μαθητών ολοκληρώθηκε αφού πρώτα σχεδόν 4.000 αστυνομικοί μετέτρεψαν το κέντρο σε σιδερόφραχτη πόλη. Μια εθνική γιορτή και μια ημέρα που θα έπρεπε να είναι το έναυσμα για εθνική ανάταση και για να αισθανθούν περήφανα τα παιδιά μετατρέπεται κάθε φορά τα τελευταία χρόνια σε αστυνομική επιχείρηση.
Ποιος δε θα αισθανόταν ντροπή αν έβλεπε ότι οι αστυνομικοί ήταν περισσότερους από τους μαθητές και τους γονείς τους κι ότι οι τελευταίοι είδαν τα παιδιά τους από… τον Πειραιά αφού κανείς δεν πλησίαζε το Σύνταγμα αν δεν είναι διαπίστευση;
Και ποιος άραγε δε θα αισθάνεται ντροπή και στην αυριανή παρέλαση όταν για ακόμη μια φορά ο φόβος των επεισοδίων θα μετατρέψει το κέντρο σε φρούριο;
Σε μια χρονική στιγμή που ο ελληνισμός, όπου κι αν βρίσκεται, δοκιμάζεται σκληρά, κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις εθνικές εορτές για να κάνουν το «κομμάτι» τους. Τι νόημα έχει άραγε να γίνονται παρελάσεις αν θυμίζουν περισσότερο… μεταπολιτευτικές συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο; Όταν ο φόβος των επεισοδίων αναγκάζει την Αστυνομία να εκπονεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας;
Τα 15χρονα που βλέπουν ότι κάνουν παρέλαση δίπλα στα ΜΑΤ και χωρίς την παρουσία των γονιών τους, πώς να αισθάνονται άραγε που αφήσαν τον ωραίο του καφέ Κυριακάτικα για να γίνουν ακούσια, πρωταγωνιστές ενός θεάτρου του παραλόγου;
Οσοι θέλουν να κάνουν διαδηλώσεις, αντίσταση, «επανάσταση» ή ότι άλλο νομίζουν, έχουν άλλες 363 ημέρες να το πράξουν, δεν είναι ανάγκη να ξεφτιλίζουν τις εθνικές εορτές. Ευτυχώς δηλαδή που δεν είχαμε άλλα παρατράγουδα για να γελάει ο κόσμος με τα χάλια μας, όπως πριν δύο χρόνια στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, είναι ντροπή ακόμη κι αυτή η εικόνα της αστυνομοκρατούμενης μαθητικής παρέλασης. Άραγε τι θα έλεγε ο Καραϊσκάκης ο αθυρόστομος; «Άμα θα ζήσω θα…». Και δεν το γράφουμε γιατί παραμονεύει το εύθικτο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Σίγουρα, όμως, ο Κολοκοτρώνης από τη Σταδίου που βρίσκεται θα σήκωνε το άλλο δάκτυλο, το μεσαίο, με όλα αυτά που συμβαίνουν.
''Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ''

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 

15
Τη «συνεχιζόμενη αλληλεγγύη» των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία της, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στην καθιερωμένη ετήσια προκήρυξή του για την ελληνική εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, εγκωμιάζοντας παράλληλα τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών στον «εμπλουτισμό» του Αμερικανικού Έθνους.
Ο πρόεδρος Ομπάμα επισημαίνει ότι «κάθε χρόνο, η Αμερική γιορτάζει την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της γενέτειρας της δημοκρατίας και της παλαιότερης δημοκρατίας του κόσμου. Αναγνωρίζουμε τις διαρκείς συνεισφορές των Ελλήνων της Αμερικής», όπως τονίζει, προσθέτοντας ότι «στοχαζόμαστε πάνω στις αρχαίες ελληνικές αρχές που ενέπνευσαν του Ιδρυτές μας να κατοχυρωθούν οι εξουσίες της κυβέρνησης στα χέρια του λαού».
Στη συνέχεια, αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ελλάδα, είμαστε κληρονόμοι των μεγάλων δημοκρατιών» και «οι λαοί μας έχουν μάθει ότι η δημοκρατία ανθεί όταν σεβόμαστε τις διαφορές μας, εμμένουμε στις αρχές που μας ενώνουν και προχωρούμε με κοινό σκοπό».
Ο Αμερικανός ηγέτης συγχαίρει την Ελλάδα ένα «πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ», καθώς τιμά την 192η επέτειο από την ανεξαρτησία της και «υποσχόμαστε τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη μας, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία της», όπως τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι εν όψει των δυσχερειών, η Αμερική στέκεται με τον Ελληνικό λαό, με τη σιγουριά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, προασπίζοντας τα αρχαία ιδανικά του.
ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
Κυριακή της Ορθοδοξίας: Ώρα για αναστήλωση του Ελληνισμού
Ένα έθιμο της Ρωμιοσύνης το οποίο διατηρείται επί 12 αιώνες γίνεται μήνυμα αντίστασης για την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στον ιδιότυπο ζυγό που θέλει να εφαρμόσει η γερμανική ηγεμονία της Ε.Ε.  και αποδεικνύει πως οι Μεταρρυθμίσεις ξεπερνούν τα χαρακώματα της πολιτικής για το όφελος της κοινωνίας 
Του Βελισσάριου Δραγάτση
Επτά ημέρες μετά τον ερχομό της Καθαράς Δευτέρας και την έναρξη των νηστειών κλείνει απλά ο πρώτος κύκλος των νηστειών εν όψει του Πάσχα. Έρχεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία φέρνει ένα μήνυμα που πρέπει να αφυπνίζει όλους μας, να δίνει ένα μήνυμα διαρκούς αγώνα και να αποτελεί μαρτυρία αγάπης. 
Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ιδιαίτερη γιορτή. Σημαίνει την αναστήλωση των ιερών εικόνων και τη λήξη μιας παράλογης διαμάχης που δίχασε τον Ελληνισμό πριν από 12 αιώνες. Στην πορεία των χρόνων όμως έχει ένα βαθύτερο νόημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις δοκιμασίες που υφίσταται ο λαός στην Ελλάδα και την Κύπρο από τη γερμανική ηγεμονία της Ε.Ε. και τους "καλοπροαίρετους" δανειστές.
Μετά τη λειτουργία οι πιστοί βγαίνουν από τις εκκλησίες κρατώντας μια εικόνα. Ο πρώτος μεταξύ των ίσων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάνει την αρχή κι ακολουθούν όλοι μηδενός εξαιρουμένου.
Η ενέργεια αυτή σημαίνει, αφ’ ενός, ότι καθένας αποτελεί μια ζωντανή εικόνα του Θεού στο πρότυπο του «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» (Γεν. 1,26). Αφ’ ετέρου, οι εικόνες γίνονται αφορμή ώστε η κοινωνία να αναζητήσει διαύλους αναστήλωσης και ανάτασης χάρη στους οποίους θα ξεπεραστούν οι δοκιμασίες της κρίσης. Προϋπόθεση για μια τέτοια προοπτική βεβαίως είναι να «αναστηλώσουμε» στην καρδιά, στο νου και στις πράξεις μας την εικόνα του Θεού.
Τίποτε δεν κατακτιέται χωρίς τον κόπο της εγκράτειας και χωρίς τον κάματο της δημιουργίας. Η χρονική συγκυρία είτε στα εκκλησιαστικά, είτε στα κοσμικά δρώμενα επιτάσσει αναθεώρηση και αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, παρακολουθούμε και αντιδρούμε. Ορθόδοξος δεν σημαίνει απαθής.
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας σημαίνει ότι ο λόγος στον οποίο πιστεύουμε αποτελεί μαρτυρία αγάπης πέρα από τις αγκυλώσεις των ιερατείων. Όλο το πλήρωμα της εκκλησίας, καθένας μας δηλαδή, δοκιμάζεται ώστε να επιβεβαιώσει το ζήλο και την πίστη στο ιδεώδες, το οποίο απέχει από το ιδεατό όπως η ύλη από το πνεύμα.
Η ευθύνη της οποιασδήποτε κάθαρσης ξεκινά από τον εαυτό μας και από τη συνειδητοποίηση λαθών, σφαλμάτων και αδικιών. Η αναγνώρισή τους δεν σημαίνει απαλλαγή από βάρη ή ευθύνες. Αποτελεί ωστόσο την ιδανική συνθήκη για τη συνέχιση του αγώνα αναλόγως με τις συνθήκες της εποχής.
Η Ρωμιοσύνη στους αιώνες
Τα παραδείγματα στους αιώνιους κύκλους του Ελληνισμού είναι πολλά.
Από τον μυθικό θρύλο του Προμηθέα και την ιδιαίτερη εκδοχή που δίνει ο Αισχύλος στην τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» μπορεί να σκεφθεί κανείς πολλά και να αναζητήσει εξηγήσεις στα «καινά δαιμόνια» που επεχείρησε να ερμηνεύσει ο Σωκράτης. Ο αγώνας του ολοκληρώθηκε όταν ήπιε το κόνιο καταδικάζοντας το συντηρητικό παραλογισμό που επέβαλε το ιερατείο της καθεστηκυΐας τάξης για να δώσει το ερέθισμα στον καλύτερο μαθητή του, τον Πλάτωνα να δώσει συνέχεια μιας αναζήτησης που θα μπορούσε να αποτελεί ουσιαστικό και θεωρητικό προπομπό της ορθόδοξης διδασκαλίας.
Ανάλογα παραδείγματα μπορεί να αναζητήσει κανείς στις ιστορίες του Αριστοτέλη, του Πυθαγόρα ή του Διογένη. Ο Πρωταγόρας δίδαξε μία από τις αρχές της Ορθοδοξίας ότι «το θείον άγνωστον εστί» ενώ συμπληρωματικά ο Αναξαγόρας επισήμανε πως δεν είναι αιώνιος ο υλικός κόσμος.
Γι’ αυτό ο ευαγγελιστής Ιωάννης συμπλήρωσε εύστοχα ότι «εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν και Θεός ην ο Λόγος». Η εφαρμογή αυτού του λόγου είτε με την έννοια της διδασκαλίας, είτε με την έννοια της λογικής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ουσία της «αναστήλωσης» που τιμά σήμερα ο ορθόδοξος κόσμος.
Ο θεσμός και το επίκαιρο μήνυμα
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί μια γιορτή που διαρκεί επί 12 αιώνες. Θυμίζει ότι την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 842, θεοφόροι πατέρες της Εκκλησίας ως γνήσιοι Έλληνες στην καταγωγή, στη σκέψη και στη νοοτροπία άκουσαν την πρακτική αντίληψη μιας γυναίκας, της αυτοκράτειρας Θεοδώρας, μετά το θάνατο του συζύγου της Θεοφίλου. Άφησαν στην άκρη τα χαρακώματα της πολιτικής που προκάλεσε τον παραλογισμό της Εικονομαχίας και με τη Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο ικανοποίησαν το αίσθημα του λαού να πιστεύει και να αγωνίζεται για το καλύτερο.
Τι πιο επίκαιρο και τι πιο ριζοσπαστικό σήμερα, στην εποχή της στυγνής ηγεμονίας των απρόσωπων αγορών και των αριθμών απέναντι στο πολυπρόσωπο της κοινωνίας, η οποία αποτελεί την εκκλησία ως σώμα και αίμα.
Η φετινή Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ευκαιρία για περισυλλογή των Ελλήνων και ανασύνταξη της Ρωμιοσύνης απέναντι σε όσους βαυκαλίζονται νέους ζυγούς και περιπέτειες εις βάρος αυτού του λαού που έχει υποστεί τα πάνδεινα στην πορεία των αιώνων αλλά έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό στο υποσυνείδητό του: τη διαχρονικότητα και ιστορική συνέχειά του.
Όσο κι αν παλεύουν ορισμένοι να αποδείξουν με δογματικές θεωρίες ότι ως Έλληνες κι ως Ορθόδοξοι ο λαός που κατοικεί στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι αυτός που ήταν αιώνες πριν, τόσο θα υπάρχει το «λήμμα» που θα επιμένει.
Όπως έχει διδάξει ο Μέγας Βασίλειος: «Οι μέλισσες δεν πετούν σε όλα τα λουλούδια με τον ίδιο τρόπο. Κι όπου καθίσουν, δεν κοιτάνε να τα πάρουν όλα. Παίρνουν μονάχα όσο χρειάζεται στη δουλειά τους και το υπόλοιπο το παρατούν και φεύγουν. Έτσι κι εμείς, αν είμαστε φρόνιμοι. Θα πάρουμε ό,τι συγγενεύει με την αλήθεια και μας χρειάζεται και τα υπόλοιπα θα τα αφήσουμε πίσω μας».
Η σημερινή δοκιμασία μοιάζει με τη λήξη της Εικονομαχίας που τιμάται σήμερα. Το παζλ συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος.
Στη μνημειώδη «Ιστορία» του γράφει ότι η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί την κορύφωση μιας θρησκευτικής αλλά κυρίως κοινωνικής μεταρρύθμισης που σκόπευε στον περιορισμό του ρόλου της Εκκλησίας και των μοναχών, στην κατάργηση της δουλοπαροικίας, σε μία στοιχειώδη ανεξιθρησκεία, στην ανύψωση της θέσης της γυναίκας και στην αναδιοργάνωση της διοίκησης και του στρατού. Η διαμάχη αποτέλεσε το μέσον για να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις σε διοικητικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο χωρίς να αλλοιωθεί ο ρωμέικος χαρακτήρας της κοινωνίας (σ.σ. Ο Ελληνισμός ήταν πολύ πιο μπροστά από την υπόλοιπη Ευρώπη κατά επτά αιώνες. Η Μεταρρύθμιση της Βόρειας Ευρώπης σημειώθηκε τον 16ο αιώνα).
Βούληση για ενότητα και αγώνα
Αυτός είναι ο αγώνας που πρέπει να συνεχίσουμε για να υπάρχουμε ως Έλληνες –ασχέτως πόσο πιστοί και θρήσκοι (αλλά όχι θρησκόληπτοι) κι αν είμαστε. Το θρησκευτικό αίσθημα δεν είναι είδος μετρήσιμο αλλά πύρωμα ψυχής και πνεύμα, βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος εκφράζεται βασικά από τον λόγο που σ’ αυτόν κατά τον Ιωάννη υπάρχει ο Θεός.
Βλέποντας απλούς ανθρώπους σήμερα στις εκκλησίες να σηκώνουν με ευλάβεια τις εικόνες ας σκεφτούμε την αγωνία του Οδυσσέα Ελύτη.
Γράφει στην «Ιδιωτική οδό»:
«…που έφτασα στο σημείο να ονειρεύομαι για τον άνθρωπο
μια καινούργια Σαρακοστή, όπου να νηστεύει όλους τους
καρπούς της επικαιρότητας και να μη συντηρείται παρά
μόνον από τη στοιχειακή έννοια των πραγμάτων και τη
μεταφυσική τους προέκταση».
Αυτό είναι το μυστικό για να σηκώσουμε κεφάλι πιστεύοντας σε κάτι πραγματικό, αγωνιζόμενοι για ένα όραμα ρεαλιστικό, εργαζόμενοι για μια πατρίδα πάλι περήφανη με λαό ενωμένο. Η ενότητα (και η αποφασιστικότητα) του λαού πρέπει να είναι το μήνυμα για τα πολιτικά, τα οικονομικά και οποιαδήποτε άλλα ιερατεία.
Ένα έθιμο που συνδυάστηκε με τη θέσπιση της «Κυριακής της Ορθοδοξίας» πριν από 1.171 χρόνια θέλει τον ύπατο πολιτειακό άρχοντα να προσέρχεται τέτοια μέρα στην εκκλησία και να απαγγέλει δίπλα στο Δεσποτικό το «Σύμβολο της Πίστεως». Κι αυτό το έθιμο δεν επεδίωξε να κάνει τον οποιοδήποτε ηγέτη να αποδείξει την πίστη του αλλά να αντιληφθεί πως απέναντι στην οποιαδήποτε κρίση όλοι διαθέτουμε τα προνόμια της ισοτιμίας, της φθοράς και της ταπείνωσης.
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι το πρώτο βήμα μιας πορείας που οδηγεί στην Ανάσταση, αποτελεί μήνυμα «αναστήλωσης» και επιτάσσει περισυλλογή.
Τον καλύτερο επίλογο δίνει ο Οδυσσέας Ελύτης στη σελίδα 142 της συλλογής «Ανοικτά χαρτιά»:
«Να γιατί γράφω.
Γιατί η ποίηση αρχίζει από κει που την τελευταία λέξη δεν την έχει ο θάνατος. Είναι η λήξη μιας ζωής και η έναρξη μιας άλλης, που είναι η ίδια με την πρώτη αλλά που πάει πολύ βαθιά, ως το ακρότατο σημείο που μπόρεσε ν’ ανιχνεύσει η ψυχή, στα σύνορα των αντιθέτων, εκεί που ο Ήλιος κι ο Άδης αγγίζονται.
Η ατελεύτητη φορά προς το φως το φυσικό που είναι ο Λόγος, και το φως το Άκτιστον που είναι ο Θεός. Γι’ αυτό γράφω. Γιατί με γοητεύει να υπακούω σ’ αυτόν που δε γνωρίζω, που είναι ο εαυτός μου ολάκερος, όχι ο μισός που ανεβοκατεβαίνει στους δρόμους και “φέρεται εγγεγραμμένος στα μητρώα αρρένων του Δήμου”.
Είναι σωστό να δίνουμε στο άγνωστο το μέρος που του ανήκει- να γιατί πρέπει να γράφουμε. Γιατί η Ποίηση μας ξεμαθαίνει από τον κόσμο, τέτοιον που τον βρήκαμε τον κόσμο της φθοράς, που έρχεται κάποια στιγμή να δούμε ότι είναι η μόνη οδός για να υπερβούμε τη φθορά, με την έννοια που ο Θάνατος είναι η μόνη οδός για την Ανάσταση».
Συνέλληνες, καλή Κυριακή!

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΩΝΑΧΤΑ...
Μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα…για την Κύπρο
1 Είναι μισή αλήθεια ότι τάχα «το κούρεμα του Ελληνικού χρέους προκάλεσε την καταστροφή της Κύπρου».
–Όντως το PSI (κούρεμα ιδιωτικού χρέους) που έγινε στην Ελλάδα προκάλεσε ζημιές στις Κυπριακές τράπεζες που είχαν αγοράσει Ελληνικά ομόλογα. Αλλά πλήρωσαν επενδυτική επιλογή τους! Δεν εξαναγκάστηκαν να αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα. Από το συνολικό «άνοιγμα» τους, σήμερα (17 δισ.), λιγότερο από το ένα τέταρτο (γύρω στα 4 δισ.) προέρχεται από απώλειες εξ αιτίας του ελληνικού PSI πριν ένα χρόνο…
Οι κυπριακές τράπεζες είχαν ενεργητικό γύρω στα 130 δισεκατομμύρια. Απ’ αυτά επένδυσαν κατά καιρούς 6-8 δισεκατομμύρια σε ελληνικά ομόλογα. Τα πούλησαν, τα ξανά-αγόρασαν και  με το PSI βρέθηκαν να χάνουν γύρω στα 4-5 δισεκατομμύρια. Δηλαδή 3-4% του συνολικού ενεργητικού τους! Τέτοιας τάξης απώλειες δεν οδηγούν κανένα τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση…
Το βασικό τους πρόβλημα είναι ότι έφτιαξαν μια τραπεζική φούσκα! Το ίδιο ακριβώς έπαθαν η Ισλανδία (χωρίς να ανήκει καν στο ευρώ, δημιούργησε τραπεζικό τομέα δεκαπλάσιο του ΑΕΠ της), αλλά και η Ιρλανδία (που αυτή ανήκει στο ευρώ και δημιούργησε τραπεζικό τομέα πενταπλάσιο του ΑΕΠ της). Η τραπεζική κατάρρευση Ισλανδίας και Ιρλανδίας, έγινε πολύ πριν το ελληνικό PSI και χωρίς οι δύο αυτές χώρες να έχουν ούτε ένα ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Το πιο σπουδαίο: η Κύπρος μπορεί να φύγει προς τα μπρός και να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο και πολύ υγιέστερα με τα έσοδα που θα προσποριστεί από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Δεν χρειάζεται πια το μοντέλο του «τραπεζικού παράδεισου» που ήδη καταρρέει σε διάφορα σημεία του κόσμου, εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Είναι ολόκληρο ψέμα,  ότι μπορούσε το ΟΧΙ της Κύπρου να προκαλέσει υποχώρηση της Γερμανίας:
Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία – έτσι που τα έκανε ως τώρα κι εδώ που έφτασαν τα πράγματα – δεν υπήρχε καμία περίπτωση να κάνει πίσω! Διότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κατάρρευση της πολιτικής της και της ευρωζώνης. Η ίδια η Γερμανία φοβόταν ότι, αν έκανε πίσω στη «μικρή Κύπρο», αμέσως άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, θα έλεγαν ΟΧΙ κι εκείνες στους οδυνηρούς όρους του Μνημονίου τους. Κι αυτό θα κόστιζε στους υπόλοιπους εταίρους (και στην ίδια της Γερμανία) πολύ περισσότερα από τα 5,8 δισεκατομμύρια επί πλέον που θα έπρεπε να δώσουν στην Κύπρο. Μιλάμε για 10δες δισεκατομμύρια που θα χρειάζονταν σε πρώτη φάση. 100δες δισεκατομμύρια, αν έμπαινε και η Ισπανία.
Κι αν η Ιταλία βγει κι αυτή από τις διεθνείς αγορές, θα χρειαστεί τρισεκατομμύριο και πλέον! Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν να τα δανείσει κανένα κράτος της Ένωσης, ούτε η Ένωση συνολικά.
Κι αυτό, θα το προεξοφλούσαν οι αγορές αμέσως από τώρα, αν υποχωρούσε σήμερα η Γερμανία απέναντι στο ΟΧΙ της «μικρής Κύπρου»!
Εφ’ όσον η Γερμανία δεν υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσει απέναντι στο ΟΧΙ της Κύπρου, η ίδια η Κύπρος είχε δύο επιλογές:
– Είτε να βρει τα 5,8 δισεκατομμύρια από αλλού (Ρωσία)
– Είτε να επιστρέψει σε μιαν άλλη εκδοχή αυτού που μόλις απέρριψε.
Δεν έγινε το πρώτο, κι έτσι οδηγήθηκαν τα πράγματα στο δεύτερο…
3. Είναι ακόμα χειρότερο ψέμα, ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να πει αντίστοιχο όχι!
Δέστε τα μεγέθη συγκριτικά:
–Το ΌΧΙ της Κύπρου αφορά ανεύρεση 17 δισεκατομμυρίων (ή 5,8 δισεκατομμυρίων, αν παραμείνει η πρόθεση της Ε.Ε. να τη δανείσουν τα 10 δισεκατομμύρια).
–Το ΟΧΙ της Ελλάδας θα απαιτούσε να βρεθούν με τη μία πάνω από 200 ίσως και 300 δισεκατομμύρια.
Τα 5 ή ακόμα και τα 17 δισεκατομμύρια που θα κόστιζε το ΟΧΙ της Κύπρου θεωρητικά υπάρχουν δύο τρείς μεγάλες χώρες που θα μπορούσαν να της τα δώσουν. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε «εναλλακτική λύση» ούτε για την Κύπρο
Τα 200-300 που θα χρειαζόταν ένα αντίστοιχο ΟΧΙ της Ελλάδας, δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο που θα μπορούσε να της τα δώσει…
4. Είναι όχι απλώς ψέμα, αλλά ανοησία, ότι το αρχικό ΟΧΙ στο Σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από το Eurogroup τώρα, είναι παρόμοιο και αντίστοιχο με το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν πριν από 9 χρόνια…
Το ΌΧΙ στο Σχέδιο Ανάν αφορούσε τη σωτηρία της Πατρίδας, τη σωτηρία ενός κράτους.
Το ΌΧΙ στο Σχέδιο Διάσωσης του τραπεζικού συστήματος της Ένωσης, αφορούσε τη σωτηρία ενός οικονομικού μοντέλου που έχει ήδη καταρρεύσει, ενώ υπάρχει κι άλλο καλύτερο για την Κύπρο! Αφορούσε τη σωτηρία μιας «φούσκας» που έχει σπάσει, αφορούσε, αν θέλετε, τη σωτηρία μιας «στρέβλωσης»…
Μην μπερδεύουμε τη σωτηρία της πατρίδας με τη σωτηρία μας χρηματοοικονομικής «φούσκας».
Είναι αστείο να βλέπουμε κάποιους στην Ελλάδα, οι οποίοι στήριξαν το Σχέδιο Ανάν το 2004, να βροντοφωνάζουν «όχι» στο μέτριο κούρεμα των καταθέσεων, πασχίζοντας να σώσουν μια «χρηματοοικονομική φούσκα»! Κι είναι, όχι απλώς αστείο, αλλά γελοίο, να το παίζουν σήμερα και… αντικαπιταλιστές από πάνω!
5. Είναι ψέμα ότι την κρίσιμη στιγμή που ξέσπασε η Κυπριακή κρίση, υπήρχε «καλύτερη λύση» για την Κύπρο:
Η αλήθεια είναι ότι με τη λύση που προτάθηκε οι απώλειες περιορίζονταν σε ποσοστά πολύ μικρά της τάξης το 10-15% (ακόμα μικρότερο ή και καθόλου για τους μικροκαταθέτες).
Αν χρεοκοπούσαν οι τράπεζες εντός ευρωζώνης, οι απώλειες θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιες ή τριπλάσιες.
Κι αν χρεοκοπούσε η Κύπρος εκτός ευρώ, από την υποτίμηση και μόνο οι απώλειες θα ήταν πενταπλάσιες ως επταπλάσιες!
Και οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία της Κύπρου πολύ πιο μακροπρόθεσμες και πολύ πιο δύσκολο να επανορθωθούν…
Και τέλος: Το σχέδιο που φαίνεται να περνάει τώρα, είναι χειρότερο από πλευράς κουρέματος για τους μεγαλοκαταθέτες, αν και διασώζει πλήρως τους μικρούς καταθέτες (ως 100 χιλιάδες).
–Αν ήθελαν να μειώσουν την επιβάρυνση στους μεγαλοκαταθέτες γιατί απέρριψαν το προηγούμενο σχέδιο;
–Κι αν ήθελαν να σώσουν τους μικρούς καταθέτες γιατί δεν το έκαναν από την αρχή, αφού τους το πρότειναν;
6. Είναι ψέμα επίσης ότι με την απόφαση του Eurogroup «καταστράφηκε» το μοντέλο της Κύπρου. Η κατάστασή της ήταν γνωστό που οδηγούσε εδώ και ένα χρόνο. Το ήξεραν επακριβώς, ότι θα χρειάζονταν κούρεμα καταθέσεων εδώ και πολλούς μήνες (από τις αρχές Νοεμβρίου). Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό. Και το πρόβλημα διογκώθηκε στο μεταξύ!
Όμως οι ολιγάρχες είχαν αντιληφθεί τι πάει να γίνει και αρκετοί είχαν σηκώσει τα χρήματά τους (πάνω από 25 δισεκατομμύρια είχαν φύγει από τις Κυπριακές τράπεζες – το ένα τέταρτο περίπου του συνόλου των καταθέσεων πριν έξη μήνες).
Το μοντέλο «τραπεζικού παραδείσου» της Κύπρου είχε κλονιστεί προ πολλού! Κι όσο το άφηναν το πρόβλημα χωρίς να το αντιμετωπίζουν, χειροτέρευε. Δεν καταστράφηκε τώρα το μοντέλο τους. Ήταν ήδη κατεστραμμένο…
Εκείνο που μπορεί να σωθεί είναι οι καταθέσεις των Κυπρίων και κυρίως οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, που είναι «εγγυημένες».
Αλλά την κρίσιμη στιγμή διάλεξαν, με ευθύνη και της ίδιας της Κύπρου, να μειώσουν τις ζημιές των «μεγάλων καταθετών» επιβάλλοντας και ζημιές στους μικρούς που μπορούσαν να τις αποφύγουν. Αυτό είναι ολέθριο λάθος! Κι είχε αντανάκλαση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, γιατί έξαφνα η «εγγύηση» καταθέσεων ως το όριο των 100 χιλιάδων αποδείχθηκε, πρόσκαιρα, αναξιόπιστη. Και για την Κύπρο που ζήτησε να παραβιαστεί και για το Eurogroup που το προς στιγμήν το αποδέχθηκε…
Ακόμα χειρότερη ήταν η πρόταση να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων της Κύπρου (που είναι και πλεονασματικά).
Αυτό ήταν απίστευτο λάθος: για να μη πληγούν οι καταθέσεις των εξωχώριων μεγιστάνων θα έπαιρναν ρίσκο οι ασφαλισμένοι και το καθεστώς των συντάξεων στην Κύπρο! Κι όσοι τα υποστηρίζουν αυτά στην Ελλάδα εμφανίζονται ως υπερασπιστές του… λαού κατά του κεφαλαίου!
7. Είναι ψέμα ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την Κύπρο την κρίσιμη στιγμή!
Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, διέψευσε αυτό το δόλιο ισχυρισμό και ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την Ελλάδα για τη συμπαράστασή της σε όλα τα βήματα της κρίσης. Η Ελλάδα στήριξε και μέσα στο Eurogroup την πρόταση της Κύπρου, που πέρασε σε αντίθεση με ισχυρά κράτη-μέλη. Κι ύστερα τη στήριξε σε όλες τις επόμενες δύσκολες στιγμές, όταν η Κύπρος είχε απομονωθεί. Και τη στήριξε ως το τέλος της τελικής ρύθμισης, χωρίς καμιά στιγμή να προσπαθήσει να την επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Κάποιοι λένε ότι αυτό θυμίζει το δόγμα «Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται». Το δόγμα αυτό – πολύ συζητήσιμο, είναι αλήθεια – αφορούσε το εθνικό θέμα. Όπου πράγματι, η Ελλάδα δεν μπορεί να «συμπαρίσταται» απλώς, αφού είναι η ίδια «εγγυήτρια δύναμη»…
Εδώ όμως συζητάμε κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό: Συζητάμε το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου, που είναι δικό τους θέμα, αφού είναι εντελώς διαφορετικό από το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης (με δανεικά) που επίσης χρεοκόπησε.
Για το πώς θα ρυθμίσουν οι ίδιοι τον τραπεζικό τους τομέα, η Ελλάδα δεν έχει ούτε θα μπορούσε να έχει καμία ανάμιξη. Μόνο να τους στηρίζει, ιδιαίτερα όταν απομονώθηκαν μέσα στην Ευρώπη. Κι αυτό ακριβώς έκανε η Ελλάδα…
Κι όταν ζητήθηκε να αυξηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο τίμημα εξαγοράς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση και πάλι στήριξε την Κύπρο.
Δεν ήταν τυχαία η ευχαριστήρια ανακοίνωση του Προέδρου Αναστασιάδη. Ήταν απάντηση στις κακόβουλες φήμες που είχαν μεσολαβήσει. Γιατί μερικά πράγματα δεν γίνονται φωναχτά, γίνονται μόνο διακριτικά για να είναι αποτελεσματικά.
Κι ήταν απίστευτη ανευθυνότητα η προσπάθεια κάποιων να καταδημαγωγήσουν πάνω στην αγωνία των Κυπρίων αδελφών μας, αλλά και στα αυθόρμητα αισθήματα αλληλεγγύης του Ελληνικού λαού προς την Κύπρο.
Τώρα οι μάσκες έπεσαν και όλοι κατάλαβαν ποιοι νοιάζονται για την πατρίδα, και ποιοι αγωνίζονται να σώσουν την παρτίδα των μικροκομματικών τους παιγνιδιών.
Τηλέμαχος 

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
Το Νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο στις αρχές του Απρίλη στη Βουλή 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη θα κατατεθεί από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου ,   προς ψήφιση στη Βουλή, το Σχέδιο Νόμου για το Νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο.
Το Σχέδιο Νόμου για το  Τεχνολογικό Λύκειο , σύμφωνα με πληροφορίες του esos, είναι βασισμένο στην πρόταση  του 2011, αλλά με πολλές διαφοροποιήσεις (ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΕΔΩ).
Γενικά για το Λύκειο το Σχέδιο Νόμου , κινείται  προς την κατεύθυνση αλλαγής της μαθησιακής διαδικασίας.  Σχετικά   ο κ. υπουργός , έχει διατυπώσει την άποψη,
ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Είναι θα έλεγα το καίριο. Πέραν από τις διοικητικές διευθετήσεις και τον εξορθολογισμό των δομών και των διαδικασιών, πιστεύω κι εγώ και νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης όσον αφορά τη μαθησιακή διαδικασία.
ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ: Γιατί πράγματι η διαδικασία της παπαγαλίας, η διαδικασία της απομνημόνευσης πληροφοριών και στοιχείων είναι αδιέξοδη, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που το εύρος των πληροφοριών είναι τέτοιο το οποίο να κάνει τα παιδιά να μην είναι σε θέση να ποδηγετήσουν τα στοιχεία αυτά, να τα ελέγξουν, αν θέλετε.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΝΩΣΗΣ: Αυτό, λοιπόν, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε είναι το τρόπος μάθησης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει πέρα από τις βασικές γνώσεις να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα, τη μεθοδολογία της γνώσης. Να μπορούν, δηλαδή, να κατακτούν, να αποκτούν τα μαθησιακά αυτά εργαλεία τα οποία χρειάζονται και να ξέρουν πώς να τα αποκτούν φεύγοντας και από τη μαθησιακή διαδικασία. Αλλά αυτό πρέπει να το μάθουν και πρέπει να το μάθουν από το γυμνάσιο και από το λύκειο. Γι' αυτό θα δείτε ότι με το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε   για το λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά την αλλαγή της μαθησιακής διαδικασίας.
Οι προτάσεις νόμου για τις πανελλαδικές , το Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο που κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ
Τον περασμένο Γενάρη κατατέθηκαν στην Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δυο προτάσεις νόμων που αφορούν :
Α. Το Νέο Λύκειο και σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ )-(ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ), και
Β. Το Τεχνολογικό Λύκειο (ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ-(ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ)
 Την ευθύνη έχει ο υφυπουργός Παιδείας
Την ευθύνη για την κατάρτιση του Σχεδίου Νόμου για το Τεχνολογικό Λύκειο την έχει ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου ο οποίος πρόσφατα στη Βουλή είχε πεί: "Αυτό  το οποίο δουλεύουμε -και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα   θα συζητηθεί στη Βουλή- είναι ένα τεχνολογικό λύκειο σύγχρονο, μοντέρνο, συνδεδεμένο με τις επαγγελματικές ανάγκες των  μαθητών, αλλά πάνω απ’ όλα συνδεδεμένο με μία άλλου τύπου εκπαίδευση, η οποία θα έχει σχέση και με την κοινωνία και με την οικονομία".
Ο κ. υφυπουργός είχε επισημάνει και τα εξής:
Α.Είναι πλέον εθνική ανάγκη για ένα νέο σχεδιασμό όχι απλά στο γενικό λύκειο, αλλά στην ουσία στο τεχνολογικό λύκειο.
Β. Είναι κάτι το οποίο στο Υπουργείο Παιδείας αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας, εδραία πεποίθησή μας, ότι η μεταρρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή για το λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο πρέπει να συνδέει τις ανάγκες της χώρας με την τεχνολογική εκπαίδευση.
Γ.Είμαστε από αυτές τις χώρες της Ευρώπης που έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εγγεγραμμένων μαθητών σε τεχνολογικά λύκεια, ενώ εκεί βρίσκεται ακριβώς ένας από τους παράγοντες της λύσης -και όχι του προβλήματος- για την καταπολέμηση της ανεργίας.
 ΕΠΕΤΕΙΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ
Ο Ελληνισμός εορτάζει την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Τιμούμε τους ήρωες του 1821, που έκαναν πράξη το όνειρο και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενεών, εξασφαλίζοντας σε μας, μεταξύ άλλων και τα δύο υπέρτατα αγαθά: την ανεξαρτησία μας ως Έθνους και την ελευθερία μας ως Λαού.
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής προγραμμάτισε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην έδρα της, τον Πολύγυρο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
 
Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013.
1.Από τις 9 το πρωί σ’ όλα τα εκπαιδευτήρια της πόλης θα... πραγματοποιηθούν Πανηγυρικοί Εορτασμοί με διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες.
3.Στις 11 το πρωί μαθητές με επικεφαλής τους δασκάλους και καθηγητές τους θα αποτίσουν φόρο τιμής στο Μνημείο των ηρώων της πόλης. Η εκδήλωση θα κλείσει με την κατάθεση στεφανιών από όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Γραφείου Φυσικής Αγωγής.
 
Β. ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013.
1.Από τις 8 το πρωί της 23ης Μαρτίου 2013 και ως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων κτιρίων, των Ν.Π.Δ.Δ και Ι.Δ, των Τραπεζών, των σπιτιών των πολιτών, καθώς και των ιδιωτικών καταστημάτων.
2.Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των Ν.Π.Δ.Δ, Ι.Δ., Οργανισμών και τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες, στις 24 και 25 Μαρτίου 2013.
 
Γ. ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013.
Ώρα 07:30 : Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Εκκλησίας.
Ώρα 10:00 :  Η Φιλαρμονική του Δήμου θα περάσει από τους δρόμους της πόλης, παιανίζοντας θριαμβευτικά εμβατήρια.
Ώρα 10:30 : Τέλεση δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος.
Πέρας προσέλευσης των επισήμων στον Ιερό Ναό ορίζεται η 10:15 . Κατά την προσέλευση των επισήμων η Φιλαρμονική του Δήμου θα αποδίδει τιμές. 
Μετά το τέλος της δοξολογίας θα εκφωνηθεί στο Μητροπολιτικό Ι. Ναό ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Μιχαήλ Δρούγκα, εκπαιδευτικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου.
Ώρα 11:15 : Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των ηρώων.
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη αυτών που έπεσαν για την πατρίδα και θα ακολουθήσει η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Ώρα 11:30 : Παρέλαση μαθητών μπροστά από τους εκπροσώπους της εκκλησίας, της πολιτείας, της Τ.Α, των φορέων της πόλης και των κατοίκων της.
Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης. Τη βουλή θα εκπροσωπήσει ο κ. Ευθύμης Καρανάσιος, Βουλευτής Χαλκιδικής.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 
Η Π.Ε. Χαλκιδικής θα βραβεύσει μαθητές που διακρίθηκαν σε έκθεση για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της Μακεδονίας 
Η Π.Ε. Χαλκιδικής θα βραβεύσει μαθητές που διακρίθηκαν σε έκθεση για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της Μακεδονίας (21/3/2013)

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής θα βραβεύσει μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό έκθεσης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013, ώρα 12:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

- Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ι. Γιώργου.
- Χαιρετισμός του Δ/ντη της Δ/νσης Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, κ. Θ. Ταπανίδη.
- Ανάγνωση της έκθεσης του πρώτου μαθητή Γυμνασίου.
- Ανάγνωση της έκθεσης του πρώτου μαθητή Λυκείου.
- Χαιρετισμός του Υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδη και απονομή του πρώτου επάθλου.
- Απονομή επάθλων.
- Λήξη τελετής.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...
Η Κομισιόν διαφοροποιείται από το Eurogroup για τις καταθέσεις
Αναμένεται ανακοίνωση με την οποία θα δηλώνει ότι είναι εγγυημένες έως 100.000 ευρώ
Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στο θέμα του κουρέματος των καταθέσεων στις κυπριακές Τράπεζες που αποφάσισε το Eurogroup αλλά δεν ενέκρινε η κυπριακή Βουλή.
Το μεσημέρι της Τετάρτης δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται ανακοίνωση της Κομισιόν η οποία θα διαφοροποιείται από το Eurogroup, και θα δηλώνει ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Επίσης θα ζητάει από την κυπριακή κυβέρνηση και από την τρόικα να βρουν τρόπους για άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΪΚΑ
Συζητείται το νέο σχέδιο
ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και σήμερα στην Κύπρο. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή από το κλιμάκιο της τρόικας, η Κομισιόν φέρεται να αλλάζει στάση και να διαχωρίζει τη θέση της από το Eurogroup.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία θα διαφοροποιείται από το Eurogroup, και θα δηλώνει ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης θα ζητάει από την κυπριακή κυβέρνηση και από την τρόικα να βρουν τρόπους για άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Νωρίτερα, το «σχέδιο Β» συζητήθηκε και επίσημα στη Κύπρο, όπως δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος έπειτα από τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Αναστασιαδη με την τρόικα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί, έχουν καταλήξει σε μία διαπραγματευτική θέση για τη διαμόρφωση σχεδίου διάσωσης της Κύπρου. Η θέση αυτή θα τεθεί σε συζήτηση στα επιτελεία των κομμάτων, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η τρόικα φέρεται να έχει απορρίψει το «Σχέδιο Β» ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυπριακή κυβέρνηση.
Δεδομένου ότι η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, η Λευκωσία οφείλει να βρει μία εναλλακτική λύση προκειμένου να καλύψει τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ που θα αντλούσε από το εν λόγω μέτρο.
Τα 5,8 δισ. αποτελούν μέρος των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να συγκεντρώσει η Λευκωσία προκειμένου να συμπληρωθεί το πλήρες πακέτο διάσωσης που χρειάζεται, ύψους 17 δισεκατομμυρίων. Τα υπόλοιπα 10 δισ. θα προέλθουν από δάνεια που θα της παραχωρήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι της, εφόσον βεβαίως κριθεί ικανοποιητικό το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυπριακή κυβέρνηση στην τρόικα.

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την τρόικα
Χωρίς επίσημες δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Αναστασιαδη με την τρόικα, όπου ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν κατατέθηκε  πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για σχέδιο διάσωσης εντός της ζώνης του ευρώ.
Αυτή την ώρα το κλιμάκιο της τρόικας μεταβαίνει στην κυπριακή Βουλή για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τεχνοκρατών με τον διοικητή και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Κατά πληροφορίες, η νέα πρόταση θα περιλαμβάνει έναν κώδικα συνεργασίας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναχρηματοδότησης του ρωσικού δανείου, αλλά και συνεισφοράς των κυπρίων πολιτών.

Νέο σενάριο στο τραπέζι
Διάφορα σενάρια εξετάζονται πυρετωδώς αυτή την ώρα στην Κεντρική Τράπεζα, μεταξύ των οποίων και η έκδοση κρατικών ομολόγων. Ωστόσο τέτοια κίνηση συνεπάγεται με αύξηση του δημόσιου χρέους και για αυτό εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου μέσω της οποίας θα εκδοθούν τα ομόλογα για να μην επιβαρυνθεί το κράτος. Τα ομόλογα θα συνδέονται είτε με ακίνητα είτε με το ΦΑ. Η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί από την πολιτική ηγεσία.

Έτοιμo να συνεδριάσει το Eurogroup αν υπάρξει κυπριακή πρόταση
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν ταχέως, αν η Κύπρος διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διόρθωση του σχεδίου διάσωσής της, το οποίο περιλαμβάνει ένα έκτακτο και πολύ αμφιλεγόμενο τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που η χώρα δεν είναι πιθανόν να κάνει εντός της ημέρας, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή.
«Δεν γνωρίζουμε πότε οι κυπριακές αρχές θα βάλουν μια πρόταση στο τραπέζι. Πιθανόν όχι σήμερα», δήλωσε η πηγή αυτή.
«Η ευρωζώνη θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά αν η Λευκωσία κάνει συγκεκριμένες προτάσεις", πρόσθεσε. Η ζώνη του ευρώ έλαβε χθες το βράδυ γνώση της απόρριψης από το κυπριακό κοινοβούλιο του σχεδίου αρωγής προς την Κύπρο, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε εναντίον των "ανεύθυνων" λύσεων. "Επιβεβαιώνω ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να βοηθήσει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της και επαναλαμβάνω την πρόταση του Eurogroup όπως την παρουσίασα τη Δευτέρα», η οποία έγκειται στη μη φορολόγηση των καταθέσων κάτω των 100.000 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να τροποποιήσει το τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να αποφέρει 5,8 δισεκ. ευρώ και η Κύπρος θα κάνει μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.
Το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο σενάρια:
Το πρώτο σενάριο:
1. Κανονικά η αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τα 10 δισ. της απόφασης του Eurogroup
2. Παράταση αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου μέχρι το 2021 (2.5 δισ.)
3. Τέλος ενίσχυσης σε ένα ειδικό Ταμείο της χώρας με συμμετοχή μόνο των Κύπριων πολιτών. Παράλληλα ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, με δάνειο από τα Ταμεία Πρόνοιας.
4. Ρευστότητα απεριόριστη από τον ELA
5. Ρωσική δέσμευση για μεταφορά καταθετών στο νησί ώστε να παραμείνουμε χρηματοπιστωτικό κέντρο
Το δεύτερο σενάριο:
1. Απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Εδώ θα γίνει και η κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ.
2. Στρατηγικός ρόλος στην Ρωσία στο θέμα του τερματικού φυσικού αερίου.
3. Νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Η Λαϊκή φαίνεται πως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον 4 Ρώσων επενδυτών.