Powered By Blogger

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Στο "τραπέζι" ο ΦΠΑ σε εστίαση και φόρο πετρελαίου

Τι συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της Τρόικα. Ποια ήταν τα 8 θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση
Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση άνοιξε κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους της Τρόικα, με το επιχείρημα ότι στο σημερινό του επίπεδο είναι όχι μόνο κοινωνικά επώδυνος, αλλά και αναποτελεσματικός.
Σύμφωνα με τα "Νέα", η κυβέρνηση επικαλέστηκε μάλιστα έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% τον Σεπτέμβριο του 2011 οδήγησε σε αύξηση των εσόδων, αλλά κατά πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη.
Το κλιμάκιο της Τρόικα δεν έδωσε απάντηση την Κυριακή, όμως από πολιτικές πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν, ότι προ ημερών διαβιβάστηκαν στο οικονομικό επιτελείο επιφυλάξεις εκ μέρους της, καθώς φοβάται ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η εφαρμογή του προγράμματος.
Καθοριστική για την έκβαση της επιθεώρησης της Τρόικα θα είναι οι επόμενες ημέρες. Από τις εξελίξεις θα κριθεί η εκταμίευση του υπολοίπου της ήδη εγκεκριμένης δόσης του Δεκεμβρίου, καθώς και της επόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ.
"Παζάρια" για τις απολύσεις
Οι απολύσεις, μαζί με την κινητικότητα, και τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ετέθησαν από τους τροϊκανούς, στο πλαίσιο της συζήτησης των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου, 2,8 δισ ευρώ. Τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν επίσης τη διαμόρφωση οργανογραμμάτων για τα υπουργεία και τη διαμόρφωση στόχων για το τέλος του 2014 . Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, απολύσεις δεν συζητήθηκαν, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη, όπου θα ανοίξει όλη η βεντάλια των σχετικών θεμάτων.
Ενώ όμως έθεσε θέμα απολύσεων, η τρόικα ταυτόχρονα αναγνώρισε και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η μεγάλη άνοδος της ανεργίας , σύμφωνα με την ίδια υψηλόβαθμη πηγή. Η ανεργία αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα της συζήτησης σήμερα το πρωί. Θέλουν να συζητήσουμε λύσεις που μπορούν να υπάρξουν με τους διαθέσιμους πόρους, ανέφερε η πηγή.
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έθιξε για πρώτη φορά θέμα αναποτελεσματικών φόρων, και συγκεκριμένα του ΦΠΑ στην εστίαση, όπου επιδιώκει να γίνει αποδεκτή η μείωσή του. Προς το παρόν, δεν υπάρχει απάντηση εκ μέρους της τρόικας.
Οι Μαρκ Φλάναγκαν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ , σύμφωνα με την ίδια πηγή του οικονομικού επιτελείου, συζήτησαν επίσης με τους Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταϊκούρα, Γιώργο Μαυραγάνη, Χάρη Θεοχάρη (γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων), Γιώργο Μέργο(γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών) και Πάνο Τσακλόγλου (επικεφαλής του Συμβούλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) την εκτέλεση του προϋπολογισμού , τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για την ύφεση του 2013, τις διαρθρωτικές αλλαγές , τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Προς το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη, προγραμματίζεται η συνάντηση της τρόικας με τον Πρωθυπουργό.
Οι οκτώ άξονες ελέγχου της ελληνικής οικονομίας
Σε οκτώ βασικούς άξονες εστιάζεται ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας, ώστε, στην περίπτωση συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις, να "ανοίξει ο δρόμος" για τις δύο επόμενες δόσεις, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Όπως επισήμανε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, οι οκτώ άξονες αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν μια πρώτη εικόνα από τα τεχνικά κλιμάκια (βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στην Αθήνα), αλλά "τους λείπουν πολλά στοιχεία για μια πλήρη εικόνα".
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα τεθούν στον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, οι δομές των υπουργείων (τα νέα οργανογράμματα για να εντοπισθεί το πλεονάζον προσωπικό) και οι τριμηνιαίοι στόχοι για την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις έως το τέλος του 2014.
Για το φλέγον θέμα της υστέρησης των εσόδων, η κυβέρνηση παρουσίασε στην τρόικα την αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μετά και την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Από την πλευρά της, η τρόικα ζητεί να ενημερωθεί πώς λειτουργεί η νέα διοίκηση και ποιος είναι ο βαθμός ανεξαρτησίας της από την κεντρική διοίκηση, όπως επιθυμεί να έχει πλήρη εικόνα και για το ΣΔΟΕ.
Στις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και υπάρχουν ημερομηνίες ολοκλήρωσής τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένει τον Απρίλιο δεσμευτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ. Ενώ, έμφαση δίδεται και στο νομοθετικό πλαίσιο για λιμένες, ύδατα και αεροδρόμια, καθώς και στην αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ήδη θέσει στο "μικροσκόπιο" και τις προβολές εσόδων της περιόδου 2013- 2017, τις κρατικές δαπάνες (ειδικά για μισθούς και συντάξεις), τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το ζήτημα των καθυστερούμενων επιστροφών φόρων, την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από ακίνητα του Δημοσίου, τις επικουρικές συντάξεις, την ενοποίηση των ταμείων και τις καθυστερούμενες οφειλές, το κόστος των νέων προμηθειών εξοπλισμού και φαρμάκων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, αλλά και το ενδεχόμενο κάλυψης βασικών παροχών φροντίδας για τους μακροχρόνια ανέργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου