Powered By Blogger

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Αρβανιτόπουλος: Στην ώρα τους οι εξετάσεις - «Ομπρέλα» από ΑΔΕΔΥ αναζητεί η ΟΛΜΕ
Πολύωρη και σε βαρύ κλίμα είναι η συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, καθώς από το μεσημέρι βρίσκεται σε ισχύ η πολιτική επιστράτευση. Οι εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους διαμηνύει εκ νέου ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Αρβανιτόπουλος: Στην ώρα τους οι εξετάσεις - «Ομπρέλα» από ΑΔΕΔΥ αναζητεί η ΟΛΜΕ
Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ έχουν εξουσιοδοτηθεί από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών σε μεγάλη πλειοψηφία να υποστηρίξουν την απόφαση για απεργίες, αν και η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε επιστράτευση.
Ενα από τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ήταν το κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μην υπακούσουν στην επιστράτευση και να μην παραστούν στις εξετάσεις.
Ο Βασίλης Τζαφάς, πρόεδρος της ΕΛΜΕ νότιας Αθήνας τόνισε ότι οι καθηγητές καλούν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να κηρύξουν 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου.
Επίσης πρόσθεσε ότι οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ έχουν εξουσιοδοτηθεί να εξετάσουν αν διαμορφώνονται όροι να «σπάσει» η επιστράτευση.
Οι καθηγητές, από μόνοι τους ως κλάδος, είπε, δεν μπορούν να πάνε κόντρα στην επιστράτευση, αν δεν δημιουργηθούν γενικότεροι όροι κινήματος.
Ο πρόεδρος της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Χρήστος Ζαγανίδης είπε ότι η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, όπως και οι ηγεσίες των υπολοίπων εργαζομένων.
Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θέμις Κοτσυφάκης είπε ότι το σώμα των εκπαιδευτικών είναι οργισμένο, αγανακτισμένο και αποφασισμένο να αγωνισθεί.
Η ΓΣΕΕ, πάντως, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος της ΟΛΜΕ, καθώς αποφάσισε να πραγματοποιήσει τρίωτη στάση εργασίας την Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα και συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με την ΑΔΕΔΥ.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση παράβλεψης της απόφασης για επιστράτευση, ο νόμος προβλέπει αυτόφωρη σύλληψη, παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο με ποινή τουλάχιστον τριών μηνών και στο πειθαρχικό σκέλος απόλυση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή ψηφοφορία των καθηγητών για την απεργία, ψήφισαν 22.000 σε σύνολο 88.000 καθηγητών.
Το πρωί και η Ομοσπονδία των δασκάλων τάχθηκε στο πλευρό των καθηγητών, ενώ οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ συναντήθηκαν σήμερα με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος, αφού άκουσε τα αιτήματά τους, επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κανονικά και στην ώρα τους.
Αρβανιτόπουλος: Οι εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους.
«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση προχώρησαν σε μία επιβεβλημένη απόφαση, για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους. Ύψιστο καθήκον όλων είναι η δημιουργία κλίματος ηρεμίας για την ολοκλήρωση της κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών. Τώρα προέχει η άσκηση του καθήκοντος και η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτό άλλωστε επιθυμεί η ελληνική κοινωνία.
» Εύχομαι καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς» αναφέρει ο υπουργός Παιδείας στη δήλωσή του.
Νωρίτερα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές δύνανται απρόσκοπτα να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, προσκομίζοντας μόνο το δελτίο εξεταζομένου, που έχουν παραλάβει από τα Λύκειά τους.
ΠΑΣΟΚ: Να διασφαλιστεί ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων
«Πάγωμα», απόσυρση και επανεξέταση του Προεδρικού Διατάγματος, έναρξη του διαλόγου και άρση της πολιτικής επιστράτευσης, ζήτησε το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατά τη συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΠΕ του Κινήματος Νίκο Ανδρουλάκη, στην Ιπποκράτους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των καθηγητών Νίκος Παπαχρήστος.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ζητεί από τους εκπαιδευτικούς να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει το ταχύτερο σε διάλογο με την ΟΛΜΕ, επανεξετάζοντας τις διατάξεις του ΠΔ για τις μεταθέσεις και, τέλος, χαρακτηρίζει αυτονόητη την άρση της επιστράτευσης με το τέλος των εξετάσεων και τη βαθμολόγηση των γραπτών.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαχρήστος είπε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, κόμματα με τα οποία συναντήθηκε η ΟΛΜΕ, δεσμεύτηκαν ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματά της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τόνισε ότι «αναμένουμε τις πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων». Πρόσθεσε δε ότι οι επαφές της ΟΛΜΕ με τα κόμματα ολοκληρώνονται αύριο με επίσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να λυθούν τα θέματα πριν την Παρασκευή, οπότε και ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, ο κ. Παπαχρήστος επεσήμανε ότι «εμείς πρώτοι έχουμε πει ότι εφόσον δεν υπογραφεί το ΠΔ και ανοίξει ο διάλογος, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πίσω», συμπληρώνοντας ότι «το έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό, αλλά δεν έχουμε εισακουστεί».
Τέλος, ανέφερε ότι ο υπουργός Παιδείας θα δεχτεί τις θέσεις και τις εισηγήσεις των δύο προαναφερθέντων κομμάτων και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τις πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων προς αυτή την κατεύθυνση».
Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση του, ζητά από τους εκπαιδευτικούς «να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων που αρχίζουν την Παρασκευή, ανταποκρινόμενοι στις αγωνίες και τις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους» και σημειώνει ότι «τώρα είναι η στιγμή να αναστείλουν την απόφαση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στις εξετάσεις - και κατά την διάρκεια της βαθμολογίας των γραπτών - σεβόμενοι την θέληση της κοινωνίας» και πως «οι εξετάσεις σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν ομαλά, όπως και η λογική επιβάλλει».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Παιδείας «να προχωρήσει το ταχύτερο σε ανοιχτό διάλογο με την ΟΛΜΕ, επανεξετάζοντας τις διατάξεις και το περιεχόμενο του ΠΔ για τις μεταθέσεις που προωθεί το υπουργείο».
Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι για το θέμα αυτό, το ΠΑΣΟΚ από τις 30.04.2013 με ανακοίνωσή του έχει αναφέρει ότι «το ΠΔ όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ορθολογικότερη κατανομή των εκπαιδευτικών, αλλά δημιουργεί επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες», οι οποίες, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν επιπλέον ταλαιπωρία στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους. «Ο διάλογος αυτός μπορεί να οδηγήσει σε κοινά αποδεκτές λύσεις», τονίζεται.
Τέλος, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως αυτονόητο ότι με την ομαλή λήξη των πανελλαδικών και προαγωγικών εξετάσεων και τη βαθμολόγηση των γραπτών θα πρέπει να αρθεί και το μέτρο της επιστράτευσης.
ΚΚΕ: Αρση της επιστράτευσης
Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει την επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, η οποία επρόκειτο να συζητηθεί στη Βουλή αύριο, Πέμπτη.
«Η στάση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την επιδίωξη της να επιβάλει με την καταστολή και τον αυταρχισμό την πολιτική που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων και διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ, το οποίο ζητά, όπως και στην ερώτησή του, να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άρση του μέτρου της επιστράτευσης.
Τέλος, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος Νίκο Σοφιανό, θα συναντηθεί αύριο με την ΟΛΜΕ στον Περισσό στις 14.30.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου