Powered By Blogger

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ...
Γιορτάζουν σήμερα τα Μουσεία
Διήμερες εκδηλώσεις χορού, θεάτρου, λόγου και μουσικής με ελεύθερη είσοδο! 
Ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει καθιερωθεί η 18η Μαϊου και είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που έχει να κάνει με τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου.
Φέτος το θέμα που έχει επιλεγεί είναι «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή».
Δείτε τα πιο ενδιαφέροντα δρώμενα στα μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο!
Εθνικό Αρχαιλογικό Μουσείο
Πιστό στο πνεύμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει στο κοινό εκδηλώσεις χορού, θεάτρου, λόγου και μουσικής, που εντάσσονται στην πολιτική εξωστρέφειας του Μουσείου και συνδυάζονται με την παραδοσιακή του αποστολή για διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι εκδηλώσεις σχεδιάστηκαν από κοινού με άλλους πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες και αποσκοπούν στο διάλογο ανάμεσα στα αρχαία αριστουργήματα που φιλοξενεί το Μουσείο και στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Μικροί και μεγάλοι έχουν έτσι τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δράσεις που προάγουν την αμοιβαία κατανόηση του παλαιού με το νέο, η οποία λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος στη διαδικασία της αλλαγής των στάσεων και των αντιλήψεων και στην κοινωνική συνοχή.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει αναλυτικά ως εξής:
Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 12.00 Αίθουσες 11, 13, 15, 17 και 34
Παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας - ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΗΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, με τίτλο "ασκήσεις ετοιμότητας". Το χοροθέατρο παρουσιάζεται σε πέντε από τις αίθουσες της Συλλογής Γλυπτών του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα ακολουθήσουν τους χορευτές των ασκήσεων ετοιμότητας σε πέντε ολιγόλεπτες στάσεις-«ασκήσεις». Πρόκειται για μια παραγωγή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας « Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013. La Bottega delle voci- Centro di Produzione Teatrale II - La Bottega II". Σκηνοθεσία - χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας. Είσοδος ελεύθερη, χωρίς να είναι απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.
Κυριακή 19 Μαΐου
Ώρα 11.00 Αίθριο. Θεατρική παράσταση με τίτλο «Η ΑΦ01 και η μαγική Ίυγγα» για μικρούς και μεγάλους με πήλινες κούκλες από το Κουκλοθίασο «Ψευτιά με Αυτιά». Μια ιστορία δράσης και μυστηρίου για μικρούς και μεγάλους που αφορά στην ευαισθητοποίηση των θεατών για την αρχαιοκαπηλία. Για παιδιά άνω των 4 ετών. Απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής κατά προτεραιότητα.
Ώρα 12.30 Αίθριο. «Πριν τη φωτιά...» Ο Προμηθέας Δεσμώτης σε μια αφήγηση για μεγάλους από την αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη και το μουσικό Γιάννη Ψειμάδα, που θα αποδώσει μελοποιημένα χορικά του Αισχύλου. Δεν απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής.
Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης έκοψε αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον πετεινό. Την ημέρα αυτή οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές πραγματοποιούν για ενήλικες και παιδιά δράσεις με θέμα τον πετεινό στις αίθουσες του Μουσείου. Στις 21:00, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, ερμηνεύει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.
Νομισματικό Μουσείο
Με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε ευαισθητοποιημένους πολίτες, μαθητές και φοιτητές, αλλά και αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, το Νομισματικό Μουσείο γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή».
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από δράσεις που επικαιροποιούν την προσφορά της ως κοινωνικού αγαθού στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που ανανεώνεται προσαρμοζόμενη συνεχώς στα νέα δεδομένα. Οι εταιρείες Δεληολάνης- Old Bakers και το αναψυκτήριο του Νομισματικού Μουσείου θα υποστηρίξουν τη δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Μουσείου.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η Ημέρα και Νύχτα των Μουσείων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις, προβολές ταινιών και δράσεις για παιδιά με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις μόνιμες συλλογές του με σύντομες διαδραστικές ξεναγήσεις. Ενώ, πραγματοποιείται ξενάγηση και στην περιοδική έκθεση του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013.
Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει σειρά εκδηλώσεων και καλεί τους επισκέπτες του να ταξιδέψουν από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design, με «ζωντανά» εργαστήρια στους χώρους του Μουσείου. Παράλληλα γίνονται Εγκαίνια έκθεσης «Το Μουσείο αλλιώς – 35 χρόνια Πωλητήριο. Από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design». Σε τρεις θέσεις μέσα στον εκθεσιακό χώρο τα παιδιά παίζοντας με ποικίλα υλικά μαθαίνουν για τις τεχνικές της αγγειογραφίας και τις χρήσεις των αγγείων, κατασκευάζουν κοσμήματα και μέσα από τους ήρωες μιας άλλης εποχής δημιουργούν τους δικούς τους ήρωες.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με το έργο-δράση Ελένη των Ρένας Παπασπύρου και Άσπας Στασινοπούλου. Ειδικά εκείνη την ημέρα το μουσείο θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από τις 11 το πρωί έως τα μεσάνυχτα.
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με εκπαιδευτικά προγράμματα και περιήγηση στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου την Κυριακή 12/5.
Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας
Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας συνεργάζεται με πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς (Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ΚΕΘΕΑ Στροφή) και καλλιτέχνες προγραμματίζοντας εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για μία νύχτα (Σάββατο 18 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα), που περιλαμβάνουν εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, προβολές βίντεο, ξεναγήσεις, έκθεση αρχειακού υλικού αντλημένου από το Ιστορικό Αρχείο και σχετικού με το φετινό θέμα, καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
Έχουν προγραμματιστεί νυχτερινές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στην τρέχουσα έκθεση «Μακρουλάκης. Η Αρμονία των Εικόνων 1956-2013», στην οποία έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, φανερώνουν την αμετακίνητη θέση του δημιουργού απέναντι στη ζωγραφική απόδοση της γαλήνιας ενατένισης της ζωής και του έρωτα.
Ίδρυμα Ευγενίδου
Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 και από τις 9 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο– σε όλους τους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σε όλες τις δραστηριότητες (πλην της παρατήρησης του ουρανού με τηλεσκόπια) απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων.
Θεσσαλονίκη
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με ανοιχτές ξενάγησεις στη μόνιμη συλλογή και στις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, μια μουσειοπαιδαγωγική δράση για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών και μια performance σε μορφή ζωντανής installation.
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Στις 18 Μαΐου, ώρα 21.00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία soul blues & vintage grooves με το συγκρότημα Piece of Joy στο αίθριο του Μουσείου. Από την Παρασκευή 17 ως και την Κυριακή 19 Μαΐου, 17 κεραμίστες του Συλλόγου Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Βορείου Ελλάδος εκθέτουν τα έργα τους και κατασκευάζουν αντικείμενα από πηλό μαζί με μαθητές, οικογένειες και ενήλικες επισκέπτες στα υπαίθρια εργαστήρια κεραμικής του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου