Χρονοδιάγραμμα-εξπρές για το δάνειο με 79 μέτρα σε δέκα ημέρες
Τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία
Τα μέτρα αλλάζουν βίαια το συνολικό μεταπολιτευτικό οικονομικό οικοδόμημα
Αθήνα
Την υπογραφή 79 υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα αλλάξουν τη ζωή όλων των εργαζομένων, εντός δεκαημέρου, μαζί με την ψήφιση του εφαρμοστικού για τις νέες μειώσεις μισθών-συντάξεων και την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού επιβάλλουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι, ώστε να δοθεί το δάνειο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των προαπαιτούμενων δράσεων και των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, και το οποίο παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής, προβλέπονται ουσιαστικά αλλαγές που επιφέρουν βίαιη και ταχεία μεταβολή του μεταπολιτευτικού οικοδομήματος της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι το αργότερο ως την προκήρυξη των εκλογών να έχει κλείσει η οικονομική πολιτική για την περίοδο μέχρι το 2015.
Ανάμεσα στις πιο ανατρεπτικές αποφάσεις βρίσκεται η διά νόμου κατάργηση της μονιμότητας της εργασίας (σε δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και όπου αλλού υφίσταται) και των συλλογικών συμβάσεων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους με κατάργηση των ΟΕΚ και ΟΕΕ και των πολυτεκνικών επιδομάτων -ακόμη και του επιδόματος τροφής των φοιτητών- και η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε εξετάσεις και περίθαλψη.
Στη «διορία» μέχρι το τέλος του μήνα περιλαμβάνονται επίσης οι μειώσεις στις συντάξεις, οι περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και των αμυντικών δαπανών.
Τα μέτρα αυτά καλείται να εφαρμόσει είτε με αποφάσεις είτε μέσω του εφαρμοστικού η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να εγκριθεί το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του PSI.
Όσον αφορά συγκεκριμένα το PSI, στόχος για το οποίο είναι η ολοκλήρωσή του μέχρι τα μέσα Μαρτίου, τις επόμενες ώρες μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες για την ανταλλαγή, καθώς και το πώς θα συμμετάσχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες, παραιτούμενες από τα κέρδη τους στα ελληνικά ομόλογα.
Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αντάλλαξαν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους με νέα, ακριβώς ίδια, ώστε να μπορούν να εξαιρεθούν από τις ρήτρες συλλογικής δράσης. Στη συνέχεια, το σχέδιο προβλέπει, ότι τα κέρδη από αυτά τα ομόλογα θα διανεμηθούν στις κυβερνήσεις και αυτές με τη σειρά τους θα τα δώσουν στο νέο πακέτο για την Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου