Powered By Blogger

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Λ.Μ.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΛΜΕ Χαλκιδικής: Οι γραπτές εκθέσεις των υποστηρικτικών μαθημάτων οδηγούν στην αξιολόγηση
ΕΛΜΕ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ               
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ                                                          
Τηλ. Fax  23710 22001
http://www.elmechalkidikis.blogspot.com        
                                     
Θέμα : «Αξιολόγηση»

 Αυτές τις μέρες αποστέλλονται έγγραφα από σχολικούς συμβούλους με τα οποία ζητούν από συναδέλφους που κάνουν υποστηρικτικά μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών στην Α’  ΕΠΑΛ, να συντάξουν γραπτή έκθεση για την πορεία του κάθε μαθήματος, όπου να περιλαμβάνονται στοιχεία για τις ενότητες που διδάχτηκαν, το υλικό που χρησιμοποιήθηκε, μαθησιακά αποτελέσματα και επιδόσεις, απόψεις και προτάσεις μαθητών και καθηγητών. Ειδικότερα ζητήθηκε να γίνει σύγκριση των επιδόσεων των μαθητών μετά τη διδασκαλία του μαθήματος σε σχέση με τα αποτελέσματα των αρχικών διαγνωστικών τεστ.

 Είναι η πρώτη φορά που η μέχρι τώρα άμεση επικοινωνία των συμβούλων με τους καθηγητές πάνω σε αυτά τα ζητήματα, τείνει να αντικατασταθεί από γραπτές αναφορές που παραπέμπουν ευθέως σε διαδικασίες αξιολόγησης. Άλλωστε αποκαλυπτικά είναι τα λόγια της κας Διαμαντοπούλου: «Φέτος η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά, γιατί όσοι καθηγητές και δάσκαλοι δεν συμμετέχουν δεν θα μπορούν να έχουν καμία εξέλιξη» , «Επί 34 χρόνια δεν έχει αξιολογηθεί κανένας εκπαιδευτικός στη χώρα» , «Όσοι δεν έχουν τα προσόντα θα απολυθούν, όπως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα».

 Ταυτόχρονα στοχευμένα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου αναφέρουν σαν βασικά κριτήρια αξιολόγησης την επίδοση των μαθητών, το ποσοστό τήρησης της ύλης, το ποσοστό επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις κλπ. Αγνοώντας εσκεμμένα κάθε κοινωνικό-οικονομικό παράγοντα που συμβάλλει στη σχολική επιτυχία ή αποτυχία, τα αναλυτικά προγράμματα, την κατάργηση της ΠΔΣ, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς ως τους μόνους υπεύθυνους για τα δεινά της παιδείας.

 Όλοι ξέρουμε όμως και πρώτη η «υπουργός της φωτοτυπίας» ότι η αξιολόγηση όπως την εννοούν, δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας παιδείας. Στόχος τους είναι από τη μια να προχωρήσουν σε απολύσεις ( 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι λιγότεροι ως το 2015, 15.000 απολύσεις φέτος ) και από την άλλη να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία σε «καλά» και «κακά» με απώτερο στόχο τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση θα είναι το βασικό τους εργαλείο για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.
 Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χαλκιδικής καλεί τους συναδέλφους να μην καταθέσουν καμία σχετική έκθεση. Ταυτόχρονα καλεί τους σχολικούς συμβούλους , τους διευθυντές των σχολείων και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης να μην υλοποιήσουν μέτρα που στρέφονται κατά των εκπαιδευτικών και της Δημόσιας Παιδείας κατ’ επιταγή της κυβέρνησης και της τρόικας. Όλοι σε αγωνιστικό συναγερμό για να ακυρώσουμε στην πράξη την αξιολόγηση που οδηγεί σε μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, απολύσεις και κλεισίματα σχολείων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου