Powered By Blogger

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ


Κομμάτ(ι)α & θρύψαλα


ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ Η Ν.Δ.
     Ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό που οδηγεί σε μια νέα εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας με μικρότερα και περισσότερα κόμματα στη Βουλή προκύπτει από τα αποτελέσματα της πανελλαδικής 
πολιτικής έρευνας της marc για λογαριασμό του «Έθνους της Κυριακής». Με μία φράση, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει «κομμάτια και θρύψαλα».


      Δεν είναι μόνο τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας για τον μήνα Φεβρουάριο που δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον που προεξοφλεί το τέλος της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, καθώς τα ποσοστά των παραδοσιακών μεγάλων κομματικών σχηματισμών που κυβέρνησαν τη χώρα έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 81,8% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στις ελληνικές κυβερνήσεις την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.
Ενδεικτικό της ρευστότητας που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό, λόγω και των συνεχών γεγονότων, είναι οι συνεχείς αλλαγές στα ποσοστά των κομμάτων. Η πρόθεση ψήφου καθίσταται πλέον ένα ασταθές μέγεθος και ως προς τη δύναμη των κομμάτων και ως προς τη σειρά κατάταξης.






Οκτακομματική Βουλή | Με βάση την κεντρική τιμή της πρόθεσης ψήφου


Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 έως 17 Φεβρουαρίου - δηλαδή μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου που είχε ως αποτέλεσμα τον κοινοβουλευτικό «ακρωτηριασμό» των δύο μεγάλων κομμάτων λόγω των μαζικών διαγραφών των βουλευτών που καταψήφισαν- προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα (αν «δημοσκοπική φωτογραφία» της χρονικής συγκυρίας μείνει αμετάβλητη) για την εικόνα που θα παρουσιάζει το ελληνικό κοινοβούλιο μετά την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στη Βουλή θα υπάρχουν οκτώ κόμματα με τη Νέα Δημοκρατία να διαθέτει μόλις 117 βουλευτές, η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη θα είναι αξιωματική Αντιπολίτευση με 43, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθεί με 39 βουλευτές. 34 θα διαθέτει το ΚΚΕ, 30 ο ΣΥΡΙΖΑ, 19 ο ΛΑΟΣ και από 9 Οικολόγοι και Δημοκρατική Συμμαχία.


     Η αύξηση των δυνάμεων της Αριστεράς που τροφοδοτείται από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταγράφει μονοψήφιο ποσοστό (9,8%) και είναι 3ο κόμμα. Το ποσοστό του 13,9% στην εκτίμηση ισοδυναμεί με 39 (!) βουλευτές.
    Το διψήφιο ποσοστό (10,8%) της Δημοκρατικής Αριστεράς που φέρνει το κόμμα στη 2η θέση της πρόθεσης ψήφου.



•29,2%
Ένας στους τρεις ψηφοφόρους δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι θα ψηφίσουν άκυρο - λευκό ή αποχή στις ερχόµενες εκλογές. Το υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου δείχνει και τη ρευστότητα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό στην παρούσα συγκυρία και επιτρέπει στους αναλυτές να θεωρούν ότι όλα είναι ανοιχτά.
Λευτέρης Γαλανός








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου