Powered By Blogger

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

Προβληματική η ψήφιση των μέτρων των 11,5 δις από τη Βουλή

Φόβοι ότι θα υπάρξουν Βουλευτές που θα καταψηφίσουν. Σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Η απαίτηση των δανειστών να εγκριθούν τα μέτρα των 11.5 δις ευρώ από τη Βουλή, περιπλέκει τα πράγματα και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι δεν θα έχουν απώλειες, πλην του κ. Νικολόπουλου που έχει διαγραφεί και είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσει,  αλλά κανείς δεν ξεχνάει ότι παρόμοιος εφησυχασμός υπήρχε και με την ψήφιση του Μνημονίου 2. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν βέβαια διαφορετικό αφού το 1/4 της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας,  αρνήθηκε να το ψηφίσει, ενώ η συγκεκριμένη ψηφοφορία οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Κυβερνητικά στελέχη στρέφουν την προσοχή τους στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας για να προλάβουν ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις, αν και όλοι συμφωνούν ότι τα πάντα εξαρτώνται με το μείγμα των μέτρων που θα επιλεγεί.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά του Α. Σαμαρά που προτίθεται να προχωρήσει σε διάγγελμα στο οποίο θα εξηγεί την ανάγκη λήψης των συγκεκριμένων μέτρων για την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης.
Ο Πρωθυπουργός, σκοπεύει να δώσει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία για την έγκριση του πακέτου των 11.5 δις, θέτοντας σκληρά διλήμματα στους βουλευτές του.
Το βέβαιο είναι ότι και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα προτιμούσαν να μην περάσουν από τη Βουλή τα νέα μέτρα περικοπών, μιας και θεωρούν ότι έχει ήδη αποφασισθεί η λήψη τους από το Μνημόνιο 2. Η τρόικα όμως αντιδρά και ζητά την ψήφισή τους από τη Βουλή, θέλοντας να δοκιμάσει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. 
Οι δανειστές θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορεί να σταθεί αυτή η κυβέρνηση, να υπερασπιστεί δύσκολα μέτρα και να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, έχει δημιουργήσει κλίμα πανικού σε ορισμένα στελέχη του που δηλώνουν ήδη ανοιχτά ότι αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να ταυτίζεται με τις μνημονιακές πολιτικές θα έχει την τύχη της ΕΔΗΚ. Ήδη ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, έχει δηλώσει ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ψηφίσει τέτοιου είδους μέτρα, ενώ ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Τα μεγαλύτερα όμως προβλήματα παρατηρούνται στη ΔΗΜΑΡ. Όσοι γνωρίζουν τις διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος του κ. Κουβέλη, υποστηρίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ θα μετρήσει τουλάχιστον 4 απώλειες σε ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή. Ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης θεωρείται βέβαιο ότι θα διαφοροποιηθεί και θα καταψηφίσει, ενώ χθες το κατέστησε ξεκάθαρο και ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου, με δημόσια τοποθέτησή του, έθεσε 14 κόκκινες γραμμές, ανάμεσα στις οποίες είναι η αντίθεση του σε περικοπές συντάξεων κάτω των 1400 ευρώ, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, στην περικοπή συντάξεων του ΟΓΑ, στημείωση του ΕΚΑΣ και των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων κ.α.
Ο κ. Μιχελογιαννάκης είναι προφανές ότι στέλνει το δικό του μήνυμα στον Φώτη Κουβέλη και ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος.
Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία στη Βουλή, για την ψήφιση των μέτρων ύψους 11.5 δις, ενδέχεται να κρύβει εκπλήξεις και να δοκιμάσει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου