Powered By Blogger

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ν.Δ.
 

12-12-2012






1.
Το Σχέδιο για την εξόφληση
των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου

 
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών που απαρτίζουν τη Γενική Κυβέρνηση παρουσίαζε συνολικές απλήρωτες υποχρεώσεις από δαπάνες 8,6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εκκρεμούν υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων ύψους 738 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τη σημασία που έχει για την οικονομία η εξόφληση αυτών των οφειλών, και η οποία μετά την απόφαση του Eurogroupγίνεται δυνατή, προωθεί τη σταδιακή εξόφλησή τους, δίνοντας προτεραιότητα στα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2011.
Οι περισσότερο ώριμες πληρωμές είναι:
-       η πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ύψους 1,384 δισ. ευρώ,
-       οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ,
-       επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ.
Η αποπληρωμή και η ομαλοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:
->       Η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις. Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
-         όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κλπ. ή η παροχή εκπτώσεων,
-         όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών, που θα έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως όταν διακυβεύεται η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών,
-         όταν υφίστανται κίνδυνοι προσφυγής εναντίον των υπηρεσιών, που θα αυξάνουν το κόστος.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα εξοφληθούν υποχρεώσεις του 2012 πριν την εξόφληση των υφιστάμενων κατά την 31-12-2011, εκτός εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων.

-       Σε περιπτώσεις που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
-       Καμία μη νόμιμη δαπάνη δεν θα χρηματοδοτηθεί.
-       Οι πληρωμές θα γίνονται το συντομότερο δυνατόν από τη λήψη της χρηματοδότησης.
Για τη διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων αλλά και για την αποφυγή της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, απαιτείται η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών/ΓΛΚ και του οικείου Υπουργείου. Αντίστοιχα μνημόνια υπογράφονται μεταξύ των υπουργείων και των εποπτευόμενων από αυτά φορέων.
Με τη στρατηγική αυτή θα μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου και θα αυξηθεί η ρευστότητα της οικονομίας με ότι αυτό συνεπάγεται.
2.
Αποτίμηση της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» από την ημέρα εφαρμογής της
(αποτελέσματα τετραμήνου 04.08 έως 04.12.2012)
Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από την ημέρα εφαρμογής της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», ανακοινώνονται τα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, αλλά και την περιοχή του Έβρου.
Ειδικότερα στην Αττική , μέχρι στιγμής, από τους αστυνομικούς ελέγχους:
  • Προσήχθησαν 58.293 αλλοδαποί.
  • Συνελήφθησαν 4.092 αλλοδαποί, γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα.
  • Συνελήφθησαν 36 άτομα (αλλοδαποί και ημεδαποί) για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών, παροχή καταλύματος σε μεγάλο αριθμό ατόμων και διευκόλυνση της παραμονής τους, κατοχή λαθραίων τσιγάρων, παρεμπόριο, παρακώλυση κυκλοφορίας οχημάτων σε φωτεινούς ματοδότες, καταδιωκτικά έγγραφα καθώς και για πολεοδομικές παραβάσεις.
  • Διενεργήθηκαν 478 έρευνες σε σπίτια, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.
Από την Οικονομική Αστυνομία:
  • Ελέγχθηκαν 198 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά και παροχής υπηρεσιών.
  • Βεβαιώθηκαν 90 φορολογικές παραβάσεις.
  • Συνελήφθησαν 14 άτομα (αλλοδαποί και ημεδαποί).
  • Κατασχέθηκαν 6 ταμειακές μηχανές.
  • Εντοπίστηκαν 9 αποθήκες και λοιποί χώροι με πάνω από 3 εκατομμύρια είδη παρεμπορίου και λαθραία προϊόντα.
  • Εντοπίστηκαν 3 παράνομα «μίνι καζίνο», ενώ συνελήφθησαν 13 άτομα (υπεύθυνοι και παίκτες) και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, συνολικά 50 ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα «Φρουτάκια», 1 τηλεόραση και 1 κάμερα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, 2 ηλεκτρονική «Ρουλέτα» και 4 επιτραπέζιες ρουλέτες, 28 Η/Υ, 8 τραπέζια για διενέργεια απαγορευμένων παιγνίων, 11 κάμερες με χειριστήριο & ηλεκτρονικό καταγραφέα, 27 συσκευές δικτύου και 1.390 ευρώ.
Επιπλέον:
  • Από τις αρχές της επιχείρησης, συνολικά (4.971) αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, μέσα από διαδικασίες που χειρίστηκε αυτοτελώς η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής ή σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ).
  • Ελέγχθηκαν 85 οίκοι ανοχής, 2 ξενοδοχεία, 1 κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συνελήφθησαν 189 άτομα (αλλοδαποί και ημεδαποί) για παραβάσεις περί ηθών κ.ά. Κινήθηκε η διαδικασία διοικητικής απέλασης για 91 από τα άτομα αυτά (αλλοδαπές).
  • Προσήχθησαν από υπαίθριους χώρους 1.794 εκδιδόμενες γυναίκες (αλλοδαπές και ημεδαπές), σε βάρος των οποίων υποβλήθηκαν ισάριθμες μηνύσεις. Από αυτές 10 βρέθηκαν θετικές στο ιό HIV.
Στην περιοχή του Έβρου έχει μειωθεί κατακόρυφα σε ποσοστό που αγγίζει το 95 %, η εισροή των παρανόμων μεταναστών, καθώς το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν συλληφθεί 1.501 αλλοδαποί, έναντι 28.656 το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Αναλυτικά, παρατίθεται σχετικός πίνακας συλληφθέντων παράνομων μεταναστών στην περιοχή:


Συλληφθέντες


2011
2012
4 Αυγούστου μέχρι και 3 Σεπτεμβρίου
6.735
1.114
4 Σεπτεμβρίου μέχρι και 3 Οκτωβρίου
7.060
222
4 Οκτωβρίου μέχρι και 5 Νοεμβρίου
9.770
103
6 Νοεμβρίου μέχρι και 4 Δεκεμβρίου
5.091
62
Σύνολο
28.656
1.501
Οι δράσεις και οι αστυνομικοί έλεγχοι στο πλαίσιο της επιχείρησης συνεχίζονται .

3.

Η Ελλάδα ανακτά τη θέση της ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Η στρατηγική συμφωνία της Cosco με τη Hewlett Packard (HP) για την εγκατάσταση στον Πειραιά του κεντρικού κόμβου διανομής, μέσω της ΤραινΟΣΕ, των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εκτός του ότι αναβαθμίζει γεωπολιτικά τον ελληνικό σιδηρόδρομο, στέλνει, επίσης, το ισχυρό θετικό μήνυμα πως η Ελλάδα αρχίζει να ανακτά τη θέση της ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Συμφωνία Hewlett Packard, COSCO και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του Πειραιά
Μια πολύ σημαντική συνεργασία που ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ελλάδα παρουσίασαν σήμερα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Hewlett Packard (HP) με επικεφαλής τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ΗΡ Tony Prophet και της COSCO με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του PCT Captain Fu Cheng Qiu Fu. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος και ο Πρόεδρος της  ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.
Η HP έχει καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με το terminal της COSCO στον Πειραιά (PCT) για την εγκατάσταση σημαντικών δραστηριοτήτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής της αλυσίδας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του χρόνου.  Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε καταρχήν η εγκατάσταση του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στον Πειραιά.
Από τον Πειραιά, τα προϊόντα της HP θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω του terminal της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Οι επιπτώσεις από αυτή την συνεργασία θα είναι σημαντικές για την Ελλάδα, η οποία καθιερώνεται ως το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, μέσω της οποίας θα διακινούνται φορτία από και προς την Άπω Ανατολή.  Η συμφωνία συμπίπτει με την ολοκλήρωση της γραμμής του Ικονίου που συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με τα διευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα και θα επιτρέψει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δημιουργήσει ολοκληρωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες από τον Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη.
Τονίζεται ότι η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα της HP ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν δραστηριότητες στην Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Η επιλογή του Πειραιά από την COSCO και την ΗΡ ως κεντρικού λιμανιού διανομής των προϊόντων της εταιρίας θα έχει πολύπλευρες θετικές επιπτώσεις τόσο στη δραστηριότητα του λιμανιού, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των οδικών μεταφορών και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.
Η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες εταιρίες παρομοίου σκοπού που διαθέτουν εφοδιαστικές αλυσίδες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και έχουν τις παραγωγικές μονάδες τους στην Κίνα και την Άπω Ανατολή. Εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να επιφέρει αύξηση του τοπικού φορτίου ως και 50% για το λιμάνι του Πειραιά και αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου