Powered By Blogger

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ... 
Α. Σαμαράς: Διαφύλαξη της αξιοπιστίας της χώρας και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

Πρώτη εκκρεμότητα το φορολογικό
Την απαρέγκλιτη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της χώρας θέτει σαν προτεραιότητα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός έδωσε  κατευθυντήριες γραμμές στους γενικούς γραμματείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του Μνημονίου, υπογράμμισε ότι δίνει βαρύτητα στο έργο τους και τους ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία που κέρδισε με κόπο και θυσίες η χώρα.
Σημειώνεται ότι κάθε φορά που το δημοσιονομικό πρόγραμμα κατά τομέα δεν τηρείται θα υπάρχουν μέτρα που ενδέχεται να μετακυλίονται στους πολίτες ενώ θα τοποθετούνται και επιστάτες στους Οργανισμούς που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα.
Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με πρώτο την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι απαραίτητο και για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου. Η κυβέρνηση επιθυμεί σε κάθε περίπτωση να μην υπάρξουν διαφωνίες γύρω από το φορολογικό όταν θα συζητηθεί στην βουλή και να αποκλειστούν διαρροές βουλευτών της συμπολίτευσης.
Πάντως ο κ. Σαμαράς που διέκοψε την Χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα και ήλθε από το Ναύπλιο έμεινε στην σύσκεψη των γραμματέων λιγότερο από πέντε λεπτά ενώ στην συνέχεια ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ που προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες –που δεν επιβεβαιώνονται- είχε τηλεφώνημα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο. 
Επισήμως το Μαξίμου λέει ότι πρέπει να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία και αύριο η λίστα θα παραδοθεί στον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. 
Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι ο πρωθυπουργός ούτε φοβάται ούτε έχει να κρύψει κάτι. Εάν η λίστα είναι διαφορετική από εκείνη που είχε διαρρεύσει παλαιότερα από το γραφείο του κ. Βενιζέλου και είχε δημοσιοποιηθεί –κάτι που βέβαια από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαψεύδεται- θα αφήσει εκτεθειμένο τον βασικό κυβερνητικό εταίρο.
Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες ακύρωσε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη ενημέρωση σχετικά με τα συμπεράσματα της επιτροπής που παρέλαβε την λίστα. Η διαχείριση και ο θόρυβος που συντηρείται τείνει να διαμόρφωση την εντύπωση στην  κοινή γνώμη ότι το μαγείρεμα συνεχίζεται.
Απρόβλεπτες διαστάσεις όμως τείνει να πάρει και η υπόθεση του πρώην γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου ο οποίος απομακρύνθηκε κάνοντας λόγο για τρύπα 11 εκατομμυρίων ευρώ και με υπόνοιες ότι δέχεται πόλεμο για την έρευνα που είχε ξεκινήσει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας πάντως ανακοίνωσε ότι επιτροπή του γενικού λογιστηρίου θα διενεργήσει έρευνα για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Ο κ. Καραχάλιος δεν ξεκαθαρίζει αν «η τρύπα» στην οποία αναφέρεται αφορά μόνο την περίοδο ΠΑΣΟΚ μετά το 2010 ή ανατρέχει και πιο πίσω στα χρόνια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ όταν είχαν διατελέσει υπουργοί οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Φάνη Πετραλιά, Άρης Σπηλιωτόπουλος και Κώστας Μαρκόπουλος. Εν τω μεταξύ ο κ. ΚΑραχάλιος επιτέθηκε και στον διάδοχό του κ. Πάνο Λειβαδά –με τον οποίο είναι παλιοί γνωστοί- και είχαν συγκρουστεί όταν ο κ. Λειβαδάς ήταν συνεργάτης του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου