Powered By Blogger

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 
"Κλειδώνουν" οι αλλαγές στο νέο σύστημα φορολόγησης ακινήτων
Τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι για τη φορολόγηση ακινήτων, πρώτης κατοικίας, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις. Τι προσδοκά η κυβέρνηση, τι ισχύει από τις αρχές του 2013
Με κεντρικό άξονα τη φορολόγηση των ακινήτων μπαίνουν στην τελική ευθεία οι αλλαγές για το φορολογικό, με τη διακομματική επιτροπή να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.
Από το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 3 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο, πάντως, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εισπράξεις που εκκρεμούν από το ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012, καθώς και το ειδικό τέλος ακινήτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής", κεντρικός άξονας των επικείμενων ανατροπών είναι ο νέος ενιαίος φόρος των ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος το οποίο επιβάλλεται σήμερα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και το ΦΑΠ, ενώ σημαντικές θα είναι και οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.
Στο τραπέζι των συζητήσεων
Μέχρι σήμερα τα «σενάρια» που εξετάζονται είναι τα εξής:
** το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
** το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 100.000 ευρώ.
**να μην θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και ο νέος φόρος να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου.
**για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα να έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και να φθάνουν μέχρι 1,5% ή 2% για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.
**για τα νομικά πρόσωπα εξετάζεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) άλλα με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.
**ο νέος φόρος θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια.
**από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.
**ο νέος φόρος θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
**δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων, παρά τη σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί και μέσω του μνημονίου III, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.
Επιβαρύνσεις
Εκτός όμως από το νέο φόρο στα ακίνητα, στο πόρισμα που συντάσσουν τα στελέχη του υπουργείου περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές αλλαγές οι οποίες, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν τα εξής:
** μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
** μείωση, κατά 33%, του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.
** θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ισχύον καθεστώς ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% - 10%, καθώς μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.
Ποιες μεταβολές ισχύουν από τις αρχές του 2013
Εκτός όμως από τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μεταβολές επήλθαν και με το νέο φορολογικό νόμο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού με τις νέες διατάξεις που ισχύουν από την αρχή του τρέχοντος έτους:
** καταργήθηκε η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% που αφορούσε τη δαπάνη για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
** φορολογούνται αυτοτελώς τα ενοίκια, με συντελεστή 10% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, ενώ άνω του εν λόγω ποσού ο συντελεστής ανέρχεται στο 33%
 ** επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας κατά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Σε όλα αυτά, φυσικά, θα πρέπει να προστεθεί και πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι της διακομματικής επιτροπής για επαναφορά, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, του «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων.
Σε μια αγορά, πάντως, που, όπως πιστοποιούν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχει δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα από την κρίση, η πορεία της πλέον είναι φθίνουσα σε καθημερινή βάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ανεργία αφού χιλιάδες είναι οι επαγγελματικές κατηγορίες που εμπλέκονται στο χώρο των ακίνητων, δεν μπορεί όπως υποστηρίζουν παράγοντες της κτηματαγοράς να επιβάλλονται φόροι και θεσπίζονται μέτρα που «τιμωρούν» την ιδιοκτησία.
Επιστράτευση εμπειρογνωμόνων από την ΕΕ
Με την «επιστράτευση» εμπειρογνωμόνων από την Ε.Ε., που αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, την ανασύνταξη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και την επίσπευση των νομοθετικών πρωτοβουλιών όσον αφορά στην ενίσχυση του «οπλοστασίου» στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να δώσει την τελική «μάχη» για την πάταξη του φαινομένου.
Η Κομισιόν όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει ήδη συγκροτήσει την ομάδα που θα στείλει στη χώρα μας, προκειμένου να παράσχει τεχνογνωσία στα στελέχη του υπουργείου προς την κατεύθυνση εντοπισμού κρυφών εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος, αλλά και συμβουλές για ταχύτερη απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης.
Ολλανδοί, Γάλλοι, Σουηδοί, Ισπανοί, Βέλγοι, Αυστριακοί και φυσικά Γερμανοί βρίσκονται ήδη καθ' οδόν προς τη χώρα μας, έτοιμοι να επικεντρώσουν την τεχνική τους βοήθεια προς τις ελληνικές διωκτικές αρχές σε στοχευμένες δράσεις που αφορούν στην είσπραξη οφειλών και στον έλεγχο των εύπορων ιδιωτών και των μεγάλων φορολογουμένων - εταιρειών.
Καθένας μάλιστα είναι ειδικός στον τομέα του και έτσι οι αρμοδιότητες έχουν ήδη χωριστεί, αφού Βέλγοι και Ολλανδοί θα «κυνηγήσουν» τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι Γάλλοι τους εύπορους, οι Σουηδοί τους επώνυμους, ενώ οι Ισπανοί θα δώσουν έμφαση στο νέο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου