Powered By Blogger

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  
Πέντε μνηστήρες για τη ΔΕΠΑ
Πέντε μνηστήρες θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους τον όμιλο ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, καθώς με χθεσινή απόφαση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων περνούν στην τελική φάση του διαγωνισμού, ο οποίος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου.
Μέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ
Μέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ
Την ίδια ώρα τρεις υποψήφιοι συνεχίζουν την... κούρσα διεκδίκησης για το Ελληνικό, μιας και αποχώρησε από τη διαγωνιστική διαδικασία η εταιρεία Qatari Diary από το Κατάρ, ενώ βγήκε στον «αέρα» ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του «Αστέρα Βουλιαγμένης».
Πιο αναλυτικά, και οι πέντε φορείς, που είχαν υποβάλει ενδεικτικές προσφορές για την αποκρατικοποίηση του Ομίλου ΔΕΠΑ, προχωρούν στην τελική φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο συνεδρίασε χθες το απόγευμα.
Οι προσφορές
Ειδικότερα, οι πέντε φορείς που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές και προχωρούν στην τελική φάση είναι οι εξής:
  • Gazprom (Ρωσία) για τη ΔΕΠΑ
  • Μ&Μ GasCo (των Ομίλων Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου) για τη ΔΕΠΑ
  • Negusneft Sintez Group (Ρωσίας) για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ
  • PPF (τσέχικο fund) & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη ΔΕΣΦΑ
  • Socar (αζέρικη εταιρεία) για τον ΔΕΣΦΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υψηλότερη προσφορά και για τις δύο εταιρείες κυμαίνεται μεταξύ 1,8 και 1,9 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για τη ΔΕΠΑ υπάρχει προσφορά που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Η συζήτηση για την έγκριση των τευχών του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη.
Εξάλλου, ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Το ΤΑΙΠΕΔ έστειλε στους προεπιλεγμένους επενδυτές, που υπέγραψαν την απαραίτητη συμφωνία εμπιστευτικότητας (Elbit Cochin Ltd, London & Regional Properties και Lamda Development), τα τεύχη του διαγωνισμού, καθώς και τις λεπτομέρειες για την πρόσβαση στα τεχνικά και νομικά στοιχεία του έργου για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων.
Μεταξύ των επενδυτών δεν περιλαμβάνεται το Κατάρ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της εταιρείας Qatari Diary, θυγατρική της Qatar Investment Authority, ζήτησαν μεγάλου εύρους φοροαπαλλαγές αλλά και την πλήρη κυριότητα της έκτασης.
Συναντήσεις
Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν ειδικές συναντήσεις παρουσιάσεων και επισκέψεων στους χώρους του Ελληνικού από τους τρεις επενδυτές και η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2013. Το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί.
Επιπρόσθετα, η Εθνική Τράπεζα σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε χθες ανοιχτή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή στο πλαίσιο της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου ΕΤΕ και του Ταμείου στη χερσόνησο Μικρό Καβούρι της Βουλιαγμένης.
Τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν ακίνητο κυριότητας της «ΑΣΤΗΡ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.» και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ.
Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, το 80% του τιμήματος θα πάει στην Εθνική και το 20% στο Ταμείο.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου