Powered By Blogger

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Η ανομία δεν θα γίνει ανεκτή, απ' όπου και αν προέρχεται 
«Οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να σηκώσουν ένα οχυρό προστασίας σε όσους επιτίθενται στη Δημοκρατία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά τη λήξη της κοινής σύσκεψης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση και μέτρα για να ανακοπεί η ανεργία.
Ερωτηθείς για τον τρόπο που θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι αυτό είναι θέμα της Διάσκεψης των Προέδρων και εν τέλει της Ολομέλειας της Βουλής.
Όσον αφορά, τέλος, την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ποιες θα είναι οι εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι έθεσε ο ίδιος το θέμα ώστε η οποιαδήποτε ρύθμιση να μην προκαλεί βλάβη στους εργαζόμενους της τράπεζας.
Τα φαινόμενα βίας και τα καθημερινά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας συζητήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το βασικό θέμα ήταν η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, στα οποία, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει ομόθυμη και απόλυτη αντίδραση της κοινωνίας.
Ανέφερε επίσης ότι, ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε πέραν της γνωστής βίας, και τη ρατσιστική βία, απέναντι στην οποία τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση έχουν απόλυτη ταύτιση. Και απευθύνουν ανοιχτή πρόκληση σε όλες τις δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου» να αντιμετωπίσουν από κοινού αυτού του είδους τη βία, μέτωπο από το οποίο, όπως προκύπτει από τη δήλωση, αποκλείεται, για προφανείς λόγους, η Χρυσή Αυγή.
Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι συζητήθηκαν κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά η αγορά και οι οικογένειες. Και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο βήμα είναι η «στροφή», που σημαίνει ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας.
Ακόμα ανέφερε ότι συζητήθηκαν και θέματα εθνικής ισχύος και εθνικής στρατηγικής, χωρίς να προχωρήσει περαιτέρω. Όπως είπε, τα θέματα αυτά, όπως και εκείνα της οικονομίας, θα συζητηθούν στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι υπάρχει μια ωμή πολιτική σκευωρία, προερχόμενη από πολιτικές δυνάμεις με τη συνδρομή ορισμένων συνεργατών. Πάντως, τόνισε, «τα γεγονότα έχουν μιλήσει».

Δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
H ανομία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας μετά την ενημέρωση που έκανε στους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά την έξοδό του ο κ. Δενδιας είπε ακόμη: «Ενημέρωσα απόψε τους πολιτικούς αρχηγούς, τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, καταρχήν σχετικά με τα τελευταία κρούσματα βίας, όπως και για τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την εμπέδωση της δημόσιας ασφάλειας στη χώρα".

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜ. ΑΡ, κ. Φ. Κουβέλη:

"Τη συνάντησή μας την απασχόλησε έντονα το θέμα της βίας. Και για τη βία πρέπει σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να σηκώσουν ένα οχυρό απέναντι σε αυτούς που θέλουν να υπονομεύουν την ομαλότητα και επιτίθενται στην κοινωνία.
Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα και με ένταση ήρθε στη συζήτηση το θέμα ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας, με το δεδομένο ότι η ανεργία είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, είναι απειλή για την κοινωνική συνοχή.
Συζητήσαμε, επίσης, και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την Οικονομία και την εξέλιξη των πραγμάτων. Και εξειδικεύοντας ζητήματα, θα συναντηθούμε εκ νέου για να τα αντιμετωπίσουμε."
Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων
-Δημοσιογράφος: Συζητήσατε για τη λίστα Λαγκάρντ;
-Φώτης Κουβέλης: Όχι καθόλου. Προφανώς, αναφέρεστε πόσες κάλπες θα στηθούν. Αυτό είναι αποκλειστική υπόθεση και αρμοδιότητα της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και εντέλει, της Ολομέλειας της Βουλής.
-Δημοσιογράφος: Το θέμα της δόσης έχει κλείσει;
-Φώτης Κουβέλης: Το θέμα της δόσης έχει κλείσει.
-Δημοσιογράφος: Έχετε κάνει πρόταση για μία κάλπη κ. Κουβέλη;
Φώτης Κουβέλης: Δεν κάναμε καμία πρόταση ούτε εδώ, ούτε στη Βουλή. Αυτά θα συζητηθούν αύριο στη διάσκεψη των Προέδρων. Επιμένω. Το πώς θα στηθούν οι κάλπες, πως θα γίνει η ψηφοφορία, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Διάσκεψης των Προέδρων και εντέλει, της Ολομέλειας.
-Δημοσιογράφος: Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συζητήσατε, κ. Πρόεδρε;
-Φώτης Κουβέλης: Βεβαίως. Έθεσα το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και, μάλιστα, με την επισήμανση ότι όποια ρύθμιση, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιορίσει, να βλάψει, να προσβάλει τα δικαιώματα των εκεί εργαζομένων.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλου:
"Το βασικό θέμα που μας απασχόλησε είναι η αντίδραση της κοινωνίας, που πρέπει να είναι ομόθυμη και απόλυτη, απέναντι στα φαινόμενα βίας. Κάθε μορφής βίας. Η τρομοκρατική βία είναι η πρώτη μορφή, αλλά έχουμε και τη ρατσιστική ξενοφοβική βία, έχουμε το φλερτ με τη βία. Την αμήχανη φιλική αντιμετώπιση, το φλερτ.
Αυτό λοιπόν είναι κάτι που πρέπει να το ξεπεράσουμε, γι΄ αυτό πέρα από την απόλυτη ταύτιση των τριών κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας απευθύνουμε μία ανοιχτή πρόσκληση συνεννόησης σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Είναι οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα ήταν βεβαίως η πορεία της οικονομίας. Τα δημοσιονομικά, χρηματοπιστωτικά θέματα, αλλά κυρίως τα θέματα της πραγματικής οικονομίας, αυτά που αντιμετωπίζει η αγορά και η οικογένεια. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι κάθε φορά, γιατί αυτό που απασχολεί είναι η αγωνία του Έλληνα πολίτη, της κάθε οικογένειας.
Κάναμε σημαντικά βήματα σήμερα για όλα τα θέματα, παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών σε μία φάση και θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα, γιατί το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι η στροφή. Η στροφή σημαίνει ανάσχεση της ύφεσης, ανάσχεση της ανεργίας, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, για να μπορέσει να κινηθεί ο τροχός της οικονομίας.
Και βέβαια, αυτά τα θέματα συνδέονται άμεσα με την εθνική ισχύ, με την εθνική στρατηγική, μιλήσαμε και για τα θέματα αυτά και θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα."
Δημοσιογράφος: Συζητήσατε για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ; Συζητήσατε δηλαδή για το αν θα γίνει κάτι;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αυτά είναι θέματα της Βουλής.
Δημοσιογράφος: Πόσες κάλπες θα στηθούν δεν έχετε μια εικόνα;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι θέματα της Βουλής.
Δημοσιογράφος: Το υπόμνημα Διώτη δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση;
Ευ. Βενιζέλος: Μα έχω μιλήσει γι΄ αυτά. Έχω πει πολλές φορές ότι εδώ υπήρξε μία ωμή πολιτική σκευωρία, η οποία είχε και ορισμένους συνεργάτες, αλλά κάποιοι στο πολιτικό σκηνικό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων έχουν την ευθύνη για τη σκευωρία αυτή. Και την Πέμπτη θα πούμε πάρα πολλά στη Βουλή. Αλλά νομίζω ότι τα γεγονότα έχουν μιλήσει, γιατί η αλήθεια έχει μια δυναμική που εκδικείται. Όπως έχουμε πει ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά τελικώς αγαπάει πιο πολύ τον νοικοκύρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου